HVALEVRIJEDNA PODRŠKA

PRESTIŽNA UDRUGA PRIDRUŽILA SE INICIJATIVI GLAS PODUZETNIKA: Četrnaest ponajboljih hrvatskih restorana dalo podršku za spas radnih mjesta!

 Robert Pichler
Pridruženjem inicijativi Glas poduzetnika, udruga Mladi restorateri Europe(JRE) – Hrvatska, koja okuplja 14 renomiranih restorana među kojima su i 4 s Michelinovim zvjezdicama, javno je iskazala potrebu i nužnost donošenja efikasnih gospodarskih mjera s ciljem očuvanja radnih mjesta i umanjenja ekonomskih posljedica krize uzrokovane Covid-19.

“Konslidacija i solidarnost poduzetnika u ovom je času nužna. Vladine mjere ne nude rješenja za očuvanje radnih mjesta i održanje gospodarskog ciklusa poduzetnicima koji čine 90% hrvatskog gostpodarstva. Iako svaki poduzetnički sektor ima svoje specifičnosti, pa tako i segment ugostiteljstva kakvim se mi bavimo, mjere iskazane u Glasu poduzetnika artikuliraju temeljne potrebe svih nas u realnom sektoru, napose u srednjim, malim i mikro poduzećima kojima i sami pripradamo, skupa s našim zaposlenicima”, rekla je Marina Gaši, predsjednica JRE Hrvatska.

Novigrad, 260818. 
Veceras Chefs at Sea u organizaciji udruge JRE.
Na fotografiji: Marina Gasi
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / HANZA MEDIA

Ugostiteljstvo kakvim se bave članovi JRE-a kao I niz kolega ugostitelja koji nisu članovi udruge, a to je fine dining - spada u kategoriju luksuza i luksuznog turizma. Poslovanje fine dining restorana upošljavanje velikog broja cijelogodišnjih, kvalificiranih radnika kako u kuhinji tako i u servisu, investiranje u edukaciju, staževe, prostor I opremu, razgranatu I razvijenu mrežu dobavljača, profesionalno vođenje vinske karte, Između 60 do 90% gostiju fine dining restorana čine internacionalni gourmet klijenti koji ove godine neće doći u Hrvatsku. Stoga je poslovanje ovog ugostiteljskog sektora u 2020. vitalno ugroženo, sa znatnim negativnim učincima na iduću sezonu, a kvalitetan model zadržavanja radnika te ekonomizacije poslovanja u uvjetima u kojima nema prihoda nužni su za preživljavanje sektora.

Fine dining kao zona luksuza i socijalno integrirajuće aktivnosti zbog ta dva kriterija pripada poduzetništvu koje će se najdulje oporavljati: ljudima nije nužno da putuju i jedu u skupim restoranima niti se druže uz fine dining večere i troše na sljubljivanje jela I vina. Ekonomska (ne)moć te psihološka barijera socijalne distance ostavit će stoga velik trag na fine dining ugostiteljstvo, dakako ne samo kod nas, ali jače nego drugdje zbog orijentacije Hrvatske prema turizmu koji generira glavninu prihoda te činjenice da poslujemo u ekonomski neprivlačnim uvjetima.

Dugogodišnji napori da se Hrvatska prepozna kao gastro destinacija, u čemu su naši članovi dali ogroman doprinos, u ovom trenutku mogu propasti ako ne donesemo odlučne i odgovarajuće mjere. Znanje i vještine svih naših zaposlenika trajno ćemo izgubiti ne uspijemo li ih zadržati na radnim mjestima, pa je to možda i najveći rizik ove krize.

Budući da je nemoguće predvidjeti koliko će ova kriza trajati, a jedino izvjesno je da će svijet koji smo poznavali izmijeniti svoj oblik, podržavamo inicijativu formiranja kriznog stožera I donošenja stvarnih, efikasnih mjera od strane Vlade RH, te zajedno s drugim dionicima, udrugama I poduzetnicima očekujemo da Vlada poduzme korake koji će praktično pomoći dugoročnoj održivosti cijeloga gospodarstva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:03