NOVO PRIZNANJE ZA ISTRU

PRESTIŽNO PRIZNANJE: Istra ponovno proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu, a Ipša, Mate i Olea BB nadmašili svoje prošlogodišnje ocjene!

 Goran Šebelić / HANZA MEDIA
 

Petu godinu za redom Istra je proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Potvrdilo je to najnovije izdanje vodiča ekstra djevičanskih maslinovih ulja svijeta Flos Olei za 2020. godinu u koji je uvršteno čak 77 istarskih maslinara među ukupno 500 uvrštenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz 53 maslinarske države što je udio od 15 posto. Još po jedno ulje u tom je vodiču s Krka i Dalmacije. Ujedno, tvrtka Olea BB iz Rapca koju predvode Duilio i Bosiljka Belić svjetski je pobjednik u klasi 'Tvrtka sa srcem'. To je Belićima treće veliki priznanje koje im je u zadnjih nekoliko godina dodijelio stručni ocjenjivački žiri vrsnih poznavatelja ulja ovog vodiča.

Rabac, 070319.
Biserka i Duilio Belic svoja monosortna maslinova ulja sljubljuju s raznom hranom. 
Na fotografiji: kolekcija sortnih belicevih maslinovih ulja.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Naime, početkom tjedna (14.10.19.) objavljeno je jedanaesto izdanje najutjecajnijeg svjetskog vodiča za vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2020.

-Svake godine pred taj dan s velikim se nadama i iščekivanjima očekuje lansiranje novog izdanja te do sada je taj dan uvijek bio sretan za Istru, za istarski turizam, a najviše za svakog istarskog maslinara ponaosob koji je uvršten u vodič. U novom izdanju tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 79 ulja s područja Hrvatske od kojih je 77 iz Istre te 1 s otoka Krka i 1 iz Dalmacije. Pritom, većina maslinara postigla je bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu, poručuju iz Turističke zajednice Istre koji ističu kako ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije s obzirom na to da je ekstra djevičansko maslinovo ulje glavni dodatak jelima i osnovni prehrambeni proizvod mediteranske prehrane, a cijenjen je gotovo svugdje u svijetu zbog svojih organoleptičkih i ljekovitih svojstava.

Vodnjan, 171017.  
Mnogi maslinari ovih dana krenuli su u berbu maslina. Urod je ove godine izuzetno kvalitetan ali kolicinski je nesto manji nego prosle godine koja je bila rekordna. Na fotografiji: berba u masliniku Oleum - Maris u kojem je 15 000 stabala na 60 hektara.  Vlasnici planiraju ubrati oko 100 tona maslina od cega ce se dobiti oko 14 000 litara ulja. Berba traje mjesec dana.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

-Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i petu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Od svog prvog izdanja, 2010. godine, Istra je odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija, odmah iza Toskane. No, svake godine prednost Toskane bila je sve manja, da bi na kraju 2016. godine zauzela vodeću poziciju koju je zadržala do danas, no s daleko većom razlikom no što je Toskana prethodno imala u odnosu na Istru. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 77 uvrštenih maslinara, a Toskana 53. Još važnija činjenica je ta, da na ocjenjivanje pristigne preko 1.500 uzoraka iz cijelog svijeta, da profesionalni panel provjerenih kušača iskuša u organoleptičkom smislu sve pristigle uzorke, da se nakon toga radi selekcija 500 najboljih na svijetu i da unutar 500 najboljih Istra ima svojih 77, što je zaista impozantno. Iako to znamo već dugi niz godina, mislim da je od izuzetne važnosti da osvijestimo činjenicu da u niti jednoj disciplini, u niti jednoj gospodarskoj grani, u sportu ili u bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i to pet godina zaredom.

Vodnjan, 061014.
Berba maslina u obiteljskom gospodarstvu Chiavalon. Braca Tedi i Sandro organiziraju berbu svojih i koperantskih stabala maslina. Dok radnici beru, u kusaonicu su im stigli americki turisti koji su dosli na testiranje maslinovog ulja.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Na tu činjenicu jesmo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla kako u našoj zemlji, tako i u inozemstvu, da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. Vjerujem da je došlo vrijeme i da je pet godina potvrđivanja dovoljan dokaz da osvijestimo da smo u nečemu najbolji na svijetu, kazao je direktor istarskog TZ-a Denis Ivošević.

Dosad je Istra u svih 11 izdanja ovog vodiča uvijek imala barem po jednog pobjednika, odnosno svjetskog prvaka u jednoj od 15 kategorija koja se ocjenjuje.

- Maslinar: Ipša, Mate i Olea BB kojima je prošle godine dodijeljena najviša ocjena 97, ove godine su ocijenjeni s još već ocjenom 98. Osim toga, gotovo 13 istarskih maslinara uvršteno u kategoriju ekstra klase, a to su oni koji imaju više od 95 bodova, zaključuju u TZ Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:12