VINSKA ŠKOLA SAŠE ŠPIRANCA

PRIČA O POŠIPU: Vinska sorta čija popularnost neprestano raste!

Priča o pošipu je jedna od najzanimljivijih priča kad su vinske sorte u pitanju. Znaju mu se roditelji, zna mu se mjesto gdje se pojavio kao samonikla biljka, a čak se zna i ime vinogradara koji ga je pronašao krčeći šumu u kanjonu Stiniva na otoku Korčuli i razmnožio u svojem vinogradu. Šiljasti oblik bobice podsjetio ga je na “šip”, odnosno vrh od mašklina, krampa, pa mu je nadjenuo ime pošip.

Kako je Janica Tomić, prvi nositelj diplome WSET u Hrvatskoj, navela na radionici održanoj na ovogodišnjem Dalmacija Wine Expu u Splitu, malo je sorti koje imaju tako životnu i neobičnu priču. Obično su produkt laboratorijskog rada ili im se o porijeklu ne zna osobito mnogo. Popularnost pošipa jako raste u posljednja dva desetljeća, kada se iz matičnog smokvičko-čarskog polja raširio širom Dalmacije. Danas ga nalazimo doslovno u svim vinogorjima od Konavala na jugu do Petrčana pokraj Zadra na sjeveru. Pokazuje prilagodljivost na različite pozicije i tla jer zajedno sa zastupljenošću paralelno raste i kvaliteta vina na tržištu. Izdvojili smo nekoliko naših favorita.

POŠIP NERICA 2016. CIJENA 79 KN (VIVAT)

Vinar Jakša Krajančić iz Čare na Korčuli usvojio je iskustva poznatijeg prezimenjaka i po uzoru na njega redovno proizvodi ovaj atraktivan pošip s više svježine. Aktualni iz 2016. berbe je jedan od lepršavijih pošipa trenutno na tržištu i krasi ga balans između sauvignonske herbalnosti na nosu te krepkoće i voćne zrelosti u ustima. Hladne prerade, dozrijevan u inoksu, bez hrasta, da bi se sačuvali dojam svježine i atraktivne primarne arome.

ZLATAN POŠIP 2016. CIJENA 90 KN (VRUTAK)

Vinarija Plenković prva nam je dala naslutiti da je pošip sorta prilagodljiva različitim pozicijama u Dalmaciji. Naime, ovaj pošip dolazi iz vinograda s padina Biokova pored Baške vode, a ne sa smokvičkog ili čarskog polja, a jedna od njegovih prvih berbi (iz 2010.) osvojila je zlatnu medalju na Decanteru. Ovaj iz aktualne berbe ima sve odlike pošipa na kakve nas je inače navikla zadruga iz Čare. Krepkost, zrelost i punoću, a opet dobro uravnoteženu, s dovoljno svježine.

POŠIP KORTA KATARINA 2015., CIJENA 150 KN

Orebićka vinarija Korta Katarina radi pošip od svojeg osnutka, a poznata je po specifičnoj metodi dozrijevanja kojom teži idealnoj kvaliteti. Naime, po dužoj hladnoj maceraciji te vrenju dio vina dozrijeva u inoksu na vlastitim kvascima, a dio u baricima starosti od tri do devet godina. Zbog toga im je trenutno aktualna berba iz 2015. godine. Vino ima više strukture i postojanosti, dobilo je na kompleksnosti, a nije izgubilo na atraktivnosti. Ovo im je jedan od najuspješnijih pošipa do sada.

POŠIP OPERA KRAJANČIĆ 2009., CIJENA (NA UPIT U VINARIJI)

U iznimnim godinama Luka Krajančić proizvodi male količine ovog sjajnog nektara s potencijalom za čuvanje od više desetljeća. U najstarijim vinogradima odabere loze na kojima prosuši grožđe, čiji mošt pomiješa s jednakom količinom onog iz redovne berbe, od čega u konačnici dobije poluslatko vino punog i slasnog okusa. Od aroma što iskaču iz čaše nižu se suhe marelice, kandirani agrumi, cvijeće i mediteransko bilje, a u ustima vlada čista slast. Remek-djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:13