FINO KUHANO VINO

PROVJEREN RECEPT ZA FINO KUHANO VINO: Pri odabiru vina razmišljajte kakav finalni rezultat želite, a ne koliko je bazno vino kvalitetno ili skupo!

Kuhanje vina nezamjenjiva je disciplina kada dođu hladni dani

Nakon čaja zasigurno je najpopularnije sredstvo za zagrijavanje tijekom boravka na otvorenim prostorima ili kao okrepa nakon povratka kući. U tradiciji se kuhano vino spremalo prvenstveno od crnog vina, no danas je gotovo jednako zastupljeno i bijelo vino. Donosimo vam provjeren recept!

Trebat će vam:

0,75 l crnog suhog vina – frankovka, syrah, teran
60 g smeđeg šećera (demerara)
1 lovorov list
1 korijen đumbira veličine palca
1 naranča (domaća nešpricana ako je moguće)
1 limun (nešpricani) – samo korica
2 klinčića
1 zvjezdasti anis
prstohvat naribanog muškatnog orašćića
2 jušne žlice cointreaua (liker od naranče)
1/2 bourbon vanilije
prstohvat svježe ribanog bijelog papra

Priprema:

Ogulite koricu s naranče i limuna, naranču prepolovite i istisnite sok te sve zajedno stavite u lonac. Dodajte šećer, promiješajte i podlijte vinom toliko da bude potopljeno. Lagano kuhajte oko 6 minuta dok se tekućina ne reducira, odnosno dok ne dobijete sirup. Kad dobijete sirup, dodajemo ostatak od vina. Đumbir ogulite i naribajte ga u tekućinu pa stavite ostale začine. Probajte slatkoću i po potrebi dodajte još šećera – ovisno o kiselinama i strukturi vina. Čim tekućina proključa, ugasite vatru, odnosno izvor topline. Dodajte cointreau i promiješajte. Naribajte papar. Ostavite da odstoji desetak minuta. Procijedite i uživajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:50