VELIKA TRŽNICA

PUT U ISTANBUL: Na Grand Bazaar dolazite kupovati, ali ostajete zbog dobre hrane!

 Pavliha
Grand Bazaar je jedna od onih tržnica na koju ljudi dolaze kupovati, ali zadržavaju se zbog dobre hrane.

Grand Bazaar (Velika tržnica) u Istanbulu je jedna od najvećih i najstarijih zatvorenih tržnica na svijetu, koja se prostire duž 61 ulice te broji više od 4 000 prodajnih mjesta, štandova i trgovina. Dnevno njenim putevima prođe između 250 i 400 tisuća posjetitelja. U 2014. godini je bila proglašena najposjećenijom turističkom atrakcijom s preko 90 milijuna posjetitelja godišnje.

XXL
Getty Images

Grand Bazaar se smjestila u istanbulskom okrugu Fatih, obuhvaća površinu od više od50 tisuća metara kvadratnih. Gradnja tržnice je započela 1461. godine kada se tržnica počela raditi od drvenih konstrukcija, a danas je u potpunosti sagrađena od kamena i cigle. Na ovoj najvećoj tržnici u Turskoj možete kupiti apsolutno sve, a najpoznatije je po zlatu, tkaninama i keramici te svakako slasticama.

Natural tea and spice in the Grand Bazaar, Istanbul
Getty Images/iStockphoto

Ono što bi vas najviše trebalo veseliti prilikom posjeta ovoj tržnici je pronalaženje skrivenih kutaka s dobrom hranom, manjih restorana koje posjećuju više lokalci nego turisti. Jedno od takvih mjesta je Gaziantep Burç Ocakbaşi, grill restoran koji poslužuje ukusnu hranu iz Gaziantepa, grada u Turskoj, koji se smatra jednim od glavnih turskih kulinarskih središta.

Turkish delight dessert. Soft candy, nougat with pistachio in coconut coating. Close up, selective focus, shallow DOF
Getty Images/iStockphoto

Isprobajte mariniranu govedinu s pireom od patlidžana, češnjaka i jogurta koju služe sa svježom salatom sa sjeckanim orasima i osvježavajućim šipkom.

Grand Bazaar in Istanbul, Turkey.
Getty Images/iStockphoto

Ne možete otići s Grand Bazaara, a da niste pojeli dobar kebab. Kara Mehmet Kebap Salonu je malena ''rupa u zidu'' u kojoj služe različite vrste kebaba, uključujući i onaj od iznutrica, za one malo hrabrije. Ono što još više ide u korist ovog mjesta je i činjenica da se nalazi na manje prometnom dijelu tržnice (koliko je to moguće) koji se u usporedbi s ostatkom čini kao oaza mira.

Istanbul, Turkey - May 9, 2011: A vendor sits by his shop surrounded by turkish lanterns and other various ornaments in the Grand Bazaar in Istanbul, Turkey.
Getty Images

Uz Grand Bazaar biste u Istanbulu svakako trebali posjetiti i Spice Bazaar (Tržnicu začina). Šetnja na ovoj tržnici je jedno veliko kulturološko iskustvo, a tržnica je smještena u blizini Bospora. Na štandovima ćete pronaći hrpu malih vrećica sa začinima zajedno sa začinskim biljem, sušenim voćem, slatkišima i ostalim divotama koje će vas samo mamiti da ih kupite i ponesete sa sobom kući.

Stack of Carpets in Istanbul City, Turkey
Getty Images/iStockphoto

NAPOMENA: Uzmite si vremena, porazgovarajte s prodavačima, poslušajte priče i recepte koje su spremni s vama podijeliti, a koje nećete pronaći u vodičima za turiste. I naravno, ne zaboravite se cjenkati!

Spice baskets at a market in Istanbul
Getty Images/iStockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 12:18