Upravo na ovom vinorodnom području kojeg krase posebne karakteristike, nastaju neka od najmirisnijih vina, predvođena muškatom momjanskim. Osim što je jedan od najsjajnijih brendova Bujštine, muškat momjanski je i prvo hrvatsko vino koje je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju dobilo zastićenu oznaku izvornosti.
Jedan od autora specifikacije proizvoda „Muškat momjanski“, dr. sc. Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam, objasnio je da zbog jedinstvenog spoja prirodnih i ljudskih čimbenika, ovo područje unikatno u svijetu. Specifična mikroklima koja objedinjuje utjecaje Mediterana i kontinenta, tlo na flišu s povišenim sadržajem karbonata te brdoviti teren s dobrom i redovitom cirkulacijom zraka, glavni su prirodni čimbenici koji ujedinjeni osiguravaju specifične uvjete za postizanje vrlo visoke kakvoće grožđa i vina.
Od ljudskih čimbenika tu su višedesetljetna selekcija plemki za razmnožavanje materijala isključivo s najkvalitetnijih trsova iz vinograda s područja Momjana, tradicionalni uzgoj trsova na dugo rodno drvo, s niskim prinosima po trsu i hektaru, sustavno plijevljenje mladica, skidanje lišća, zalamanje zaperaka i vršikanje mladica u svrhu postizanja povoljne mikroklime unutar trsa te postupci vinifikacije koji osiguravaju najviši stupanj očuvanja specifične sortne arome u vinu.
Muškat momjanski prepoznatljiv je i čuven među ljubiteljima vina, a vinarima predstavlja neiscprnu inspiraciju. Slučaj je to i u vinariji San Mauro koja se trenutno može pohvaliti s tri predstavnika ove sorte: San Mauro Muškat momjanski suhi, San Mauro Muškat momjanski poluslatki i San Mauro Vino prijateljstva, dok je u pripremi i četvrti.
Vinogradi San Mauro smješteni su nadmorskoj visini u rasponu od 200 do 300 metara, na kojoj su temperatura i struktura tla u savršenoj ravnoteži. U kombinaciji s osunčanim, blago brdovitim pejzažem, flišnom zemljom i mikroklimom, stvaraju se preduvjeti da loza daje najbolje od sebe. Ručnom berbom grožđa obitelj Sinković osigurava da se samo najkvalitetniji plod pretvori u vino, a cijeli proces, od uzgoja grožđa do proizvodnje vina, odvija se pod budnim okom enologa Patrika Sinkovića koji je zaslužan za stalnu i prepoznatljivu kvalitetu vina San Mauro.
San Mauro Muškat momjanski suhi karakterizira svijetlo žuta boja i tipičan muškatni miris s notama livadskog cvijeća. Preporučuje se kao aperitiv ili uz aromatična jela na bazi tartufa, ribu i riblji carpaccio. San Mauro Muškat momjanski poluslatki krasi boja svijetlog zlata, jedinstven okus na nepcu i karakteristični muškatni miris u kombinaciji s mirisnim notama livadskog cvijeća i cvijeta bazge. Ovo se vino može servirati kao aperitiv, desertno vino ili uz prve slijedove jela na bazi tartufa.
Uz kolače, med i svježi sir, idealno će se sljubiti vino koje slavi prijateljstvo u svim njegovim oblicima - San Mauro Vino prijateljstva. Ovo se vino može definirati kao vino izborne berbe bobica, a odlikuje ga slamnatožuta boja s narančastim odsjajem. Specifično je po visokom ostatku neprovrelog šećera i popriličnoj gustoći na nepcu. Okus je pun, karakterističan za muškat momjanski s notama prosušenog voća, dok je miris intenzivan i podsjeća na samo grožđe istoimene sorte te note suhe marelice i suhe šljive. Ova vinska poslastica proizvodi se u strogo limitiranim serijama te u posebnim godinama, kada to dozvoljavaju klimatski uvjeti terroira.
Tradicionalnu istarsku proizvodnju vina, vinarija San Mauro obogaćuje svježim pristupom koji joj garantira posebna vina, u korak s vremenom. Ipak, tajna formula njihove kvalitete krije se u skladu ljudskog djelovanja s prirodom - na najvišim brdima sjeverozapadne Istre, gdje se susreću morski zrak i toplo sunce i gdje kvalitetno obrađene vinove loze sjedinjene s cjelogodišnjim napornim radom čovjeka, započinju novu priču vrhunskog vina.