TESTIRANJE

POTRAGA ZA NAJUKUSNIJOM KRAFNOM: Obišli smo poznatije pekarnice i slastičarnice te na slijepo najprije pomirisali, a potom kušali 12 krafni!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Obišli smo poznatije pekarnice i slastičarnice i na slijepo najprije pomirisali, pa potom kušali krafne od kojih je većina, nažalost, ostavila loš dojam i okus u ustima

Svatko od nas na spomen krafne vizualizira svoje savršenstvo upakirano u malu debeljucu koja miriše na rum i limunovu koricu. Iako se radi o jednostavnoj slastici, postoji cijeli niz elemenata koje treba “pogoditi” da bi krafna bila baš kako treba. To je naravno i jedan od razloga zašto sve češće posežemo za kupljenom krafnom kako bismo si utažili želju, a priprema ozbiljne količine bucki postaje prava rijetkost.

Zagreb, 180220
Testiranje krafni za Dobru hranu. Na slici su Anita Saric, Hrvoje Netopil, Suncana Barusic, Vana Babic.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

One ne trpe propuh pa nam u sjećanju ostaju bakine naredbe za zatvaranje vrata da joj se tijesto ne “prehladi”. Tijesto treba znati umijesiti i premjestiti po zanatu, jaja moraju biti domaća, ne smije se štedjeti na limunovoj korici, a poželjno je dodati i malo ruma. Jednako toliko važna je i temperatura ulja, a kasnije i kvaliteta pekmeza.

Zagreb, 180220
Testiranje krafni za Dobru hranu. Krafna iz 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Najteže je uvijek bilo dočekati da se ohlade taman toliko da ne ispržite jezik, a baš nitko se nije brinuo o gomili kalorija koje smo unijeli u sebe grabeći i četvrtu krafnu u jednom dahu. Dobivanje savršenog bijelog obruča zadaje posebnu muku i najčešći je razlog uzrujavanja domaćice ako ne ispadne baš onako kako treba, bacanju krpi po kuhinji i prosipanju prijetnji kako je ovo posljednja godina da se ovako muči s običnim krafnama.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Previše štaub šećera nekima stavlja osmijeh na lice dok nekima mršti čelo, ali u pronađenom punjenju od pekmeza svi nose ozarena lica. Krafne najčešće vežemo uz hladne zimske večeri, bakine ručkove, veljaču i maškare iako se živa na termometru ove godine tome lagano protivi. U utrci s vremenom ipak je teško pronaći dodatne sate za pripremu krafni koje ne trpe žurbu i zato smo prešli cijeli Zagreb uzduž i poprijeko ne bismo li pronašli savršenu.

SLASTIČARNICA AMELIE

8 kuna

Zagreb, 180220
Testiranje krafni za Dobru hranu. Krafna iz slasticarne Amelie.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Na sam zagriz krenule su pohvale koliko je ukusna, iako je dijelu žirija tijesto bilo malo suho, a neki su posebno pohvalili velikodušnu količinu pekmeza.

ZAGREBAČKE PEKARNE KLARA

3,49 kuna (na akciji), 4,50 (redovna cijena)

Zagreb, 180220
Testiranje krafni za Dobru hranu. Krafna iz pekara Klara.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Za ovom debeljucom posegnuli bismo da smo doista jako gladni, a oko nas nema alternative za nečim drugim. Nedostaje joj arome, u okusu jako dominira ulje pa zato ne bi bila naš prvi izbor.

SLASTIČARNICA ZAGREB

8 kuna

Zagreb, 180220
Testiranje krafni za Dobru hranu. Krafna iz pekare Zagreb.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

“Uff, ova tako dobro miriše na limun i rum!” povikali su neki nakon prvog zalogaja. Možda nešto masnija no što bismo željeli, ali to je krafna po koju bismo se rado vratili.

SLASTIČARNICA ORIJENT

9 kuna

Zagreb, 180220
Testiranje krafni za Dobru hranu. Krafna iz slasticarne Orijent.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Meka poput jastuka, aromatična i slasna! Neki su joj zamjerili višak masnoće, na što su drugi odvratili kako je krafna bez malo masti kao nebo bez zvijezda

MLINAR

2,50 kuna

Zagreb, 180220
Testiranje krafni za Dobru hranu. Krafna iz pekare Mlinar.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Kad gledate iz perspektive što kupiti za 2 kune i 50 lipa, izbor je poprilično sužen, ali kad tom informacijom ne raspolažete na slijepom kušanju, moramo biti iskreni da se radi o dosta bezličnoj krafni.

PAN-PEK

3,50 kuna

Zagreb, 180220
Testiranje krafni za Dobru hranu. Krafna iz pekare Panpek.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Tijesto je mekano i u ustima nemate okus zagorenog ulja, ali cijeli dojam je da se radi o jednoj prosječnoj krafni.

SLASTIČARNICA JAKŠIĆ

8 kuna

Zagreb, 180220
Testiranje krafni za Dobru hranu. Krafna iz slasticarne Jaksic.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

“Ova krafna je mekana kao duša! Ajme! Baš ovako ispadnu meni kad ih radim kod kuće!”, samo su neki od komentara koji su izrečeni nakon kušanja njihovog sad već kultnog proizvoda. Tijesto je mekano, masno, a cijela priča je aromatična! “Ovako bi meni ispale kad ih radim doma, miriši tijesto, jako je fina, meka je kao duša, ovo je daleko najbliže domaćoj krafni, ona je masna, ali nekako drugačije, meni je super, meni je ova najfinija.”

DUBRAVICA

5 kuna

Zagreb, 180220
Testiranje krafni za Dobru hranu. Krafna iz pekare Dubravica.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Ova debeljuca nas nije oduševila kao prethodna i zapravo se radi o osrednjoj krafni koja nije izmamila osmijeh na lica, ali ni bore na čelu.

PEKARNICA DINARA

3,50 kuna

Zagreb, 180220
Testiranje krafni za Dobru hranu. Krafna iz pekare Dinara.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Složili smo se kako se ne bismo vratili po krafnu iz Dinare jer nam je bila jako suha, a nije nas obradovala ni količinom pekmeza ni aromom.

SLASTIČARNICA PRINCESS

12 kuna

Zagreb, 180220
Testiranje krafni za Dobru hranu. Krafna iz slasticarne Princess.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

“Ovo je predivno! Želim zauvijek jesti ovu krafnu! Pogledaj samo koliko pekmeza ima!”, pljuštale su pohvale na prvo kušanje ovih doista fenomenalnih krafni. Tijesto je mekano i bez suvišnih masnoća. Jednoglasno je odlučeno kako je ovo doista najbolja krafna na kušanju! Ovo mi izgleda predivno, ovo mi izgleda kao iz princessa, kako god je režeš ima pekmez, baš je drugačija od svih ostalih, tijesto je odlično.

PEKARNA KVATRIĆ

4 kune

Zagreb, 180220
Testiranje krafni za Dobru hranu. Krafna iz pekare Kvatric.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Ponovno je riječ o jednoj prilično osrednjoj bucki zbog koje ne bismo “potegli” do Kvatrića s drugog kraja grada.

SLASTIČARNICA VINCEK

8 kuna

Zagreb, 180220
Testiranje krafni za Dobru hranu. Krafna iz slasticarne Vincek.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Vincekova krafna ima meko tijesto, iako nije osobito očarala aromom. Ako ste u blizini i gušt vam je zasladiti se ovim slatkišem, njihov primjerak vas neće razočarati, ali ni osobito oduševiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:33