JEDINSTVENA ETIKETA ZLATNOG SJAJA

PRESTIŽNA NAGRADA ZA STUDIO SONDA I PIQUENTUM: Vinska etiketa kao životopis zapisan predivnim kišnim kapima!

Studio Sonda

Članovi ADC-a najveći su stručnjaci s područja oglašavanja, dizajna i digitalnih komunikacija, a projekt istarskog Studija Sonda i vinarije Piquentum u Hrvatsku osvojio je ADCjevu gold cube.

 

Početkom svibnja tim Studija Sonda vratio su se s godišnje dodjele ADC nagrada održanoj u New Yorku sa zlatnom kockom (ADC gold cube) za projekt koji su napravili u suradnji s vinarijom Piquentom. Naime, spomenuta dodjela nagrada najstarija je u povijesti, a ove godine održana je 97. po redu. Članovi ADC-a najveći su stručnjaci s područja oglašavanja, dizajna i digitalnih komunikacija, a ova ceremonija slavi najbolje u području oglašavanja, dizajna, fotografije, ilustracije sa snažnim fokusom na umjetnost i umješnost iliti "craft".

Studio Sonda Facebook Page

Studio Sonda Facebook Page
 

Da je zlatno odličje svjetskog glasa stiglo u prave ruke dovoljno je baciti letimičan pogled na samo pakiranje Piquentum vina, odnosno etiketu. Pažnju su nam zakupili još svojom prvom verzijom koja je također bila životopis vina kojeg držite u rukama. Budući da se radi o netretiranom vinogradu u ovom slučaju odlučili su osvijestiti važnost razumijevanja godina istaknute na etiketi.

Studio Sonda

Okosnica ideje za dizajn Piquentum Sv. Vital ambalaže počiva na osvještavanju godine berbe istaknute na vinima, a koja nerijetko uslijed korištenja pesticida u vinogradu i balansiranja okusa u podrumu gubi svoj smisao, budući da okusi postaju konfekcijski i nepovezivi s realnim vremenskim uvjetima. Kako Piquentum vina dolaze iz netretiranog vinograda te se bore za poštivanje ciklusa istinske prirode, nihove etikete žele biti ne samo dekorativne već i edukativne.

Studio Sonda

U suradnji s Državnim Hidrometeorološkim zavodom prikupili su podatke o vremenskim uvjetima na teritoriju vinograda i prikazali količinu oborina kao varijablu koja najbolje grafički pokazuje različitost prirode iz godine u godinu. Krugovi, standardne meteorološke oznake za kišu, prikazuju količinu oborina u pojedinom mjesecu. Grafički elementi svedeni su na osnovne simbole, obzirom da vinu koje stvara priroda nisu potrebne dodatne dekoracije. Etikete prikazuju količine oborina u litrama po mjesecima u godini proizvodnje vina. Prikaz započinje s mjesecom listopadom prethodne godine, a završava s mjesecom berbe – rujnom tekuće godine.


2013.
Etiketa komunicira umjerenu godinu, no i da je kiša padala najviše u rujnu, baš u trenutku kada grože treba doseći optimalnu točku zrelosti, čime se djelomično u okusu izgubila i razvodnila finalna snaga alkohola.

 

2014.
Obilne kiše čitave godine rezultirale su znatno manjim količinama šećera pa se u ovom vinu osjeća svježina sjevernijih krajeva, iako su u pitanju vinogradi Mediterana. No obzirom na konstantu padalina, okusi su prirodno izbalansirani.

2015.
Godina koja će se pamtiti kao jedna od povijesno najuspješnijih u proizvodnji vina. Toplo i suho proljeće i ljeto, uz idelalnu količinu padalina ujesen pa loze nisu patile od suše. Dočekana je optimalna zrelost, a rezultat je okusom moćno, puno, mediteransko vino.

Inače Dimitri Brečević, glavni i odgovorni za istarski Piquentum rođen je u Francuskoj gdje je studirao enologiju, a budući da mu se otac rodio u Istri nije slučajno da je odabir područja za vinariju pao baš na Buzeštinu.

Ljubav prema vinu povezuje s majčinim mjestom rođenja, budući da ona dolazi iz male regije Jurancon koja je poznata po bijelim vinskim sortama. Piquentum nudi tipične arome istarske malvazije, terana, refoška I rosea ali na potpuno iskren način.

“Morate razumijeti grožđe, njegov okus i aromu te samog konzumenta i pronaći istinu. Želim otkriti karakter ovog područja i zemlje…” – Dimitri Brečević.

Izdvajamo

Iz drugih medija