VINO IZ SNOVA

PUTOVANJE IZ SNOVA: Charine i Matthew su proputovali Hrvatsku i pišu knjigu o našim vinskim regijama i vinima!

Američko-singapurski par, Charine Tan i Matthew Horkey, dva vinska istraživača i entuzijasta, prije godinu i pol dana donijeli su veliku životnu odluku. Na neko neodređeno vrijeme napustiti svoje dosadašnje živote i zanimanja te se posvetiti isključivo putovanjima i istraživanju vina.

Charine je rodom iz Singapura gdje je radila u marketinškoj industriji u kojoj se specijalizirala za odnose s javnošću i izradu brend strategija, a Matthew je diplomirani kiropraktičar, odrastao u Sjedinjenim Državama u malom mjestašcu u državi Michigen, koji je spletom životnih okolnosti svoju ordinaciju vodio u Singapuru, gdje je u konačnici i upoznao Charine. Svoju veliku avanturu su započeli na mjestu gdje je sve krenulo, prije više od 8000 godina, u Armeniji, Gruziji i Turskoj. Naime, prema dosadašnjim saznanjima i arheološkim artefaktima, prva proizvodnja vina od grožđa odvijala se na prostoru koji danas dijele Armenija, Gruzija, istočna Turska i sjeverni dio Irana.

Tu se rodilo vinarstvo kakvo danas poznajemo i zbog toga se Charine i Matthew učinilo logičnim svoje putovanje započeti baš na tom mjestu. Provevši više mjeseci u tim državama, rodila se ideja svoja iskustva i saznanja staviti na papir i podijeliti ih s ostatkom svijeta. Takve, globalno manje poznate vinske regije, nisu često na rutama slavnih vinskih pisaca ili trgovaca vinom, zbog čega su publikacije o njima više nego dobrodošle. Svoju prvu zajedničku knjigu Charine i Matthew su nazvali "Uncorking the Caucasus" i u njima su čitatelju približili najvažnije sorte, vinske regije i pojedina vina Kavkaza, to jest, Armenije, Gruzije i Turske.

Nakon odrađene turneje u kolijevci vinarstva nametnulo se pitanje kuda dalje. Zemlje Balkana su im se učinile interesantne kao povijesni i geografski slijed na njihovu prvu knjigu, ali i kao vinske regije o kojima se u ostatku svijeta također vrlo malo zna. Stoga je odluka nakon Kavkaza pala na Balkan. Međutim, prošavši sve zemlje regije, od Makedonije do Slovenije, uvidjeli su da je u Hrvatskoj vinska scena toliko živa, vinske sorte toliko brojne, a vina toliko dobra, da ta zemlja zaslužuje zasebnu knjigu. Od tada traju njihova putovanja po Hrvatskoj i izrada nove, njihove druge knjige, koja će se zvati "Cracking Croatia, Visitors Guide to The Wines of Croatia".

Proputovali su Hrvatsku uzduž i poprijeko, od Korčule i Pelješca do Istre, od okolice Zagreba do Slavonije, a baza im je u Zagrebu gdje rade i organiziraju kušanja u jednom stanu na Trešnjevci. Izlazak knjige planira se već na ljeto ove godine. Osim knjigama čijom se produkcijom namjeravaju baviti, Charine i Matthew su pokrenuli i web stranicu Exotic Wine Travel (exoticwinetravel.com), koja služi kao platforma na kojoj se mogu dobiti informacije o manje poznatim vinskim regijama te puno malih savjeta o gastronomiji i putovanjima. Matthew Horkey je samostalno još izdao i knjigu "Travel, Learn, Earn - Your Guide to Freedom". Priupitali smo Charine i Matthewa što ih se posebno dojmilo u Hrvatskoj i koja vina su njihovi favoriti.

Za Charine dvije sorte stoje visoko iznad svega drugog. Među bijelim vinima je to malvazija, a među crnim plavca mali. Malvazija u svom osnovnom obliku nudi vina koja možeš piti svakodnevno i koja su skladna i fina sama po sebi, a opet kad budu odležana i dozrijevana u drvenim bačvama, kad budu macerirana i pažljivo probranog grožđa, daje neka od najboljih bijelih vina uopće, kaže Charine. Plavac mali je još uzbudljiviji. Iako smo probali i nekih vrlo loših plavaca, a zatim i nekih vrlo dobrih, ali nerazumno skupih od po nekoliko stotina kuna, ta sorta me iznimno fascinira.

Kad je dobar, plavac mali je toliko moćan i bogat, Your Guide to Freedom". Priupitali smo Charine i Matthewa što ih se posebno dojmilo u Hrvatskoj i koja vina su njihovi favoriti. Za Charine dvije sorte stoje visoko iznad svega drugog. Među bijelim vinima je to malvazija, a među crnim plavca mali. Malvazija u svom osnovnom obliku nudi vina koja možeš piti svakodnevno i koja su skladna i fina sama po sebi, a opet kad budu odležana i dozrijevana u drvenim bačvama, kad budu macerirana i pažljivo probranog grožđa, daje neka od najboljih bijelih vina uopće, kaže Charine.

Plavac mali je još uzbudljiviji. Iako smo probali i nekih vrlo loših plavaca, a zatim i nekih vrlo dobrih, ali nerazumno skupih od po nekoliko stotina kuna, ta sorta me iznimno fascinira. Kad je dobar, plavac mali je toliko moćan i bogat,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:39