OPG CENTRALA

(PROIZVODNJU SIREVA U ISTRI NIŠTA NE MOŽE ZAUSTAVITI) SIRANA VESNA LOBORIKA: Od ovce na poklon do stada od stotinu grla!

Obitelj Grubešić iz Loborike kod Pule desetljećima izrađuje međunarodno priznate mliječne delikatese

Sirana Vesna Loborika obiteljski je obrt s više od tri desetljeća iskustva u proizvodnji sira. Sve je započelo 1985. godine, kad je obitelj Grubešić dobila na dar kozu koja je bila poticaj za stvaranje ovoga što imaju danas, a već nagodinu krenuli su s povećanjem stada te kupnjom krava. Tako su 1988. imali 100 koza i 20 krava u mjestu Loborika sedam kilometara udaljenom od Pule.

ZAČETAK OBRTA

- Moja je baka proizvodila sir, a majka Vesna, vlasnica obrta, prodavala je mliječne proizvode na tržnici. Tako je bilo do 1997., kad se obnovila pulska tržnica. Tada smo registrirali objekt za proizvodnju sira, te je naša proizvodnja rasla uz mlijeko lokalnih kooperanata - govori Fuma Grubešić Travalja, Vesnina kći koja također radi u sirani. U sirani proizvode razne vrste mliječnih proizvoda: svježi kravlji sir, vrhnje, mladi kravlji sir, kravlju, ovčju te kozju skutu, maslac, miješani (kravlji i ovčji) sir, istarski ovčji sir, kozji sir, sir s tartufima, kravlji sir s maslinama, kravlji sir sa zelenim paprom te kravlji sir s ljutom paprikom.

- Naša se proizvodnja temelji na tradicionalnoj izradi istarskih sireva, uz primjenu suvremenih metoda sirarske tehnologije. Tako je sačuvana autohtonost i standardizacija navedenih vrsta sireva - objašnjava Fuma.

Njihovi su sirevi dobitnici brojnih nagrada, pa i izvan granica Hrvatske. Tako su višestruko nagrađivani Miješani sir (kravlji i ovčji), Karig (kravlji sir s minimalno 25 mjeseci zrenja) te Pegula (sir od kozjeg, ovčjeg i kravljeg mlijeka).

- Rici je naš posljednji sir, emocionalno smo vezani za njega. Ime je dobio po našem pretku od kojeg je preuzeta i tehnologija proizvodnje koja je minimalno izmijenjena u 120 godina. Rici jako puno znači našoj obitelji, a bio je prvi Grubešić koji je došao u Loboriku 1892. godine - otkriva Fuma.

NOVI OPTIMIZAM

Korona kriza nije zaobišla ni njihovu proizvodnju, ali Fuma je optimistična: - Iz svake situacije treba izvući najbolje što možete. Situacija koja nas je zadesila, a ovdje ne govorimo samo o Hrvatskoj nego o cijelom svijetu, nije jednostavna za opstanak poslovanja, međutim, uz zajedničke snage naše obitelji, vjerujemo u pozitivan ishod. S obzirom na situaciju suženi su im kanali prodaje. Naime, godinama prodaju na mjesečnim sajmovima diljem Istre, Cresa i Lošinja. Međutim, kako su sajmovi ukinuti, morali su se prilagoditi situaciji te su počeli s dostavama.

- U Pulu i okolicu dostavljamo svakoga dana osim nedjelje. U Istru utorkom. U Rijeku dostavljamo četvrtkom. Kaštelir, Poreč, Rovinj petkom. A u razradi je plan za dostavu i u Zagreb - najavljuje Fuma. Njihovi se proizvodi mogu kupiti u Puli, na glavnoj gradskoj tržnici i na tržnici Veruda. U Zagrebu ih možete pronaći u trgovinama Mini mljekare Veronika. U Loborici imaju i restoran koji je trenutno zatvoren, no radi trgovina u kojoj prodaju svoje proizvode.

- Naša je misija i u ovo vrijeme ostala nepromijenjena, održavanje kvalitete proizvoda, a nove proizvode učiniti što boljima. Trenutno imamo dva nova sira koja su na zrenju te samo čekaju zeleno svjetlo da bismo ih lansirali - kaže Fuma Grubešić Travalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:33