DOBRI SAVJETI

PRIPREMA SAVRŠENE SALATE: Pet pravila kako kombinirati namirnice da dobijete svoju savršenu salatu!

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Kako biste dobili salatu koja je hranjiva i uravnotežena, nije dovoljno samo imati svježe namirnice, potrebno ih je i pravilno kombinirati! Evo na što morate pripaziti dok stvarate svoju savršenu salatu!

Količina proteina - hrana je naše gorivo, a proteini su ti koji nam omogućuju da naše tijelo funkcionira kao dobro podmazani stroj. Ako ste već sat vremena nakon što ste pojeli svoju salatu gladni, to znači da niste unijeli dovoljno proteina. Kad pripremate svoju salatu nemojte preskočiti izvore proteina, bilo to meso, tofu, sir ili pak tvrdo kuhano jaje, odnosno leća, grašak ili grah;

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Različito povrće -  proljeće je počelo i ponuda povrća na tržnicama je doista bogata pa umjesto da se cijeli vaš obrok temelji isključivo na nekoj lisnatoj salati, neka vam ona bude osnova kojoj ćete dodati još barem dvije ili tri druge vrste povrća - što šarenija salata to bolje;

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Zdrave masnoće - izbjegavajte kupovne umake za salatu koji u sebi često skrivaju suvišni šećer i umjesto toga sami pripremite idealnu kombinaciju kiselkastog octa i masnoće u obliku maslinova ili pak bučina ulja. Zdrave masnoće svojoj salati možete dodati i pomoću badema koji će joj pritom dati i hrskavost ili pak kriškama avokada kojima ćete salati dodati i kremastu teksturu;ž

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Doza škroba - škrob u jelima pomaže stvoriti osjećaj sitosti, a u salatama to možete dobiti dodavanjem slatkog ili pak klasičnog krumpira, kukuruza, cjelovitih žitarica (poput kvinoje ili riže) te njihovih prerađevina kao što je primjerice tjestenina, važno je samo da ne pretjerate;

Zagreb, 200616.
Ljetne salete pripremila je Mateja Domitrovic, urednica u Dobroj hrani.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Kombinacija začina - svježi začini poput bosiljka, korijandera ili mente salati će dati zanimljivost, a suhe začine koristite u pripremi ukusnog pečenog povrća kojima možete inače dosadnoj salati dati malo okusa. Svježe voće i orašidi  također predstavljaju izvrstan dodatak kojim ćete podići svoju salatu na višu razinu.

Izdvajamo

Iz drugih medija