DOBRI RESTORANI 2020.

RECENZIJA: Kratko je obitelj Čimbur pokušavala s nedorečenim konceptom, da bi, izgleda, pogodili otvaranjem Hanamija!

 Biljana Blivajs / HANZA MEDIA
Kratko je u prostoru nekadašnjeg Baltazarova aneksa (prijašnjim imenom Gašpar) obitelj Čimbur pokušavala s nedorečenim konceptom visoke kuhinje nazvanim B35, da bi, izgleda, pogodili otvaranjem japanskog restorana Hanami u suradnji s Motohikom Mochizukijem

Hanami
Nova ves 4
10 000 Zagreb
099/3484-007

Chef Moto dobro je poznat kao dugogodišnji kuhar u praktički prvom zagrebačkom restoranu japanske tradicije te je gotovo zaslužan za popularizaciju sushija u glavnom gradu i šire. Crno-bijela, donekle minimalistička unutrašnjost odgovara mojoj predodžbi suvremenog japanskog restorana, dok središnja postaja bara malo vuče na chic sličnih londonskih establishmenta i ne smeta previše. Koketirajući s latinoameričkom kuhinjom (Peru, Venezuela), Hanami ima ambiciju biti i više od japanskog restorana, no izuzev tematskih večera, menijem ipak dominiraju dalekoistočna jela prilagođena europskom nepcu.

Zagreb, 090118.
Nova Ves.
Restoran Hanami.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Jelovnik i u ovom restoranu podilazi fast food orijentaciji mnogih suvremenih gostiju pa trpi mini burgere, no daje i solidan izbor sushi rolica, nešto sashimija, ramen i miso juhu kao tipična japanska jela na žlicu, solidne gyoze te - ispostavit će se - odlične tempure. Ramen je, jednostavnije rečeno, japanska juha s kineskim rezancima i iako danas postoji prijepor oko podrijetla samog jela, zasigurno je riječ o utjecaju kineske kuhinje ili kineskih imigranata na japansku gastronomiju.

Gotovo svaka regija Japana ponosi se “svojim” ramenom, a ja sam bio umjereno zadovoljan interpretacijom koju služe u Hanamiju. Bit ramena je temeljac, a posluženi bi za moj ukus trebao biti malo čvršći, aromatičniji. Gyoze, kratko zapečeno punjeno tijesto, stigle su na stol servirane s dva umaka i vrlo dopadljivog su okusa, a gorgonzola u punjenju valjda predstavlja (nepotrebnu) fuzijsku ambiciju chefa. Tempure svakako zaslužuju pohvalu i pažnju - poslužene su vruće, hrskave i nemasne, a povrće i kozice bili su ispravno prženi, taman za zube (ili prema zubu - kakav već volite prijevod talijanskog al dente).

Mislim da nije pretenciozno reći da se zacijelo radi o trenutačno najboljoj tempuri koju možete pojesti u krugu od nekoliko stotina kilometara. Beč i Pešta su nešto dalje! Za kraj, naravno, sushi. U tradicionalnim restoranima u Japanu uglavnom ne služe sushi. Sushi se jede u sushi restoranima ili barovima koji, pak, uglavnom poslužuju samo sushi. No, i nigiri i maki varijante u Hanamiju su lijepo prezentirane, dobrih su okusa i svježih sastojaka, a rolice s rakom meke ljuske čak i više od toga. Sladokusci će naći sushi s jeguljom pokraj standardnih toro, ebi i sake uradaka.

Za početnike, tu su notorne Kalifornija i Philadelphija, anglo-japanski interpreti koji su postali dio neizostavne sushi ponude izvan Zemlje izlazećeg sunca. Iako imaju dobar izbor vina te ponešto japanskog alkohola (viski, sake, gin), ovdje miješaju i interesantne koktele koji su, uz pivo, odličan izbor uz azijska jela. Veseli da novi pothvat mlađeg dijela ugledne ugostiteljske obitelji ima puno više smisla od prethodnog pa se nadamo da će to prepoznati i gosti jer je pri ovom posjetu restoran bio prilično prazan. Ako vam se iz nekog osobnog razloga ne svidi bonsai-banzai kuhinja, uvijek možete pojesti odličnu janjeću pljeskavicu u susjednom Baltazaru.

KATEGORIJA RESTORANA: Etnički restoran

HRANA: 8/10
AMBIJENT: 8/10
USLUGA: 7/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:26