Stari podrum
Šetalište O. M. Barbarića 4
32236 Ilok
032 590 088
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ti rođaci pape Inocenta XI. preporodili su cijeli Srijem kojim su vladali sve do kraja Drugoga svjetskog rata. Traminac je postao sinonim za Ilok, ali i Iločke podrume, tvrtku koja je vlasnik i restorana Stari podrum u sklopu istoimenog turističkog naselja. Iločki traminac postao je i kraljevsko vino što potvrđuju narudžbe za dvije recentnije prinčevske svadbe. Nešto boca te slavne berbe iz 1947. godine, koja je prva otputovala u Englesku, čuva se u podrumu iz 15. stoljeća, ali i prodaje po potpuno nevjerojatnim cijenama za hrvatska vina.
Takva raritetna boca trenutačno košta 55.000 kuna! Restoran je smješten u velikoj povijesnoj cjelini starih podruma koji su i danas u uporabi pa mu to daje neopisiv šarm. Tamne drvene grede, restaurirana stara preša i težak namještaj od slavonskog hrasta dominiraju prostorom, uz lustere od drvenih kotača i, naravno, pune police vina. Na jelovniku su i jela romantičnih naziva, poput Vincilirova odreska ili soma u plodovima srijemskih njiva. Vinciliri su bili nadstojnici vinograda, upravitelji vlastelinskih posjeda, najčešće i sami vrsni vinogradari. Nakon neizbježnog fiša i goveđe juhe, koji su me prilično razočarali, srećom stiže taj som pržen u mješavini različitog zrnja.
Odresci soma debelo prekriveni mrvicama i sjemenkama originalno su jelo, vrijedno svake pažnje. Naručio sam i smuđa Orly, meni najdraže jelo od slatkovodne ribe, i nisam pogriješio. Redom to potvrđuju prijatelji Pažani i Riječani, naučeni na morsku spizu. Smuđ Orly, dakle trakice ribe u pivskom tijestu, ovdje poslužuju uz slatkasti tartar umak, a moji morski vuci tvrde da ih podsjeća na pohanu grdobinu ili škampe(!), što skepticima može biti važna preporuka. Konačno, srijemske palačinke, u stvari roladice punjene orasima, cvebama i vrhnjem pa lagano zapečene.
Moćan, sladak, ali ne i previše upečatljiv desert. Tajna veza hrvatskih ugostitelja i sveprisutnih palačinki i dalje mi ostaje nerasvijetljena. Konobari su uslužni, brzi i točni, a djelatnice zadužene za obilazak podruma profesionalne i nasmiješene. Ovdje se uživaju vina Iločkih podruma, koja u kušaonici možete probati, ali i kupiti. Ja sam se neskromno počastio s nekoliko predikatnih vina koja godinama osvajaju visoka mjesta na svjetskim natjecanjima.
KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran
HRANA: 7/10
USLUGA: 9/10
AMBIJENT: 9/10