NOVI PROIZVOD IZ ISTRE

PRVI NA SVIJETU: U Istri su napravili gin s bijelim tartufom za kojim su poludjeli u New Yorku i Singapuru!

 Goran Sebelic / CROPIX
 

Jedna od glasovitih i najcjenjenijih gastronomskih ikona svakako je bijeli tartuf. Ova podzemna gljiva doista uživa posebno poštovanje što se osjeti i na cijeni budući da spada u red najskupljih na svijetu. Ove godine došlo je do zanimljive suradnje između dva istarska brenda - Karlić tartufa i destilerije Aura i tako proizveli gin s maceriranim bijelim tartufom. Riječ je o prvom ginu na svijetu koji je napravljen na taj način.

Budući da je gin vrlo omiljeno piće u posljednje vrijeme odlučili su se ujediniti te dvije ljubavi i tako je nastao White Truffle Gin.

"Ma ideja je zapravo došla potpuno slučajno. Mišel iz Aure koji je ujedno i moj dobar prijatelj i ja sjedili smo i malo pričali kako bi bilo fora da napravimo neki gin s tartufima (oboje volimo dobar gin). Inače, u Engleskoj su već napravili gin s tartufom, ali nije prethodno bio maceriran i tako je pala odluka da napravimo White Truffle Gin!" rekao nam je Ivan Karlić iz Karlić tartufa.

Sezona branja bijelog tartufa je od rujna i može se protegnuti sve do Nove godine i upravo rade na drugoj ediciji proizvoda koju planiraju i udvostručiti u odnosu na prvu. Prva je izašla na tržište prije dva mjeseca i napravili su 222 boce od kojih je svaka numerirana budući da su ubrali 222 tartufa, a može se nabaviti po cijeni od 750 kuna u prodavaonici Aura destilerije i Karlić tartufa.

"Čim smo proizvod stavili na tržište, ljudi su poludjeli za njime! Više ni ne znam u koje je sve države otišao naš gin, ali sjećam se da smo ga slali nekoliko puta u New York, Hong Kong i Singapur." priča nam gospodin Ivan.

Inače, Aura već proizvodi svoj Gin Karbun koji prilikom destilacije prolazi proces filtracije kroz aktivni ugljen te ga nudi kao važnu komponentu kod konzumacije. Inspiriran je snagom posljednjih karbunara s Ćićarije, područja na kojemu rastu isključivo prirodni sastojci ključni za nastanak ovog gina. Ipak, za ovaj proizvod su se odlučili koristiti nešto drugačiju recepturu kako bi se gin slagao s okusom tartufa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:32