Putujte i jedite što i mještani - u njihovu domu!

Ništa vam neće pomoći da bolje i temeljitije upoznate kulturu nekog kraja nego trenutak u kojem se sprijateljite s nekim tko u tom kraju i živi. Uspijete li upoznati pravu osobu – nekoga otvorenog i prijateljski nastrojenog – osvojili ste bingo. Provest ćete vrijeme kvalitetnije, vidjeti zanimljivija mjesta, izbjeći zamke za turiste i bolje jesti. No pronaći takvu osobu zna biti teško.

To su uvidjeli mnogi pa je na internetu niknuo niz stranica koje vas spajaju s mjesnim stanovništvom. Znate sigurno što je couch surfing. E pa ovo je nešto vrlo slično samo što u ovom slučaju nečiji dom nije mjesto na kojem spavate, već je mjesto na kojem jedete. Kao restoran kod kuće. Korisnici plaćaju 30-50$ po večeri, a posredničke stranice od toga uzimaju 10-15%.

Suosnivač jednog od tih servisa, Guy Minchlin, kaže da mu je ideja pala na pamet nakon putovanja u Grčku. Pukim je slučajem završio na večeri kod jedne grčke obitelji i to ga je ‘magično iskustvo’ toliko oduševilo da je odlučio pokrenuti posao. ‘Većina turista neće upoznati mještane, osim možda taksista i konobara, no mi to želimo promijeniti,’ kaže Guy.

Sustav uglavnom funkcionira na povjerenju i kontrola kvalitete razlikuje se od servisa do servisa, no moramo priznati da nas je ideja oduševila.

Ako ste znatiželjni, prilikom sljedećeg putovanja isprobajte neki od sljedećih servisa:

BonAppetour, Nerd Dinner, Feastly, Home Dine, Eat to Meet, EatWith.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:15