INTERVJU S TOMISLAVOM GRETIĆEM

TOM GRETIĆ: "Svima je mjesto u kuhinji ako su spremni kuhati. Mogu biti i marsovci! Spol je tu potpuno nebitan!"

 Bistro Apetit
 

Tomislav Gretić karijeru je započeo početkom 90-ih, u tada novootvorenom zagrebačkom hotelu Sheraton, a potom je odlučio krenuti u svijet i dobio angažmane u europskim gradovima, u Africi i na Bliskom istoku.

Kuhao je od Zagreba do Egipta, a u Dubaiju mu je dodijeljena nagrada za kulinarska dostignuća. Nakon Dubaija, gdje je radio kao chef, karijeru nastavlja kao Speciality Chef u Dolder Grandu, hotelu u Zürichu, gdje je kuhao za zahtjevne goste i svjetske zvijezde. Potom je uslijedio povratak u Hrvatsku, gdje je čak sedam godina radio u Wine Vaultu, prestižnom restoranu hotela Monte Mulini. Koliko je ostavio traga na međunarodnoj sceni, govori podatak da je svojevremeno dobio pozivnicu za gostovanje u restoranu Ikarus u Hangaru 7, specijaliziranom za jednomjesečna gostovanja poznatih svjetskih chefova. njegovo ime vezalo se i uz zagrebački Bistro Apetit, gdje bio u ulozi patron chefa.

Kao dijete htio je biti kipar, a postao je kuhar. Očito su mu kreacija i inovativnost zapisani negdje u genetskom kodu. Dvije godine zaredom proglašen je chefom godine po izboru Dobrih restorana. Tomislav Gretić. Široj javnosti poznat i kao član žirija najpoznatijih kulinarskih showova “Masterchef” , “3, 2, 1-kuhaj!”, a danas ima i ključnu ulogu u showu koji se nedavno krenuo emitirati - "Kuhan i pečen".

Upravo je krenuo s emitiranjem kulinarski show Kuhan pečen u kojem ste u ulozi žirija. Čime se vodite?

Vodim se isključivo nepcem i smislom za lijepo. Pošto se radi o formatu od pola sata ne tražim neke kulinarske vratolomije nego prvenstveno mi je bitno da je ukusno, a ako je uz to i lijepo, još bolje.

Što vam je bitno kod jela koje spremaju kandidati?

Znači okus, zatim imaginacija i kreativnost, pa izgled.

Možete li komentirati razinu kuhanja samih kandidata?

Uglavnom su OK. Većinom vode borbu s tremom ali kad se opuste sve krene na bolje. Neki se u cijeloj toj priči snađu bolje neki malo manje i znakovito je baš to da pobijedi onaj koji spretnije "pliva" u tom svemu, a ne nužno bolji kuhar ili kuharica. Imali smo nekoliko situacija gdje se jako dobri kuhari nisu snašli i na kraju ispali, ali to je tako...

Osim angažmana u showu, čime se još bavite? Možete li nam otkriti neke svoje projekte na kojima radite?

Imam malu firmu za savjetovanje u ugostiteljstvu. To obično podrazumijeva zadiranje u područje dizajna kuhinje, preko kreiranja jelovnika, treninga osoblja, do vinskih karata i treninga servisnog osoblja. Radim ono što sam i do sad radio samo u edukativnom obliku.

Što planirate u poslovnom smislu? Što si želite?

Mislim se i dalje kretati u području consultinga, ali razmišljam i o pokretanju proizvodnje hrane i bazično su mi na umu neki delikatesni proizvodi bez konzervansa, aroma i umjetnih boja.

Jednom ste izjavili kako je za vaš put prilično bila značajna knjiga Marca Pierre Whitea. Kako danas gledate na njegova razmišljanja? Marco je nedavno imao prilično kontroverzno mišljenje o ženama u kuhinji? Kako vi gledate na to?

Marco je bio i uvijek ostao Marco. Kuharski genije koji je rekao fuck you establišmentu i svim vodičima. Ako pak razgovaramo o tome kakav je kao osoba, to ne bih želio komentirati. Nisam ga nikad osobno upoznao i pitanje je da li su te izjave stvarno njegove i u kojem su kontekstu izrečene. Osobno mislim da je svima mjesto u kuhinji ako su spremni kuhati. Mogu biti i marsovci! Spol je tu potpuno nebitan!

Nedavno ste postali i otac malene Tesse; kako gledate na dječju prehranu, koliko je vaš chefovski kod upleten u Tessina jela? Što joj pripremate? Čime se vodite?

Tessa je veliki projekt koji zahtjeva jako puno planiranja, nabave, kuhanja i skladištenja. Ona odavno jede teletinu, janjetinu, govedinu, ribu, svo povrće i voće. Također, izbjegavamo korištenje bijelog brašno, trudimo se čim manje soliti, a obožava svježe začine, a istarska maslinova ulja su joj svaki dan na meniju. Ma u principu se vodimo zdravom logikom!

Marko Miščević

Što biste sugerirali drugim roditeljima koji pokušavaju naći nit vodilju u moru informacija?

Vjerujte sebi. Hranite se sezonski i ono što je ipak najvažnije - nemojte se bojati!

Što volite i kako se opuštate od posla? Što volite slušati? Znam da ste veliki obožavatelj Pearl Jama?

Pearl Jam zauvijek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 15:55