GASTRO TRENDOVI

POP UP RESTORAN NA MOUNT EVERESTU: Da, moguće je degustirati sedam slijedova na nadmorskoj visini od 5000 metara!

 Google Street View
Grupa opičenih chefova (jer zaista ih ne može drugačije okarakterizirati - naravno, u pozitivnom smislu) planira otvoriti pop-up restoran na Mount Everestu.

I da - prije nego uhvatite zrak od čuđenja, doista se radi o realizaciji gastronomskog iskustva koji neće biti baš na samom vrhu planine, ali dovoljno je luda sama pomisao da će neki sretnici moći večerati na lokaciji koju smo navikli spominjati samo u kontekstu iznimnim planinarskih pothvata. Naime, na 5,300 m nadmorske visine, tim predvođen indijskim chefom Sanjayjem Thakurom okupit će karavanu od deset gostiju zajedno sa kojom će krenuti put odredišta na Everestu. Naime, putovanje od Lukle (Nepal) do planinskog logora trajat će osam dana tijekom kojih će chefovi sakupljati dio namirnica, a od kojih će pripremiti meni koji bi trebao brojat sedam sljedova s naravno odgovarajućim vinima.

AFP

Projektom Triyagyoni želi se istaknuti problem održivosti,a ujedno i srušiti Guinnessov svjetski rekord. Oni koji se možda dublje "zagrebli" u svijet gastronomije možda će se sjećati Sanjayja Thakura iz izbora San Pellegrina za Mladog chefa 2015. godine.

"Najveći izazov će naravno biti visina koja će utjecati na apsolutno svaki segment!" izjavio je Thakur za portal Fine Dining Lovers pa nastavio "Percepcija okusa bit će znatno smanjena te ćemo morati dobro promisliti o meniju, a većina namirnica bit će obrađena sous-vide tehnikom."

Za kraj bitno je spomenuti, kako nakon odrađene večere, neće ostati ni traga "restoranu" kako nadodaju iz tima, baš zato da bi pokazali kako se cijeli restoranski koncept može izvesti i "na vrhu planine" bez da naruši okoliš. Cijena ove gastronomske pustolovine još nije poznata, a sav prihod ide u humanitarne svrhe lokalnim dobrotvornim organizacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:25