PLEŠIVICA IMA PRESTIŽNI ADUT

PRIČA KURTALJEVIH: Pet godina su čekali na ovaj pjenušac, a na police dolazi pred Božić što ga čini savršenim poklonom!

 Mario Kučera
 

„Evo tu smo svi zajedno i baš nešto računam“ započeo je govor brojeći prste lijeve ruke dok je u drugoj držao čašu pjenušca koji se lijepo perlao na suncu koje je baš provirivalo iz magle „Prošlo je deset godina od kako smo krenuli u proizvodnju naših „šampeka“ (od mila pjenušci), zapravo od rođenja naših klinaca smo u tome!“ prisjetio se plešivički vinar Drago Kurtalj i obrisao suzu koja se bljeskala u kutu oka dok je kraj njega, kao i uvijek stajala njegova Dubravka.

Mario Kučera

Mario Kučera

„Zahvaljujući Šemberu, krenuli smo u tu cijelu priču. 2013. smo zasadili novi vinograd u potpunosti namjenjen pjenušcima i to samo sortama chardonnay i crni pinot. Neki ga vole nazivati „moja mala Champagna“ što mi je drago budući da sam baš na putovanju u Champagnu skužio koliko ovaj kraj ima potencijala za stvaranje lijepih pjenušaca na što smo se u konačnici i odlučili“ podijelio je Drago sa svojim prijateljima koji su se okupili tog ponedjeljka na njegov imendan i zajedno sa njim i Dubravkom proslavili još jedno Dragecovo.

Mario Kučera

Baš taj ponedjeljak (5. studeni) je značajan jer je to prvi put kako je otvorio novi pjenušac Kurtalj Cuevee Prestige, rađen od 80% chardonnaya i 20% crnog pinota te dobiven klasičnom metodom. Sva ljepota i moć dijelom leži i u četverogodišnjem odležavanju na vlastitim kvascima, a radi se o berbi 2013. godine. Svjež, mirisan, suh pjenušac u sebi skriva 12,8% alkohola, a smatraju kako će ga na tržište pustiti uoči blagdana što ga čini savršenim božićnim poklonom i vinskom pratnjom kojom ćete ispratiti staru i dočekati novu godinu.

Mario Kučera

Mario Kučera

Inače, Kurtalj je staro plešivičko prezime koje na ovim „bregovima“ živi više od 300 godina, a kameno zdanje u kojem je ova vinarska obitelj datira od 1692. godine. Osim spomenutog, Drago je već dobro poznat po svojoj pjenušavoj priči budući da je njegov DRI prilično omiljen. Polovicu svoje proizvodnje temelje na vlastitim čokotima kojih je oko 17 000 dok druga polovica otpada na grožđe kooperanata. Osim pjenušaca dojmljiv je njegov crni pinot pogotovo iz berbe 2015., a vrijedno je spomenuti i rajnski rizling (berba 2017.) 42 dana maceriran na vlastitim kvascima što ga čini limitiranom serijom od kojih 1800 boca, a svijetlo dana na policama ugledat će negdje oko Uskrsa.

Mario Kučera

Sama etiketa djelo je riječkog grafičkog dizajnera Vanje Cuculića, a kao i na preostalim vinima prikazuje stiliziranu kuću Kurtaljevih. Što se tiče Cuvee Prestigea etiketom dominiraju srebrni tonovi, dok na preostalima dominiraju živopisni oblici na tamnoj podlozi. Dom Kurtaljevih prisutan je na svakoj etiketi, a na većini je ucrtan i stilizirani dim koji se razlikuje od sorte do sorte.

Mario Kučera

Drago i Dubravka Kurtalj 
pjenusac Cuvee Prestige
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Mario Kučera

Dragecovo ipak nije moglo proći bez Dubravkine jetrene paštete, domaćeg nareska tek pečenog kruha i race z mlincima koja se doslovno topila u ustima. Svoju plešivičku priču dijelom su proširili i na Zagreb (točnije Novu Ves) gdje imaju „Vinsku klet“ , ugostiteljski objekt gdje se jede dobra domaća hrana, a uživa u mirnim i pjenušavim vinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:31