JEDNOM FARMER, UVIJEK FARMER

PRVA PLANTAŽA AVOKADA U HRVATSKOJ: Ovi 80-godišnjaci posadili su 150 sadnica na Visu, a od avokada planiraju raditi i prešano ulje!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Kako prenosi HRT, na otoku Visu je posađena prva plantaža avokada

''Jednom farmer, uvijek farmer'' - govori John Repanich novinarki HRT-a okružen stablima avokada. I on i supruga Patricia broje više od osam desetljeća, a na Vis su se doselili jer je to Johnova djedovina.

''Svaki put kad me pitaju zašto sam posadio avokado, pitam zašto ne? Avokado je jako zdrav, a stablo mu je lijepo tijekom cijele godine. Svuda oko nas se uzgajaju masline i grožđe'' - govori John.

Zagreb 080118.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec i jela od konoplje od dorucka do vecere.
Za dorucak, staklenka s muslima i sjemnkama konoplje. Za rucak juha od bundeve s uljem konoplje i lazanje s brasnom konoplje. Za veceru avokado s slanutkom i konopljinim uljem.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

John i Patricia planiraju raditi i ulje od avokada za koje kažu da se radi sličnim prešama i procesom kao i maslinovo ulje. Pokazalo se kako avokadu godi obilje sunca i blaga mediteranska klima.

Bračni par Repanich je sa Sicilije donio 150 sadnica avokada, a prva berba se očekuje već ove jeseni. U prosjeku, jedno stablo avokada daje oko 400 plodova.

AVOKADO NA OSAM NAČINA: U umacima, na salatu ili u napitku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:09