DOBRE IDEJE

RADIMO UKUSNE BEZGLUTENSKE POKLADNICE: Fritule i kroštule koje ćete napraviti čak i ako ne izbjegavate gluten!

 Anja Kukor
Statistike vezane za bezglutensku scenu nisu potpuno ujednačene, no nema nikakve dvojbe kako je broj stanovnika s problemima koje izaziva gluten velik i stalno u porastu. One bi sigurno bile još alarmantnije kada bi se utvrdio točan broj alergičara i celijakičara, no mnogi nisu ni svjesni stvarnog uzroka problema koji ih muči

Ankete pokazuju kako je zanimanje potrošača za bezglutenske proizvode ogromno. Oko dva posto stanovnika svijeta pati od celijakije. Broj osoba s raznim tegobama intolerancije višestruko je veći. Statistike pokazuju kako čak devet od deset oboljelih ne zna od čega boluje. Rast prometa bezglutenskih proizvoda možda neće biti samo stabilan nego i eksponencijalan. To bi ubrzavanje bilo već očigledno kada bi bezglutenski proizvodi i usluge bili dostupniji. Ovi problemi postaju očitiji upravo u vrijeme blagdana i posebnih prilika kada se osobe koje boluju od celijakije ili jednostavno izbjegavaju gluten nalaze u situaciji da ne mogu uživati u bezglutenskoj krafni, frituli ili kroštuli. Upravo je sada započelo "to" neko vrijeme, vrijeme poklada i maškara.

Anja Kukor

Anja Kukor

A kako najslađi karneval zaslužuje i najslađe pokladne slastice, odlučili smo saznati kako ih napraviti, u bezglutenskoj verziji. Jedna od uspješnijih poduzetničkih gastro priča je ona Katinog kruha bez glutena, u vlasništvu Ive Zovko koju smo zamolili da nam šapne dva recepta za omiljene pokladnice; domaće kroštule i fritule. S nama je velikodušno iste podijelila, a mi ih sada dijelimo s vama.

Anja Kukor

Anja Kukor

Budući da se najčešće radi o slasticama od dizanog i drugog tijesta koje se prži te posipa šećerom, jedini je "problem" pronaći alternativu brašnu, zato je dobro slijediti nekoliko savjeta:

  • Koristite kombinaciju različitih vrsta bezglutenskog brašna.
  • Pratite gramažu sastojaka kod pripreme jela jer znatno utječe na uspješnost recepta.
  • U smjesu možete ubacite tapioku jer će ona dati elastičnost tijestu, a možete je kombinirati s mliječnim proizvodima.
  • Bezglutensko tijesto se brzo isušuje pa ga držite pokrivenog krpom.
  • Tijesto ne treba previše mijesiti jer će izgubiti podatnost.

Anja Kukor

Anja Kukor

Ali ne brinite, dizano tijesto nije bauk! Ako pažljivo pratite recept i pazite na temperaturu u vašoj kuhinji te imate strpljenja, raditi dizano bezglutenski tijesto će vam biti pravi užitak. Uživajte u pripremi!

Kroštule bez glutena

Anja Kukor

Fritule bez glutena

Anja Kukor /

Priču o Katinom kruhu bez glutena pročitajte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:55