TRADICIONALNO JELO

RADIMO SKRADINSKI RIŽOT: Za one koji ovo jelo nisu imali prilike probati donosimo recept pa kuhajte i družite se uz veliku teću cijeli dan!

    AUTOR:
    • Mateja Domitrović

  • OBJAVLJENO:
  • 27.07.2019. u 09:15

Vecera Skradin u restoranu Balon
25112016
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Skradinski rižot se kuha satima, točnije osam do deset sati, dok se teleće meso potpuno ne raspadne i ne nestane u kremastom rižotu koji se podlijeva mesnim temeljcem.

Za one koji sjajni skradinski rižot nisu imali prilike probati donosimo recept pa kuhajte i družite se uz veliku teću cijeli dan, najbolje na otvorenom. I da, tradicionalno ovaj rižot uvijek kuhaju muškarci. A čim budete imali priliku, original pojedite u Skradinu.

Zadar, 041214.
Jela iz Bozicnog menija restorana Art Kalelarga za gastro prilog SD-e.
Na fotografiji: skradinski rizot.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / Hanza Media
 

Skradinski rižot

teleća ruža (but) 
luk 
riža 
sol, papar, muškatni oraščić 
ovčji sir

Vecera Skradin u restoranu Balon 25112016 Foto Mario Kucera

Za temeljac:

kopun 
junetina i govedina za juhu 
korjenasto povrće; mrkva, peršin, celer, peršinov list, list kelja i zelja 
luk

Vecera Skradin u restoranu Balon 25112016 Foto Mario Kucera 

Skuhati temeljac od navedenih sastojaka na laganoj vatri. Na masnoći dinstati nasjeckan luk pa dodati teletinu narezanu na kockice. Dinstati uz podlijevanje temeljcem minimalno šest do osam sati. Posoliti. Meso će se raspasti i pretvoriti u smjesu nalik pašteti. Dodati potom rižu i podlijevati temeljcem dok ne bude kuhana. Začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem. Posuti naribanim sirom netom prije posluživanja.

Izdvajamo

Iz drugih medija