NA JUHU, U PEĆNICI, NA NAGLO...

PRIPREMA RIBE KOJA NAS VRAĆA U DJETINJSTVO: Napravite oslić na jedan od ovih pet neodoljivih načina!

 Marko Miščević
Oslić uvijek doživljavamo kao pomalo dosadnu ribu, ali oslić je sve samo ne dosadna riba! Bilo da ga radite na juhu, u pećnici ili ''na naglo'', njegov okus će vas uvijek nekako vratiti u djetinjstvo! Imamo pet recepata za sve one koji oslić obožavaju!

Zapečeni oslić s cherry rajčicama

2 oslića srednje veličine
6-8 cherry rajčica
1 mladi češnjak
1/2 nešpricanog limuna
1,5 dl bijelog vina
maslinovo ulje
1 žlica krušnih mrvica
ribani parmezan
timijan
ružmarin
sol i papar

Osliće očistite, odstranite im glave ili zamolite da to za vas učine u ribarnici. Ako su oslići veći svaki isjecite na dva komada. Oslić posolite i popaprite pa stavite u posudu za pečenje, naokolo poslažite cherry rajčice, grančicu ružmarina, timijan, limun (obavezno nešprcani) narezan na kolutove te češnjak narezan na kolutiće (i bijeli i zeleni dio češnjaka). Prelijte maslinovim uljem i bijelim vinom te pecite pod folijom oko pola sata. Maknite tada foliju te pospite ribu mješavinom krušnih mrvica i parmezana i pustite da se sve skupa zapeče. Ribu servirajte s lisnatom salatom kojoj pridodajte nasjeckani mladi luk. Začinite kvasinom i maslinovim uljem.

Gusta juha od oslića i krumpira

500 g file oslića
4 krumpira oguljena i izrezana na kockice
2 velike zrele rajčice
2 srednje glavice luka
3 mrkve
4 velike žlice ulja
10 g sitno isjeckanog peršinovog lista
2 velike žlice brašna
2,5 dcl bijelog vina
1,5 dcl vode
list lovora
sol, papar
2-3 velike žlice slatkog vrhnja prema želji

Na zagrijano ulje dodajte sitno nasjeckani luk i prodinstajte tri minute. Dodajte brašno i sve dobro izmiješajte. Rajčicu ogulite i izvadite sjemenke te nasjeckajte, mrkvu operite, ostružite i također sitno narežite. Ubacite rajčicu i mrkvu na izdinstani luk i brašno, pa ulijte bijelo vino i vodu, posolite i popaprite te dodajte list lovora. Dobro promiješajte i kuhajte pet minuta. Krumpir ogulite i narežite na kockice, ubacite ga u mješavinu te kuhajte sve zajedno dvadeset minuta. Nakon toga dodajte file oslića kojeg ste prethodno izrezali na manje komade. Kuhajte na laganijoj vatri još desetak minuta, dodajte slatko vrhnje ako želite i odmah servirajte. Juha je gusta, pa ju možete jesti samu uz kruh.

Oslić s kaparima i bijelim vinom

1/2 kg oslića
2 lovorova lista
sol
2 jušne žlice maslinova ulja
1 jušna žlica bijelog vinskog octa
5 zrna papra
4 režnja češnjaka
2 čajne žlice kapara
1 dl bijelog suhog vina
2 žlice škroba
25 g maslaca

U vruću vodu stavite maslinovo ulje, papar, sol, 2 režnja češnjaka, ocat, lovorov list i očišćenu ribu (ako je bila zaleđena, prvo je odledite) i kuhajte desetak minuta. Kuhanu ribu izvadite na tanjur i odvojite na dvije polovice bez kosti. U drugoj posudi rastopite maslac i dodajte češnjak te ga kratko propržite (30 sekundi). Dodajte kapare i zalijte s pola šalice ribljeg temeljca (voda u kojoj se kuhala riba). Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta pa dodajte vino. Nakon 2 minute dodajte škrob i miješajte na laganoj vatri još 1 min. Ribu prelijte umakom i servirajte uz kuhani krumpir.

Oslić u hrskavoj korici od pršuta

Pripremite jedan veći oslić ili neku drugu ribu, 6 šnita pršuta, svježi bosiljak, rikulu, sušene rajčice, maslinovo ulje, sol, papar. Od sušenih rajčica, bosiljka, rikule, maslinovog ulja i soli napravite pesto, izradite ga u blenderu, a na papir za pečenje poslažite šnite pršuta. Šnite pršuta neka prelaze malo jedna preko druge da dobijete jednu kompaktnu površinu. Namažite ravnomjerno pesto po pršutu. Položite na pršut s pestom ribu koju ste posolili i malo popaprili i omotajte je pršutom, unakrsno, kao da pletete pletenicu. Pažljivo omotajte ribu i pokušajte da vam pesto ne iscuri van. Nije bitno da bude savršeno. Ribu s papirom za pečenje premjestite u posudu za pečenje te je pecite na 180 stupnjeva dvadesetak minuta.

Popečci od oslića i špinata

500 g špinata
500g fileta oslića
1 jaje
4 žlice krušnih mrvica
sol
papar
peršinov list
maslinovo ili suncokretovo ulje
oštro brašno

Berislava Picek / EPH

Skuhajte špinat, ocijedite ga i usitnite. Oslić skuhajte ili ga ispecite u tavi i nakidajte na manje komadiće. Pomiješajte špinat i oslić s ostalim sastojcima. Oblikujte popečke i uvaljajte ih u oštro brašno. Pecite ih nekoliko minuta na laganoj vatri s obje strane dok lijepo ne porumene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:15