HRVATSKE USPJEŠNICE

PROLJETNI ROSÉI: Vina savršena za laganije ručkove na otvorenom!

 Getty Images
Uspješnice koje će obilježiti ovo proljeće!

Roséi ili ružičasta vina se sve češće nalaze u zalihama, pogotovo u toplijim danima. Obično vrlo laganog, lepšavog i izrazito voćnog okusa, savršeno se slažu uz laganije ručkove, tulume na otvorenom i proljetne večerice. Ipak, kako znati da ste odabrali pravi nije uvijek jednostavno. S ovima nećete pogriješiti!

Ivan Buhač Rosé 2016.

Apsolutni šampion festivala kad je u pitnju omjer cijene i kvalitete. Iz podruma obitelji Buhač iz Iloka koja je i inače poznata po pristupačnim vinima dobre kvalitete. Mirisan i nježan rose dobiven od sorti cabernet sauvignon i frankovka u omjeru 50% svaka. Zavodljivih aroma crvenog bobičastog voća u ustima, blagog okusa osvježavajućeg karaktera te finog i čistog retrookusa srednjeg trajanja. Vino koje će zadovoljiti svačiji ukus i koje je idealni izbor za veća druženja, osobito u prirodi uz roštilj i svježe salate.

Galić Rosé 2016.

Vinarija Galić u 2016. je napravila jedan od svojih najboljih rosea do sada, iako su i inače pouzdani i redovno nam serviraju vina zaista visoke kvalitete. U ovom se konkretnom vinu vidi umješnost glavnog enologa Slavena Jeličića i koliko su preciznost i tajming u proizvodnji rosea bitni. Savršene je bistre, nježno ružičaste boje mesa lososa, na nosu atraktivno, uglavnom voćnih aroma, a u ustima s jedne strane zavodljivo sočno, a s druge intenzivno i dugačko. Apsolutna delicija napravljena od sorti cabernet sauvignon, merlot i 10% pinot crnog.

Kozlović Violetta Rosé 2016.

Rose Violetta iz vinarije Kozlović je prošla dug put od slatkastog vina dobivenog od muškata hambuga prije desetak godina do današnjeg suhog i osvježavajućeg rosea dobivenog od terana i merlota u kojem ovisno o karakteristikama berbe udio terana raste ili pada. Radi se o vinu savršenog balansa između voćnosti i svježine, s prekrasnim mirisom na crveno bobičasto i jagodičasto voće. Iznimno atraktivnog finiša sa stanovitom slasti i istovremenom svježinom na retrookusu. Bogato, živo, i neodoljivo zavodljivo vino.

Korta Katarina Rosé 2016.

Iz renomirane Korta Katarine nam iz protekle berbe stiže pravo remek djelo minijature. Vino će do izlaska na tržište još malo sačekati, ali trenutni stadij vina je impresivan. Nije tipičan rose kao ostali iz ove recenzije. Tamnije je boje, punijeg i zrelijeg okusa, ali istovremeno jednako svjež i mirisan. 30% vina je crljenak koji je njegovan na talogu u 5 godina starim baricima, a 70% od plavca malog dobivenog standardnom vinifikacijom za rose i odležavanjem u inoksu. Grožđe je ubrano na čuvenom Postupu. Rose na originalni dalmatinski način.

Senjković, Opolo Spoža 2016.

Spoža je čista suprotnost Korta Katarini. Svjetlije je boje, te predstavlja klasični aperitivni, ili pak osvježavajući rose. Senjkovići o svom roseu vode posebnu brigu i ne rade ga kao nusproizvod crnog vina već od početka do kraja procesa ga rade odvojenog, s namjerom da baš određeno grožđe iz određenog vinograda bude u konačnici rose. Pa se shodno tome berba obavlja ranije da bi se sačuvala svježina i lepršava priroda rosea. Vjerojatno najkonstantniji rose u Hrvatskoj po pitanju kvalitete i stilskog izričaja.

Pinkert Rose 2016.

Vinarija Pinkert svaki puta sve ugodnije iznenađuje i nakon tek par godina komercijalne prisutnosti s vlastitom etiketom na tržištu već su postigli status dobrih i pouzdanih. Tajkav je slučaj i ovaj puta s roseom. Ovogodišnji rose je tipičan lagani rose, s puno voćnosti na nosu i posebno atraktivnim jagodičastim i bobičastim voćem na retrookusu. Cijenom ugodno i okusom atraktivno vino s puno svježine i čistoće.

Frescobaldi Alie Rose 2016.

Prekrasan rose iz toskanske plemićke obitelji Frescobaldi. Stilski sliči dosta na Miraval slavnog para Jolie-Pitt, a i kvalitetom ravnopravno parira. Naziv je dobio po nimfi koja je simbol senzualnosti i ljepote i zaista mu to ime odgovara. Elegantan i svjež, od sorti syrah i vermentino (bijela sorta!), s cvjetnim notama, pa onda šumske jagode i konačno svježina citrusa. Eleganciji i svježini usprkos, traje dugo i ima finesu kompleksnosti. Jako fino.

Marrenon Petula Rose 2015.

Jedan od rijetkih rose iz 2015. na ovogodišnjem Pink Dayu koji je isijavao ljepotom i nije izgubio ništa od svoje primarne atraktivnosti. Dobar predstavnik Luberona, regije iz koje dolazi. Prije svega osvježavajuć, ali s lijepom mineralnošću u pozadini, zatim sa svježinom citrusa poput limete, pa atraktivnom breskvom na nosu i na retrookusu, i konačno, s crvenim voćem tipa maline kao podlogom. Jako dobro vino koje će još cijelo ovo ljeto izdržati u ovoj, vrhunskoh formi.

Geržinić Rose 2016.

Geržinićev rose je jedan od nekolicine domaćih rosea koji je prije nekoliko godina pokrenuo cijelu scenu novih, modernih hrvatskih rosea što mirišu svježe i atraktivno i kojima je prva zadaća osvježiti nepce s čistim i živahnim okusima. Ovaj iz 2016. na tragu je prethodnika u potpunosti. Nešto izraženije boje zbog prirode terana, s puno kupina i malina na nosu te nešto citrusne svježine u ustima. Živo, fino i osvježavajuće vino.

Zvonko Bogdan Rose Sec 2016.

Iako znaka sec na boci može zbuniti i navesti da mislite da je vino slatkasto (zbog iste oznake koja kod pjenušaca znači upravo to), ovo je zapravo suho vino, što doslovni prijevod te riječi i znači. Vino je dobiveno od sorte merlot i izvanredne je kvalitete. Boja nježno ružičasta, školski primjer. Miris obiljuje s pregršt aroma malina i vinogradarske breskve, a okus je elegantan, odiše svježinom, sa svojevrsnom mekoćom koju mu je podario merlot, živahnih kiselina i savršene ravnoteže. Jedan od najfinijih rosea na tržištu trenutno koji će baš svi voljeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:24