DOBRI RESTORANI

RECENZIJA: "Krk nema baš pamtljivu restoransku scenu, tako da nije teško naći svog favorita. Moj je na sjeveroistočnoj strani otoka, u Vrbniku."

Čudno je kako ovako velik otok poput Krka i nema baš neku pamtljivu restoransku scenu, tako da i nije preteško naći svog favorita. Moj je na burnoj sjeveroistočnoj strani otoka, u Vrbniku. Ta bivša konoba, danas sa svim atributima saniranog i jako profesionalno vođenog restorana, na čudesno je lijepom mjestu.

Konoba Nada
Otok Krk, Vrbnik
Glavaca 22
051 857 065
www.nada-vrbnik.hr

Točno na rubu litice gdje završava divno mjesto uskih kalica, nad samom nevelikom mjesnom lukom. Mora da je koji stotinjak metara nad morem, pa se s nekoliko restoranskih terasa vidi kopno preko puta, tamo još od mosta na lijevo pa skroz prema Senju, kad okrenete glavu na desno. Baš preko puta na obali su Novi Vinodolski i Klenovica u kojima se poslije bure gotovo i bez dvogleda može vidjeti ljude. Kad sam tu prvi put zašao, prije dvadeset i pet godina, jela ove konobe određivala je Nada. K njoj se još od sredine sedamdesetih išlo na njene slavne šurlice sa žvacetom.

Rino Gropuzzo

Ti okusi odlična mesa i šurlica koje je ona mijesila neponovljivi su. Koliko god ona i danas nadgleda spravljanje tog jela koje je i dalje na njihovu jelovniku i koliko god fine bile, ti se tekovi ne mogu ponoviti. Vjerujem da je prvi razlog jer ih ta slavna gazdarica više ne mijesi sama, a i odavno već nema druge važne komponente, a to je prvoklasno “starinsko” meso. Ono je dolazilo baš od njena muža mesara kao jako pouzdana referenca uvijek najboljeg. Jedino je gotovo isti ostao tek žvaceta od janjčića. Uz to najslavnije jelo otoka Krka uopće, tu si mogao pojesti i svaki drugi odličan bokun mesa (iz istoga navedenog razloga) i uvijek u to i ne toliko davno vrijeme i jako dobru ribu ili škampe.

Njih će ozbiljnije usfaliti tek u zadnjem desetljeću. (Gurmanima napominjem važnu distinkciju - razvikani kvarnerski škamp može se lijepo sakriti pred onim ulovljenim u Kvarneriću.) U uskom kanalu Kvarnerića koji počinje baš s Krkom, a završava s istočnom puntom otoka Paga, s jedne strane i obalom pod Velebitom s druge sve je puno bočate vode i vrulja što ovom škampu daje poseban tek. No još i više ovaj je na puno većoj cijeni jer se može loviti isključivo vršama, ekološki prihvatljivijim ribarski alatom koji mu k tome čuva okuse jer je još dugo poslije ulova živ. Zbog uskoće kanala ovdje je zabranjeno koćarenje, najštetniji način ribolova. Kada se Nada previše umorila od kuhanja, sve je prepustila svojoj kćeri i zetu, a u zadnjih pet, šest godina restoranom komandira treća generacija Juranića, Nadin unuk Ivan i njegova supruga Antonela. Oni su, osim nadogradnje i preuređenja unutrašnjeg dijela restorana koje im nije moglo ispasti bolje, puno uložili i u kuhinju.

Osim što su je modernizirali svim danas potrebnim dodacima za kuhanje, angažirali su već jako poznat ekspertni kuharski tim, Tomislava Škuncu i Dragana Dragojlovića, da im osvježi jelovnik i poduči kuhare. Ovaj par vrhunskih chefova tu je već petu godinu i prije svake sezone s Nadinom ustaljenom kuharskom brigadom (ove godine nadograđena je i profesionalcima s Filipina!) brusi već prije pet godina postavljeni novi jelovnik, pridodajući mu svake godine i do desetak noviteta koje spravljaju ovisno o sezoni. Profesionalan pristup da profesionalniji ne može biti. Otkad se ovdje drugačije kuha, isprobao sam gotovo sva nova jela od kojih od vremena do vremena ponavljam odličnu terinu od hobotnice, pa opet s njenim mesom napravljen rižot, samo kao podloga pečenim filetima brancina, i jedno jelo koje se kuhalo i prije, ali unatrag par godina dobilo novu, slasniju dimenziju - grdobina kuhana u toću od njihove žlahtine na crveno.

Prije mjesec dana posvetio sam se samo novitetima - jednoj gustoj ribljoj juhi, u kojoj se kuha sva slasna riblja sitnež i onda pasira s dodatkom pokoje kozice i poširanim komadom ribljeg fileta. Šurlice su im dobile još jednu novu interpretaciju. Serviraju ih u teći s dondolama, dagnjama i vongolama te škampima. U intenzivno začinjen toć s vinom dodaju i malo pršuta. Odlično jelo izvrsna teka koje ima sve karakteristike buzare, kombinirano sa škrobnom notom šurlica. Još jedan dokaz kako se kreativno može interpretirati tradicija. Interpretacija riblje temu bila je i u trećem novitetu. Cappelletti punjeni ribom i kozicama u umaku o rajčica, posuti s malo sira, peršina i korijandera. Inovativno, jednostavno i fino. Uz odlična vlastita vina i rakije (nedaleko od restorana je moderna vinarija s velikom kušaonicom), proizvodnju ovčjeg sira i pršuta, ovom, čini mi se, jednom od najprofesionalnijih obiteljskih restoranskih pogona na otocima, stvarno ništa ne manjka.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran
HRANA: 9/10
USLUGA: 8/10
AMBIJENT: 9/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:41