PREPOZNATA KVALITETA

PRIZNANJE SVJETSKOG GLASA: Renomirani New York Times pohvalio Bibićevo terroirsko vino!

 Bibich Official Facebook Page
Priznanje je stiglo iz pera utjecajnog autora, gastro i vinskog kritičara Erica Asimova koji je s američkog tržišta odabrao 20 vina do 20 dolara za svakodnevne prilike

Najnovije priznanje, ovaj put iz renomiranog New York Timesa, Alenu Bibiću i njegovu vinu Bibich R6 ponovno nas je podsjetilo na impresivnu priču tog čovjeka na putu do uspjeha. Priznanje je stiglo iz pera utjecajnog autora, gastro i vinskog kritičara Erica Asimova koji je s američkog tržišta odabrao 20 vina do 20 dolara za svakodnevne prilike.

Neja Markicevic

Naime, kako se Eric Asimov sjajno izrazio u svom članku "20 Wines Under $20: When Any Night Can Be a Weeknight", nije svaki trenutak namijenjen otvaranju posebne boce koja zahtijeva kontemplaciju i koja će odnijeti svu pažnju društva, nego postoje brojni trenuci u kojima vremensko ograničenje, tip društva ili financijski limiti zahtijevaju pristupačnija i povoljnija vina. Međutim, to nije razlog da i tada ne otvorite bocu zaista izvanrednog vina jer u razredu pristupačnih vina ima pregršt izvrsnih koja su tu samo zato što dolaze iz manje poznatih regija. Predložio je u tom izboru niz sjajnih vina, poput grčkog agiorgitika vinarije Troupis, korzikanskog sangiovesea vinarije Giacometti, cinsaulta vinarije Rouge iz čileanske Itata Valley te spomenutog blenda R6 iz vinarije Bibich iz okolice Skradina. Sve redom vina koja kvalitetom nadmašuju cjenovni razred u kojem se nalaze.

Bibich R6 se sastoji od tri sorte tipične za šibenski vinorodni okoliš: babića, plavine i lasine. U kupaži se nalaze u podjednakom omjeru, dakle trećina od svake sorte, te zajedno tvore jedno od najvažnijih takozvanih terroirskih vina Hrvatske. Pod pojmom terroirsko vino podrazumijeva se da vino okusom i aromama ne odiše toliko sortnošću, nego da specifičnošću bouqeta više odražava mjesto i uvjete odakle dolazi, a ako neko vino vjerno interpretira kraj u kojem je rođeno, to je svakako Bibich R6. Svaka od tri sorte ima važan doprinos u finalnom vinu jer babić daje strukturu, tijelo, tanine i arome crnoga bobičastog voća, plavina daje svježinu, višnju i uravnotežuje mišićavost babića, dok lasina, koju kolokvijalno zovemo “dalmatinski pinot crni” zbog nježnosti tanina i bljeđe boje, finalnoj kupaži dodaje specifične tonove ljubičica i crvenog jagodičastog voća. R6 stoga ima svoju kompleksnost, a finalni karakter vina je čvrsti, morlački.

Dakle, živ, pikantan, sočan, s jasno definiranim taninima, živahnim kiselinama i za crno vino umjerenim alkoholom od 13 posto. Dakle, svakodnevno vino koje, kako je Eric Asimov definirao, pruža mnogo više, kompleksnost i kvalitetu. Zanimljivost je vina Bibich R6 da se radi o takozvanom field blendu, dakle grožđe koje dolazi iz obiteljskih vinograda iz okolice Plastova ubrano je zajedno te je fermentiralo i maceriralo zajedno. Zbog toga je taj terroirski karakter vina još izraženiji jer se pojedine tipične arome jedne sorte gube u procesu kofermentacije te vino poprima svoj specifični karakter kakav ne bi imalo da su gotova vina naknadno pomiješana. Bibich R6 ima jedinstven otisak koji se ne može ponoviti u drugim okolnostima ili u drugim regijama, čak i ako se iste sorte pomiješaju u istom omjeru.

Tipičan plavac miriši na trešnju, šljivu i začine, tipičan sauvignon blanc na papriku, travu i bazgu, a Bibich R6 miriši na Bibich R6 i ništa drugo. Stilski promatrano, dakle prema generalnom profilu vina, tijelu, svježini i taninskoj strukturi možemo ga svrstati u kategoriju u kojoj bi se još mogli naći Chianti classico riserva ili dobra Rioja alta reserva, dakle u grupu vina s istaknutom svježinom, s nešto pikantnosti, srednjeg tijela te sa živim crnim i crvenim voćem. Sa stanovišta kvalitete, Bibich R6 je vino koje odiše autentičnošću, ali zbog nje nije žrtvovana kvaliteta, nego upravo suprotno, posjeduje intenzitet, kompleksnost i trajanje velikih vina.

BIBICH R6, 2016.

Cijena: 85,50 kuna (Vrutak)

Od sorti babić, plavina i lasina u omjeru od po 33 posto svaka. Srednjeg do punog tijela, umjerenih, ali čvrstih tanina, živo u ustima, solidnog intenziteta, s dozom pikantnosti i začina, aromama višnje maraske i bobičastog voća te nešto čokolade i dima, a sa sočnim završetkom te dugačkim finišem. Idealno svakodnevno vino uz meso s roštilja ili uz plavu ribu poput tune i skuše s gradela. Vino koje najbolje utjelovljuje duh i svjetonazor ove sjajne skradinske vinarije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:59