DOBRI RESTORANI 2020.

RECENZIJA: "Nakon što sam dvaput tijekom ljeta slao prethodnice da špijuniraju za mene, konačno sam se i sam našao u ovom pulskom restoranu!"

 Đorđe Stošić
Namnožila se u posljednjoj petoljetki bulumenta sveznadara koji jedva čekaju savjetovati u koji biste restoran neizostavno trebali otići. Budući da s obrazovanjem, meritornim shvaćanjem, prepoznavanjem činjenica i jednostavnim zaključcima što je što i tko je što, kao što se može vidjeti svakodnevno, kao nacija stojimo vrlo loše, nikako ne znaš kome vjerovati a kome ne, pa je za sve potrebna ozbiljna provjera i pouzdana “metoda vlastite kože”.

NAZIV: Valli Delicious Authentic food & bar
ADRESA: Kapitolinski trg 7, 52 100 Pula
RADNO VRIJEME:
od utorka do nedjelje od 12 do 24 h

Tako je mene već više od godinu dana jedan nagovarao da svakako moram recenzirati jedan restoran u Puli, da je jako dobar, da je genijalan i sve nadodajući same superlative. A kad mi netko kaže da je nešto “genijalno”, uglavnom mi se ovo malo kose što mi je preostalo na glavi odmah nakostriješi i tu genijalnost zaobilazim u širokom luku.

Đorđe Stošić

Ovaj put nije bilo tako. Nakon što sam dvaput tijekom ljeta slao prethodnice da špijuniraju za mene, konačno sam se i sam našao na nagovorenom mjestu. Ti su špijunski nalazi bili afirmativni pa mi je već nekako bilo lakše i očekivao sam da ću konačno u ovoj svevladajućoj copy paste restoranskoj sceni konačno doživjeti nešto autentično (to im stoji i u imenu!). Već na pozdravu iz kuhinje - začuđujuće pozitivan dojam.

Đorđe Stošić

U vrlo pristalu ambijentu koji kombinira moderno sa zadatostima arhitekture okoliša (Kapitolinski trg i Forum) i same zgrade najstarijeg dijela Pule, dočekao nas je, kako se poslije ispostavilo, sam gazda u ulozi konobara, a chef nam je došao predstaviti jelovnik. Sa strašću s kojom je govorio o svojim jelima dalo se naslutiti da čovjek vjeruje u to što radi. Fotograf i ja izabrali smo s vrlo uske karte koja ima sezonski karakter sasvim različito, pa smo jeli četiri jela. Spomenuti amuse bouche već je svojom originalnošću govorio o chefovoj kreativnosti. Pileća jetra pečena na tavi uz kravlju skutu, čips od ljubičastog krumpira i malo pirea od iste te jetre pomiješanog s celerom i krumpirom.

Đorđe Stošić

Ukusno i toliko drukčije od onog što ti u ovoj formi serviraju drugdje. Da smo na gurmanski poticajnom mjestu dalo se zaključiti već iz maštovito nazvanih jela u jelovniku koja su potvrdu dobila čim su nam servirana. Za predjelo smo jeli: ja - morski grah, a Đorđe goveđi jezik od boškarina. Moj pjat je stvarno bio grah skuhan s hobotnicom i preliven s malo bučina ulja. Vrlo klasična tradicionalna uzmorska kombinacija sa smjelim uljnim dodatkom dobila je novu dimenziju.

Đorđe Stošić

Odličan okus uz nešto previsoku cijenu za to u osnovi marendaško jelo. Goveđi jezik u mesnom toću na zabaglioneu i ječmu šufiganom na mlijeku, puno kompleksnije jelo od moga graha, bilo je vrlo ukusno. U Istri jako forsirani boškarin na jelovnicima gotovo svih restorana u ovom njegovu dijelu mogao je biti i od nekog sasvim drugog goveda, jer nekako ne vjerujem da se boškarinov jezik okusom znatno razlikuje od recimo holštajna.

Đorđe Stošić

I s drugim jelom ostali smo na pridjevu “morski”. Prijatelj i suradnik jeo je morski bolognese, a ja morsku štrudlu. Inspiracija jelu bile su zapravo lasagne. Bilo je u njemu i umaka s pomidorima i bešamela, većih komada tanko razvaljane pa skuhane domaće tjestenine, a umjesto mljevenog mesa, bili su narezani komadi lignje. Sve izvanredno primamljiva okusa. Mene je pak nazivom na jelovniku privukla štrudla.

Đorđe Stošić

I opet je bila riječ sasvim doslovce o štrudli. U kori za štrudle umotali su meso salpe. Odlična ideja i jelo koje bi da sam bio od većeg jedačkog kapaciteta, odmah ponovno naručio na toj pulskoj večeri, kao što se inače radi sa štrudlom. Rijetko pojedeš samo jedan komad. Bila je položena na dobar pire od cvjetače, a okružena prepečenim kockicama cikle, lisičarkama i vrganjima. Sve se skladno nadopunjavalo u okusima.

Đorđe Stošić

Uz izvanredna tri različita kolača za desert (imaju izvanserijsku slastičarku) i četiri različite čaše vina, koje nam je preporučio gazda (odličan blanc cuvee Legovina obitelji Legović iz Kaštelira za mene je bila pozitivna premijera) i uz decentan blues s razglasa, upotpunili su pozitivan dojam sasvim očito mjesta u koje će trebati doći opet blagovati, u provjeru ostalih jela.

KATEGORIJA: Restoran kreativne urbane kuhinje
HRANA: 8/10
USLUGA: 8/10
AMBIJENT: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 12:18