BANJALUČANIN KOJI ŽIVI SVOJ SAN

RAZGOVARALI SMO S NAJBOLJIM BARISTOM NA SVIJETU: ''U kavu sam se zaljubio nakon prvog espressa, a bakin mlinac iz Banja Luke još čuvam!"

 Nika Mokos / RNB Weekend Festival
Banjalučanin Saša Šestić, koji živi u Australiji, bio je poseban gost Zagreb Coffee Weeka i RNB Weekenda u zagrebačkoj Gliptoteci , gdje je održao i masterclass na temu pripreme, uzgoja i nabave vrhunske kave.

Svjetsku slavu stekao je osvajanjem naslova najboljeg bariste na svijetu i to 2015. godine. U Australiju dolazi 1997. godine, a na krilima ljubavi prema sportu ostvaruje i zapažene rezultate kao rukometaš posebno na Olipijskim igrama održanim u Sydneyu 2000. godine. Što se tiče priče s kavom, deset godina nakon ulaska u taj svijet Saša je na čelu tvrtke ONA Coffee Wholesale koja je prvenstveno bavi distribucijom. osim toga ima i nekoliko caffea poput The Cupping Room, ONA Coffee House and ONA Manuka. Šestić i njegova tvrtka osvojila su brojna priznanja i nagrade, a sam je i autor brojnih knjiga. Nakon naslova svjetskog prvaka snimljen je i dokumentarac o njemu naziva "The Coffee Man".

KAVU SAM ZAVOLIO UZ SVOJE DVIJE BAKE. Cijelo svoje djetinjstvo sam, naravno, proveo igrajući se vani s prijateljima, ali uvijek su postojala dva uvjeta bez kojih ne bih mogao izaći iz kuće: pojesti obrok i samljeti baki kavu. U Banjaluci, gdje sam i rođen, baka je voljela piti svježe mljevenu tursku kavu koja bi se samo zakuhala, dok je baka iz Konjica i pržila svoju kavu. To mi tada nije bilo posebno bitno, ali shvatio sam koliko me taj miris i ritual mljevenja i ispijanja iste obilježio. Eto, danas imam i svoju pržionicu u Australiji, a bakin mlin iz Banjaluke ima posebno mjesto u mom uredu.

Zagreb, 170218.
Trg Franklina Roosevelta 5.
U muzeju Mimara odrzan je Coffee Break, prvi festival kave u sklopu kojeg je Peter Sevic vodio radionicu Kusanje kave: Najbolje kave svijeta.
Na fotografiji: kava.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

MOJA PRIČA O KAVI počela je nakon što sam probao prvu šalicu espressa. Bilo je to 2000. godine u Canberri, gdje i danas živim, a ta neka luda voćnost, koja me asocirala na okus jagode i borovnice, nagovorila me da dublje zaronim u svijet specialty kava. Kasnije sam otišao u Melbourne analizirati njihovu scenu i kave i ponovno ostao oduševljen. Nakon toga nije bilo druge nego otići na sam izvor postanka, u Etiopiju, i tako je sve krenulo.

Nika Mokos / RNB Weekend Festival

USPOREDBA AUSTRALSKE I HRVATSKE SCENE moguća je zbog sličnih navika. Naime, i u Hrvatskoj i u Australiji ljudi započinju dan kavom, samo što se ondje jutarnja rutina temelji na takeawayu, a kava se ispija na terasi ili u kafićima u vrijeme ručka. Nakon 15 ili 16 sati kava se rijetko gdje služi jer kasnije Australci piju vino. Kod nas je ipak nešto drugačija situacija. Kava je duboko ukorijenjena u našu kulturu i ljudi je možda ne konzumiraju toliko zbog okusa koliko zbog samog kulturološkog aspekta.

Mario Milovanović Mili/RNB Weekend

VAŽNOST VODE U KAVI JE IZRAZITO VELIKA. Uzmite, primjerice, filter kavu, 98,5% njenog sastava je upravo voda. Ne postoji savršena voda, ali postoje savršene kombinacije vode za određeni tip kave.

NE POLUDIM AKO NETKO STAVLJA MLIJEKO U KAVU. Australci uglavnom ispijaju takvu kavu, što me natjeralo da bolje analiziram sam sastav mlijeka koji koristimo. Tako sam došao na ideju da radimo blendove koji će imati optimalan odnos masti, šećera i proteina i koji će se najbolje sljubiti s kavom. Otišli smo u poljoprivrednu regiju Riverina i ondje dogovorili suradnju s malim proizvođačima s kojima takvo što možemo raditi.

Mario Milovanović Mili/RNB Weekend

NAJVIŠE VOLIM POPITI dobru filter kavu i espresso, iako mi majka još uvijek voli popiti tursku kavu. Ja ipak ne dijelim ljubav prema tom okusu, ali ritual mi je prirastao srcu.

Zagreb, 170218.
Trg Franklina Roosevelta 5.
U muzeju Mimara odrzan je Coffee Break, prvi festival kave u sklopu kojeg je Peter Sevic vodio radionicu Kusanje kave: Najbolje kave svijeta.
Na fotografiji: destilator.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

KAD POSTANEŠ SVJETSKI POBJEDNIK SVA TI SE VRATA OTVARAJU. Mene je učio prijatelj iz Japana koji je bio užasno strog i nekoliko sati nakon što sam osvojio zlato rekao mi je da je sada na meni odluka što ću izabrati, a nikad neću pogriješiti ako biram srcem. To sam i učinio. Nije me zanimalo naslikavanje s proizvodima za koje su nudili nekad doista nenormalne novce. Recimo, za jedno fotografiranje od dva dana mogao sam dobiti preko 50.000 dolara, ali to nije bio moj put.

Nika Mokos / RNB Weekend Festival

NAKON SVJETSKOG NASLOVA POŽELIO SAM TU PRILIKU PREPUSTITI NEKOM DRUGOM. Moj cilj je u tom trenutku bio ispunjen. Pomislio sam kako bi bilo lijepo takvo što priuštiti nekome iz Istočne Europe, ali nitko se nije tako ozbiljno natjecao i tada sam pronašao djevojku iz Poljske. Bila je nevjerojatno uporna, stalno je radila na sebi, ali i postizala loše rezultate često zauzimajući mjesta od 30. do 40. na listi. Odlučio sam je nazvati, predstavio sam se i podijelio s njom svoju namjeru da joj omogućimo školovanje i kavu. Ipak, trebala bi platiti kartu do Australije i osloboditi se na dva mjeseca. Pala je sa stolca od iznenađenja kad je shvatila da se ne radi o šali. Došla je, intenzivno smo radili i Agnieszka Rojewska postala je najbolja baristica na svijetu. Prva u povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:05