DOBRI RESTORANI 2019.

RECENZIJA: Corto Maltese je primjer kako se u restoranu na moru, u samom središtu grada, može jesti jako dobro uz prijateljske cijene!

 Tom Dubravec / HANZA MEDIA
Simpatičan i zabavan bistro Corto Maltese nalazi se tik do splitske Peškarije

Corto Maltese
Obrov 7, 21000 Split
021 587 201
www.cortomaltese.rocks

Otvaraju već ujutro i nude doručak. Za ručak još možda uspijete dobiti stol, no kako se Split puni turistima, mjesto za večeru teško ćete dobiti bez rezervacije. Unutrašnjost restorana je otkačeno uređena s mnogo detalja, a mi smo, kako je oko Uskrsa već bilo toplo vrijeme, sjeli na terasu. Restoran je i unutra i vani bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Split, 220415.
Restoran Corto Maltese. Na fotografiji: interijer restorana
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Sva jela s menija imaju maštovite i duhovite nazive (podjednako zabavne i na hrvatskom i engleskom jelovniku), pa je tako pašteta od zeca nazvana Pokusni kunić, a tartar od tune An Tun Tun. Teletina za dušu, primjerice, podušena je teletina, a Tunajt show odrezak od tune. Za predjelo smo naručili paštetu od kozica i dimljenih vongola pod nazivom Pa šteta ne provat. I stvarno bi bilo šteta jer je bila jako dobra, taman slankasta koliko treba biti da poželite još.

Split, 220415.
Restoran Corto Maltese. Na fotografiji: malteza pasta
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Poslužena je samo uz malo kreme od ukiseljene kapule, s majonezom od vlasca i odličnim domaćim kruhom. Pravi zalogaj za predjelo ili samo kao usputni zalogaj ako niste gladni, a trebate podlogu za uživanje u vinu. Za glavno jelo uzeli smo Baladu o slanom moru - tagliatelle s kozicama, vongolama, cherry rajčicama i butargom od cipla.

Split, 300815.
Restoran Corto Maltese u Splitu. 
Na fotografiji: jelo iz ponude restorana - Balote bez bulina, mesne okruglice na pireu od graska i trakama palente.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Tjestenina je bila skuhana baš kako treba - al dente, servirana u laganom temeljcu s pravom dozom kozica i školjki. Odličan osvježavajući pjat za laganu večeru. Voljeli bismo da ima više restorana u kojima se može pojesti ovako dobar tanjur tjestenine. Rižoto, nazvano Pič... dim, od dimljenih pizdica (dagnji) i kozicama i šalšom možda je na vatri bio minutu dulje negoli je trebao, ali s obzirom na gužvu koja je vladala u restoranu i vani na terasi, nismo to mogli uzeti kao zamjerku. Okus je također bio jako dobar, zaokružen, možda bismo jedino izostavili kremu od parmezana na vrhu jer je, zapravo, bila nepotrebna. I jedno i drugo jelo stoji 99 kuna, a pašteta za predjelo stoji 69 kuna.

Split, 300815.
Restoran Corto Maltese u Splitu. 
Na fotografiji: interijer.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Corto Maltese nudi i nešto koktela, a osim uobičajenog piva, tu je jako dobro lokalno craft pivo Barba. Vinska lista nije preširoka, no nađe se za svakoga ponešto. Mi smo pili kućno vino, Galićevu graševinu koja stoji 89 kuna. Naša konobarica bila je izuzetno ljubazna i brza, vrijedno je kružila oko prepune terase i upotpunila opuštenu atmosferu koja vlada u ovom bistrou. Corto Maltese svakako je primjer kako se u restoranu na moru, u samom središtu grada, može jesti jako dobro uz ne prenapuhane cijene.

KATEGORIJA RESTORANA: Restoran kreativne urbane kuhinje

HRANA: 8/10

USLUGA: 9/10

AMBIJENT: 9/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:20