GDJE ZA VALENTINOVO

PROJEKT VALENTINOVO: Tango, gastronomske delicije i dobra vina čine se kao pun pogodak za romantičnu večer!

 Neja Markicević / CROPIX
Što je danas Valentinovo, zapitali su se okupljeni profesionalci za stolom kod kulinarskih majstora Draška Romca i Ognjena Vukelića. Što je to "ljubavna kulinaria", intrigantna je tema. Od napadnog do privlačnog kiča, preko banalnosti i rutine, do izazova pravim majstorima, svašta se danas nudi pod zajedničkim nazivnikom sveca koji bi se sigurno sam najviše iznenadio kada bi iskusio kako ga se danas obilježava i komercijalizira. Potom je uslijedilo konkretno pitanje: kako upriličiti vrhunski domjenak za Valentinovo?

Utemeljila se radna grupa na projektu Valentinovo. Umjesto teorije - praksa: primjerom pokazati vrhunsko ugostiteljsko uprizorenje Valentinova. Gastronomad Zoran Šimunić definirao je polazišta iz kojih su se razvile sve izvedenice i cjelovit koncept.

Projekt zahtijeva točno razrađenu dramaturgiju događanja, scenografiju, osvjetljenje, glazbenu kulisu, elemente u koje se ugrađuje posluživanje sljedova jela i pratećih vina. Koji je optimalan broj gostiju, što će jamčiti poseban ugođaj? Ciljani broj bio je 100, a dvorana Leksikografskog zavoda konačni je odabir prostora. Odlično okružje za ljubavne teme filmske glazbe u živoj izvedbi tenora HNK Tvrtka Stipića i njegovih prijatelja u bendu Tango Appassionato.

Silverware and red wooden heart on gray cloth background
Silverware and red wooden heart on gray cloth background

Dogovoriti vrhunski tematski jelovnik dio je koncepta koji Šimu najviše privlači. Njegov partner Robert Ripli i kuhari Pantelija Pekić te Nenad Kralj uz Ognjena Vukelića dali su se na posao. Kulinarsko polazište bili su novi aranžmani za evergrine kuhinje Draška Romca u koju su ugrađene nove teme za Valentinovo.

Kulinarska je priča složena u šest poglavlja, od zapleta u prvim zalogajima, do kulminacije u finalu sireva i slastica. Dizajn jela na svakom tanjuru, takozvani plating, majstorska je igra koja se mora događati pred gostima, uživo, zaključili su. Arome i boje sastojaka svakog jela na tanjurima poprimaju konačne oblike s ciljem izmamljivanja uzdaha. Ne radi se o uobičajenom nizanju sljedova, nego o pričanju ljubavnih priča jezikom gastronomije. Vinski slijed posebna je priča ovog koncepta pa je za konzultanta odabran Boris Ivančić.

Aphrodisiac food for sexual health with foods in heart shaped bowls and loose on oak wood background.
Getty Images/iStockphoto

Bilo koja pojedinost koja se ne odradi kako treba urušit će cijelu konstrukciji, jednoglasni su u ekspertnom timu Valentinovo. Ipak, sve se mora osmisliti u okvirima prihvatljive cijene. Ne smijemo prijeći granicu od 400 kuna po osobi, zaključili su. Turizam i ugostiteljstvo danas su u Zagrebu u vrlo poticajnoj vezi. Kako bi se reklo poslovnim jezikom: stvorena je platforma koja raste i priziva k sebi ambiciozne poduzetnike i vizionare. Natjecateljska dinamika čini svoje. Od dobre ideje i startupa brzo se stvara nova scena. Ako želite svojoj ljubavi priuštiti Valentinovo za pamćenje, dođite u Zagreb. To je marketinški slogan za koji se ove godine postavljaju novi standardi.

Salata od naranče s čili marmeladom

Za salatu:

2 naranče (neprskane)
50 g dimljenog kravljeg ili kozjeg sira
10 g čili jelly marmeladom ili chutney od rajčice
1 mladi luk
žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
pušlek vlasca
limunov sok
sol, papar

Naranče ogulite nožem tako da ne ostane bijeli dio kore. Narežite na ploške debljine 0,5 cm. Ploške položite na pladanj, stavite čili jelly (veličine zrna graška), stavite šniticu sira te mali komadić mladog luka. Vlasac narežite na sitno i s visine ga pospite po narančama, polijte s malo limunova soka, potom posolite i popaprite te polijte s maslinovim uljem. Ostavite na hladnom 20 minuta i prije posluživanja stavite na žlicu. Poslužite s pjenušcem ili rashlađenim rose vinom.

Alan Vajdić

Marmelada od čilija:

250 ml jabučnog octa
150 g svježih feferona
150 g paprike - očistite od koštica i bijele kore iznutra
350 g šećera
sok 1 limuna
1 žlica soli
2 listića želatine

Sve sastojke (osim želatine) stavite u posudu i usitnite štapnim mikserom. Mješavinu stavite u lonac te lagano kuhajte dok se ne ugusti - cca 30 minuta. Želatinu namočite u hladnoj vodi i ostavite 10 minuta da omekša. Zatim je dobro ocijedite i umiješajte u vruću marmeladu koju ste maknuli s vatre. Pustite da se ohladi i izrežite na kockice prema potrebi. Savjet: Ovu marmeladu možete i sačuvati u steriliziranim staklenkama do 6 mjeseci.

Štrudlica od oraha, višanja i jabuka

1 deblja kora za štrudl
2 jabuke
40 g oraha - poparite u mlijeku, ogulite koricu i na sitnije narežite
40 g višanja
40 g oraha
40 g šećera
korica 1/2 limuna

Ogulite i naribajte jabuke te ih pomiješajte sa šećerom. Orahe poparite u mlijeku i narežite. Višnje očistite od koštica i narežite na polovice. Sve zajedno pomiješajte i dodajte naribanu koricu limuna. Maslac otopite i namažite koru od tijesta. Na sredinu rasporedite smjesu i zarolajte. Gornji dio štrudla premažite ostatkom maslaca i stavite peći na 180 stupnjeva 40-50 minuta. Pustite da se prohladi, narežite i poslužite uz kremu od čokolade i sladoled od vanilije.

Alan Vajdić

Krema od čokolade i crnog pinota:

100 g maslaca
100 g čokolade 75%
58 g šećera u prahu
60 ml crnog pinota
sol, papar

Maslac, čokoladu i šećer topite iznad pare. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete tekuću smjesu. Dodajte sol i malo papra. Maknite preljev s vatre i podlijte ugrijanim crnim vinom dok se ne poveže. Vino grijte oko 5 minuta da ispare neželjene kiseline i dok se ne naglasi aroma tamnog voća.

Sladoled od vanilije:

250 ml mlijeka
250 ml vrhnja za šlag
2 žumanjka
60 g šećera u prahu
1/2 štapiće vanilije

Zagrijati mlijeko i šlag do vrenja. U ovalnoj posudi pjenasto umutite žumanjak i šećer sa sjemenkama vanilije (potrebno je prethodno razrezati vanilin štapić po pola i s tupom stranom noža izvaditi sjemenke). Nakon toga uliti vruće mlijeko i šlag i sve dobro umutiti. Vrećicu za zamrzavanje od 5 litara do pola napuniti ledom. U manju vrećicu za zamrzavanje od 2 litre uliti bazu za sladoled, istisnuti zrak i dobro zavezati. Manju vrećicu ubaciti u veliku u kojoj je led, potom čvrsto zavezati i nju te energično tresti 5 do 10 minuta dok se ne formira sladoled.

Sorbet od limuna

2 kuglice sladoleda od limuna
1 šalica leda
0,03 dl vodke
1,5 dl pjenušca

Alan Vajdić

Sve sastojke staviti u blender te blendati do jednolične smjese. Sorbet uliti u čašu za šampanjac i dekorirati ploškom limuna i listićem mente. Poslužiti hladno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:09