ŠTO JE TO ODUŠEVILO POZNATI PORTAL?

PRESTIŽAN PORTAL SVJETSKOG GLASA O HRVATSKOJ : Evo što kažu da nikako ne biste trebali zaobići!

 Tonci Plazibat / CROPIX
Da je Dubrovnik neporecivo lijep činjenica je koju strani mediji već godinama iznova ponavljaju radeći liste lokacija na kojima se snimala popularna serija Igre prijestolja, a koje jednostavno morate posjetiti ili pak tražeći skrivene plaže koje bezbrojni turisti koji se u rijekama slijevaju u Dubrovnik još nisu otkrili.

U potrazi za preporukama, cijenjeni portal Conde Nast posvećen putovanjima izvor je informacija kojima se vjeruje i koji doseže veliki broj korisnika diljem svijeta. Upravo su u Conde Nastu odlučili predstaviti svojim čitateljima čari dubrovačke rivijere kako bi ih potaknuli da ne istražuju samo Dubrovnik nego da se upute i malo izvan zidina, a pritom su imali i nekoliko gastro preporuka!

Od tradicionalnih klasika do Michelinove zvjezdice

Osim što u Dubrovniku možete uživati u impresivnoj arhitekturi i kulturi, gurmani će doći na svoje s izvrsnom ponudom hrane, pogotovo ako posjete 360, prvi dubrovački restoran koji je zaslužio Michelinovu zvjezdicu.

/ Ustupljene fotografije restorana

Osim konoba u kojima možete kušati cijenjeni drniški pršut ili pak guštati u brudetu, svi koje zanima ulična hrana doći će na svoje u jednoj od malih modernih zalogajnica.

Stonska solana

Rimljani su bili prvi koji su ubirali sol na stonskom području još prije Krista, a posjetite li Solanu Ston možete i vi naučiti kako se bere sol u njenim brojnim bazenima, što je postupak koji se nije mijenjao od Srednjeg vijeka.

Ston, 230314.
Tradicionalna degustacija kamenica oko blagdana sv. Josipa u Malom Stonu.
Ova manifestacija koja je ujedno i pocetak turisticke sezone privlaci velik broj posjetitelja ljubitelja Peljeskih vina i ove stonske delicije.
Foto: Denis Jerkovic /  Cropix
Denis Jerkovic / CROPIX

Tamo možete kupiti i cvijet soli koji nastaje kao rezultat igre mora, sunca i vjetra, a unaprijedit će svako jelo i izvući najbolje i najobičnije kockice čokolade.

Pelješka vina

Pelješki poluotok ima čak 44 obiteljske vinarije, a ako ne znate odakle krenuti, u stonskom turističkom uredu potražite plan kušanja.

Jastrebarsko, 310817.
Vinarija Tomac na vinskoj cesti na Pljesivici u neposrednoj blizini Jastrebarskog trenutno ima ovogodisnju berbu grozdja za proizvodnju crnog pinota. Obitelj Tomac; vlasnik Zvonimir, sin Tomislav i supruga mu Martina s djecom Martinom i Petrom vec 100 godina proizvodi i zivi od vina. Najpoznatiji su njihovi pjenusci Classic, Diplomat, Tom, Millenium i Rose. Osim pjenusaca proizvode i Grasevinu, Rajnski rizling, Chardonnay, Crni pinot i dr.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Mnogi kažu da najbolja pelješka vina dolaze iz Potomja, a među vinima koje svakako morate probati, Conde Nast preporučuje dingač uz neizostavnu krišku tvrdog sira i pršuta. Dodate li tome suncem okupane vinograde i more koje blista na suncu, dobit ćete iskustvo za pamćenje.

Čari Korčule

Okružena tirkiznim morem, Korčula će vas opustiti svojom ljepotom, a još kada počnete istraživati agroturizme u Žrnovu i Čari te si natočite čašu slasnog grka, bijelog vina s Lumbarde koje nastaje od jedinstvene i autohtone sorte, vaš zasluženi odmor može početi.

Mario Kučera

Plodna dolina Neretve

Osim nepreglednih nasada mandarina i limuna kod Opuzena, dolina rijeke Neretve skriva i nevjerojatne specijalitete poput brudeta od jegulje ili pak žabljih krakova koje morate kušati barem jednom u životu. Na brojnim štandovima uz cestu nemojte propustiti kupiti zalihu meda, vina i voćnih likera.

Opuzen, 270216.
Manifestacija Noc plotice i neretvanskog vina u opuzenskom motelu Delta.
U organizaciji gastro druzbe Pivceva kala i vinara Doline neretve a pod pokroviteljstvom Grada Opuzena. Kuhao se je brudet od ribe Plotice i kusala su se neretvanska vina, a sve s ciljem ocuvanja Neretvanske vrijednosti i obicaja doline Neretve i Opuzena, te promocije ribe Plotice kao delicije.
Na fotografiji: Mala riba Plotica, nekad jelo neretvanske sirotinje vrhunska je delicija. Najcesce se priprema na brudet.
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Denis Jerković / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:15