MALA ŠKOLA DOBRIH VINA

PONUDA VINA JE ŠIRA OD PONUDE BILO KOJEG DRUGOG PROIZVODA: Ovo je 25 vina koja vrijede više nego što koštaju!

 Getty Images
Ponuda vina raznovrsnija je i šira od ponude bilo kojeg drugog proizvoda na tržištu. Tjestenine ima puno vrsta, kao i čajeva, ili kava, ili konzerviranog povrća, sokova, piva, i tako dalje, ali kad bismo pobrojali sve etikete vina i recimo sve etikete druge po redu najzastupljenije grupe proizvoda, koja god da jest, vino bi vjerojatno bilo deset puta brojnije.

Čar vina leži u stalnom istraživanju, traženju novog iskustva, boljeg, drukčijeg, finijeg i u konačnici jeftinijeg, to jest onog s najboljim omjerom cijene i kvalitete. U toj potrazi nema konstanti. Situacija se stalno mijenja jer se mijenjaju berbe, a s njima i kvaliteta vina, jer različite berbe kod svakog vinara daju različitu kvalitetu. Tu je i činjenica da vinari s najboljim omjerom cijene i kvalitete često nisu sretni s tom svojom pozicijom, jer bi zapravo to svoje vino voljeli prodati skuplje, poput konkurencije koja je već izgradila ime i taj svoj status pouzdanosti potom naplaćuje nešto više.

Girl chooses wine in a supermarket
Getty Images/iStockphoto

Zbog toga neki vinari koji su se jučer proslavili izvrsnim omjerom cijene i kvalitete, danas zbog rasta potražnje imaju veće cijene. Ipak, stalno dolaze novi koji se probijaju ili nekim starima prodaja više ne ide tako dobro, pa snižavanjem cijena stižu planiranu realizaciju. Postoji i nekoliko vinarija koje konstantno egzistiraju u svim ključnim cjenovnim razredima (pa i onim najjeftinijim) i koji zahvaljujući količinama mogu troškove prilagoditi i nižim prodajnim cijenama, a da pritom ne padnu u kvaliteti. To su u pravilu velike vinarije. Ostali prirodno teže da se što brže probiju u više cjenovne razrede jer kad tržištu nude ono što mi kupci zovemo "best buy", zapravo su ili u gubitku ili zarađuju toliko malo da su im ulaganja u razvoj i kvalitetu praktički onemogućena.

Red wine. Glass of wine. Pouring red wine.
Getty Images/iStockphoto

Cjenovni razredi se generalno dijele na onu najnižu kategoriju do 25 kuna (oko do 3 eura) u kojoj nije pristojno pitati za kvalitetu jer ju je prirodnim putem zapravo nemoguće postići. Potom slijedi najmasovnija tržišna kategorija gdje se može naći finih bazičnih vina s kraćim životnim vijekom od 25 do 40 kuna (oko 3 do 5 eura), pa zatim kategorija u kojoj bi i najizbirljiviji mogli s lakoćom naći svoje svakodnevno vino od 40 do 80 kuna (oko 5 do 10 eura), pa slijede prestižna vina koja su u pravilu plod selekcije najboljeg grožđa s najboljih pozicija i njima se cijene kreću od 80 do 150 kuna (oko od 10 do 20 eura), a nakon njih slijede vina s lukrativnim predznakom od 150 kuna naviše, dakle koja osim što bi po pitanju kvalitete trebala biti sam vrh, imaju i pečat prestiža, to jest poznato ime ili brend koji se kao i u svakoj drugoj grupi roba uvijek dodatno plaća.

Woman enjoying glass of wine in the city.
Getty Images/iStockphoto

Ta zadnja lukrativna kategorija ima raspon cijena veći od bilo koje druge grupe roba u prehrambenoj industriji i startna cijena od dvadeset eura u nekim se slučajevima može čak i udeseterostručiti ili udvadeseterostručiti, ovisno o tome koliko je određeni brend prestižan i tražen. Ako niste ovisnik o prestižnim robnim markama i uvijek ste u potrazi za najboljom cijenom, a da pritom kvaliteta ne pati, pripremili smo 25 etiketa koje nude upravo to. Radi se o svakodnevnim vinima, ne onim za duže čuvanje u podrumu, ali koja u svojoj kategoriji impresioniraju kvalitetom i cijenom. U izboru prednjači graševina koja je sorta i posljedično vino s najboljim navedenim omjerom u Hrvatskoj.

Wine bottles
Getty Images/iStockphoto

Zašto? Prvo, ima je najviše na tržištu jer je i u vinogradima najzastupljenija sorta, pa joj je povoljnija cijena logičan slijed. Osim toga, uzgaja se najviše u Slavoniji i Podunavlju gdje su vinogradi veći i troškovi uzgoja manji. I treće, u Slavoniji je potrošnja vina manja nego u drugim regijama pa su vinari tog dijela Hrvatske prisiljeni igrati po tržišnim pravilima trgovaca i distributera koji u borbi za krajnjeg kupca uvijek pokušavaju srušiti vinaru cijenu što niže. S malvazijama i pošipima, druge dvije popularne sorte nakon graševine, situacija je drukčija. Puno ih se proda kroz turizam direktno u vinariji, nisu toliko ovisni o trgovinama i cijene su posljedično veće, a best buy vina treba tražiti svijećom. Sličan problem ima i plavac mali, a nakon toga sve ostale važne sorte su zapravo dobavljive u povoljnoj varijanti - ako se malo potrudite. Stoga slijede naš pregled i preporuke:

GRAŠEVINE

BUHAČ GRAŠEVINA LISKA 2016. - 35 KN

Vinarija Buhač ima dvije graševine, a ova je bolja i nijansu skuplja. Osim graševine, Buhač iz Iloka ima i sjajna crna vina, osobito merlot koji je etiketa koja ih je kao vinariju inicijalno proslavila. Graševina je u Buhača blago vino po pitanju alkohola, živo po pitanju kiselina i atraktivno po pitanju svježine i aroma.

BELJE GRAŠEVINA KVALITETNO 2016. - 35 KN

Belje zadnjih nekoliko godina konstantno radi sjajnu baznu graševinu koja je dostupna gotovo u svim samoposluživanjima diljem Hrvatske. Premium graševina s oznakom vrhunsko im je također sjajno vino po umjerenoj cijeni, a koja je i osvajala titulu najbolje graševine u Hrvatskoj na natjecanju u Kutjevu.

MARKOTA GRAŠEVINA 2016. - 30 KN

Vinarija Markota iz Pleternice radi niz odličnih vina, od kojih su se na tržište prve probile crne sorte poput cabernet sauvignona, međutim graševina im je jednako dobro vino koje je još uvijek slabije zastupljeno. Proces afirmacije i stjecanja povjerenja kupaca još traje.

ILOČKI PODRUMI GRAŠEVINA KVALITETNO 2016. - 30 KN

Dok vinogorje Kutjevo prednjači kad su u pitanju afirmirane graševine, vinogorja iz Podunavlja su ispred kad su u pitanju jeftinije bazične varijante, jer one i u tom razredu uspijevaju isporučiti dobru kvalitetu. Među vinarima iz tog podneblja prednjače Iločki podrumi s nijansu bogatijim vinom od konkurencije.

MALVAZIJE

LEGOVINA MALVAZIJA 2016. - 40 KN

Obitelj Legović iz Kaštelira je vjerojatno istarski lider kad su u pitanju povoljne bazične malvazije. Njihova malvazija na degustacijama na slijepo uvijek izroni uz bok s najpoznatijim istarskim brendovima iako je od nekih i dvostruko jeftinija. Kad je u pitanju jednogodišnja svježa malvazija, s ovom etiketom ne možete pogriješiti.

VINA ISTRIA (AGROLAGUNA) MALVAZIJA 2016. - 35 KN

Nekoć Laguna Malvazija danas se zove Vina Istria Malvazija. Ime se promijenilo, ali kvaliteta nije i usprkos ogromnoj produkciji i prisutnosti vina u gotovo svakom supermarketu, na našim se degustacijama niti jednom nismo susreli s razočaravajućom kvalitetom kad je ova etiketa u pitanju. Svježa, čista i lijepa malvazija.

POŠIPI I DRUGE DALMATINSKE SORTE

STINA GODIMENT 2016. - 50 KN

Godiment je blend pošipa, vugave, chardonnaya i viognera. To je takozvana B linija vinarije Stina, ali se i dalje radi o vrlo dobroj kvaliteti i jednom od najljepših vina u ovoj cjenovnoj kategoriji kad su dalmatinska bijela u pitanju. Stilski bismo ga mogli opisati kao nježniju i blažu varijantu pošipa.

BIRIN MARAŠTINA 2016. - 40 KN

Maraština je još uvijek vodeća bijela sorta Dalmacije, ali pozicija je to koju bi jednom mogao ugroziti brzo nadolazeći pošip. Ako se pojavi više maraštine ovakve kvalitete, možda se u konačnici uspije oduprijeti popularnijem rođaku. Inače, najbolje maraštine (ili rukaci) dolaze iz okolice Šibenika i Zadra, a Birinova spada među vodeće.

OSTALE BIJELE SORTE

KALAZIĆ CHARDONNAY 2016. - 35 KN

Kalazić uzgaja brojne sorte i od berbe do berbe različite zablistaju, međutim chardonnay iz ove bazične linije sa satom na etiketi je najstabilnije vino kad je u pitanju povoljan omjer cijene i kvalitete ove vinarije. Iako imaju još dvije linije ambicioznijih vina, ovaj je chardonnay sasvim dovoljan da posluži kao svakodnevno vino uz ručak.

KUTJEVO CHARDONNAY 2016. - 45 KN

Kutjevo dd bi se u brojnim kategorijama ili sortama moglo naći u ovom izboru jer im je i graševina jednako dobra kao i pinot sivi, traminac, pinot crni i druge sorte, međutim obično su na policama nijansu skuplji od konkurenata pa smo za preporuku izdvojili ovaj chardonnay koji je kvalitetom drastično odmaknuo pratnji.

BELOVIĆ SAUVIGNON 2016.- 40 KN

Najbolji sauvignoni rastu na sjeveru Hrvatske u regiji bregovita Hrvatska, međutim većina sauvignona s dobrim omjerom cijene i kvalitete stisnuo se na mali prostor gornjeg Međimurja. Oni s Plešivice ili iz Zagorja su skuplji. Između međimurskih vinara kvalitetom sauvignona ističe se pak vinarija Belović.

ORAHOVICA SILVANAC ZELENI VRHUNSKO 2016. - 45 KN

Vinarija Orahovica imala je svoje uspone i padove kad je kvaliteta u pitanju, međutim već dvije berbe zaredom napravili su izvrstan silvanac zeleni, koji je i njihova vodeća sorta i rade je u čak tri kvalitativne linije. Ova srednja s oznakom vrhunsko je impresivno vino koje bi po kvaliteti moglo koštati i dvostruko više.

JERUZALEM RUMENI MUŠKAT 2016.- 30 KN

Muškat žuti i muškat bijeli spadaju u omiljena vina velikog broja ljubitelja slađih i aromatičnijih vina, a ovaj muš- kat žuti (na slovenskom rumeni) nudi apsolutno najbolji omjer cijene i kvalitete na tržištu. Kvalitetu isporučuje jednaku ili bolju onoj istarskih vinara ili vinara bregovite Hrvatske, a cijena je dvostruko ili višestruko niža.

TRDENIĆ ŠKRLET PRIVAT COLLECTION - 40 KN

Škrleti bi trebali biti must have svakog vinskog izbora za proljeće i ljeto jer svježina kojom odišu i lakoća kojom se ispijaju djeluju osvježavajuće i neopterećujuće, a istovremeno imaju kvalitetu. Niz je dobrih proizvođača škrleta na Moslavini sa sličnom kvalitetom i sličnom cijenom, a mi smo ovaj put izabrali najambiciozniju etiketu vinarije Trdenić.

DOMAINE GOBELSBURG RIESLING 2015. - 67 KN

Rajnski rizling je značajna sorta po zastupljenosti u Hrvatskoj, ali kad je dobar, redovito je i skup. Za dobar rajnski rizling po umjerenoj cijeni ipak treba pogledati preko granice. Primjerice, u Austriju, u vinariju Domaine Gobelsburg, koja isporučuje sjajne rieslinge i veltlince po umjerenim cijenama u baznim linijama.

CRNE SORTE

KIRIDŽIJA PLAVAC MALI 2016. - 39 KN

Kod bazičnih svakodnevnih plavaca kojih u ovom cjenovnom razredu ima veliki broj, kvaliteta od berbe do berbe, pa i od serije do serije u istoj berbi kod mnogih vinara zna jako varirati. Stoga se dobro odlučiti za dobrog i pouzdanog Kiridžiju čija vina rijetko podbace i čiji plavci uvijek imaju jedinstveni šmek i bogatstvo sorte.

SKARAMUČA DINGAČ 2013. - 70 KN

U razredu ambicioznih plavaca s najboljih položaja poput Dingača, Postupa, Ivana Dolca, Murvice i drugih malo je vina ispod 100 kuna, a među njima kvalitetom se ponajviše ističe Skaramučin Dingač. Po cijeni od samo 70 kuna možete iskusiti autentičan terroir Dingača, kvalitete ravnopravne i dvostruko skupljim plavcima.

RITOŠA TERAN 2015. 60 KN

Popularnost terana kao sorte je rapidno porasla nakon okršaja sa Slovenijom oko prava na korištenje naziva sorte. Nakon pozitivnog ishoda po Istrane prodaja cvjeta i cijene onih dobrih nisu niti blizu povoljnih, međutim vinarija Ritoša uspijeva uspostaviti taj po potrošače povoljan omjer i za umjeren novac nam pruža dobru kvalitetu.

STOBI VRANEC 2015. - 30 KN

Iz Makedonije u Hrvatsku na dnevnoj bazi stižu ogromne količine vranca i drugih makedonskih vina, a kvaliteta mnogih često zna biti upitna do krajnjih granica. U moru šarolike kvalitete pozitivno se ističe pouzdana i kvalitetna vinarija Stobi, čiji vranci odišu južnjačkom toplinom i voćnom zrelošću.

MONTES RESERVA CABERNET SAUVIGNON 2015. - 50 KN

Cabernet sauvignon može u nas biti dobar u Istri, potom u Slavoniji i Podunavlju, a onda i na nekim drugim lokacijama poput sjeverne Dalmacije. Međutim, kad je dobar, redovno i košta puno, pa se, ako tražite dobro a povoljno vino, okrenite ovoj izvrsnoj čileanskoj vinariji čija se kvaliteta vina može mjeriti s dvostruko skupljima iz poznatih regija Europe.

VINA ISTRIA CABERNET SAUVIGNON 2015. - 40 KN

Crna vina poput caberneta, merlota i terana su u Agrolaguni još pouzdanija nego ona od malvazije o kojoj smo već pisali. Uzrok u tome je u vlastitim vinogradima koji rađaju dobro i gdje se može napraviti fina selekcija, a potom i u položajima tih vinograda u blizini mora gdje se susreću umjerena i topla klima, što su za bordoške sorte idealni uvjeti.

DIKA FRANKOVKA 2015. - 45 KN

Feravino je vodeća vinarija u Hrvat - skoj kad je u pitanju sorta frankovka. Dobri su i u drugim sortama, od graše - vine do syraha i caberneta, ali frankov - ka ih je obilježila i njoj su se ponajviše posvetili. U liniji Miraz postoji i bolja frankovka od ove iz linije dika, među - tim Dika pruža idealni omjer cijene i kvalitete, a ništa na sočnosti i živoj voćnosti sorte nije izgubila.

TABALI SYRAH RESERVA 2014. - 60 KN

U Hrvatskoj ima nekoliko dobrih syraha, osobito u zaleđu Zadra i ostatku sjeverne Dalmacije, kao što je primjerice Korlat Syrah, međutim oni svoju kvalitetu znaju naplatiti, pa po bolji omjer cijene i kvalitete treba poći u Južnu Ameriku i vinariju Tabali s jednim od ljepših syraha na našem tržištu po sasvim razumnoj cijeni.

KAIKEN RESERVA MALBEC 2015. - 50 KN

Argentina je poznata kao regija u kojoj sorta malbec daje najbolju kva - litetu iako je jugozapadna Francuska domovina te sorte. Vinarija Kaiken je pak poznata kao jedna od najboljih u Argentini za Malbec, a ova etiketa, koja je njima zapravo bazna jer iznad nje imaju još dva razreda kvalitete, vrijedi barem dvostruko više nego što košta.

BRUT DARGENT BLANC DE BLANCS CHARDONNAY 2015. - 40 KN

Odabrali smo i jedan pjenušac uz ovaj izbor vina koja vrijede više nego što koštaju. Prekrasno, lepršavo i osvježavajuće vino koje je pobijedilo u usporedbi s drugim budget pjenušcima na degustaciji koju smo organizirali potkraj prošle godine. Za nevjerojatnih 40 kuna dali su kvalitetu višestruko skupljih vina, sa svježinom citrusa na nepcu, čistim mirisom punim svježeg koštunjičavog voća te s elegantnim i živahnim finišom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:53