DOBRI SAVJETI

PRAVILA FORMALNOG BLAGOVANJA: Jelovnik baš nikad ne dižite sa stola i ostavite barem jedan zalogaj na tanjuru!

Pravila ponašanja...

Myka Meier, osnivačica Beaumont Etiquette i Plaza Hotel Finishing Program, koja je svoj zanat izučavala u Londonu pri The Royal Household of the Queen te radila kao konzultant za Downtown Abbey, podijelila je s portalom Food and Wine nekoliko pravila formalnog blagovanja koje biste trebali slijediti ako se nađete u vrhunskom fine dining restoranu.

Waiter setting table
Getty Images/iStockphoto

Nikad ne dižite jelovnik sa stola

U fine diningu, jelovnih uvijek mora dodirivati stol. Dakle, ako pregledavate jelovnik, pazite da dno ili barem neki dio jelovnika, uvijek dodiruje stol, čak i ako ga imate potrebu prbližiti ga licu.

Nakon što ispijete prvi gutljaj iz čaše, morate piti s istog mjesta na čaši i ostatak večeri

Kad pijete, želite piti s istog mjesta na čaši kako biste izbjegli stvaranje obruča od ruža, a čaštu trebate vratiti na mjesto s kojeg ste ju i podigli.

Nemojte ''kuckati'' čašom o čašu

Kuckanje može oštetiti čašu, posebno ako pijete iz vrlo skupocjene čaše. U fine dinigu, što manje buke stvarate, to bolje.

Nikad nemojte tražiti vilicu za kamenice

Ako na stolu ne postoji vilica kojom biste odvojili kamenicu, to znači da je kamenica već ''olabavljena'' i spremna za konzumaciju. Nakon što se pojeli kamenicu, okrenite ju naopačke kako biste signalizirali konobaru da ste gotovi.

Držite rubove tanjura što čišćima

To je znak poštovanja prema osoblju koje za te rubove prima tanjure kako bi ih maknuli sa stola.

Ostatke hrane stavite na gornji lijevi dio tanjura

Svi ostaci poput povrća koje ne jedete, kostiju od ribe ili mesa idu na gornji lijevi dio tanjura, a donji desni dio je rezerviran za maslac i umake.

Kruh uvijek držite na svom tanjuru

To znači da kruh trebate namazati maslacem dok je još na tanjuru, ali ne mažite cijeli kruh maslacem. Otrgnite komade kruha, komad namažite maslacem i pojedite ga.

Nikad nemojte reći da trebate otići na toalet

Ako trebate napustiti stol, jednostavno se ispričajte. Ali nemojte reći zašto!

Nemojte govoriti ''Bon appetit!''

Izraz nije primjeren čak ni ako jedete u Francuskoj. Zvuči kao želja za dobru probavu i sugerira da ste toliko gladni da ćete navaliti na sve što se pred vama nađe.

Ostavite jedan zalogaj na tanjuru

Ovo pokazuje da ste uživali u objedu, ali niste toliko pregladnili da ste ''počistili'' cijeli tanjur - što može sugerirati da ste još uvijek gladni ili da hrane nije bilo dovoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:29