Apetit City Restaurant & Bar
Masarykova ul. 18
01 4811 077
www.apetit.hr
Smješten u uzanom i neuglednom Obrtničkom prolazu, restoran je velik, svijetao i moderno uređen, uz rustikalni zid od stare cigle i ponešto diskutabilne zidne tapete. Ono o čemu nema diskusije je bečki (Wiener schnitzel) koji ovdje pripremaju najbolje u našem dijelu negdašnje Austro-Ugarske, po očitom receptu stiglom iz stare prijestolnice. Meso je tanko istučeni veliki komad teletine, mrvice su od mliječnog kruha, poha se s putrom i rezultat je odrezak kakvog se ne bi posramili ni u Figlmülleru, stogodišnjem bečkom establishmentu u koji po svoj šnicl hodočaste gurmani i turisti iz cijelog svijeta.
Nisam ga ni ja zaobišao objedujući u Apetit Cityju, a polovicu gargantuovskog pohanca su mi morali uredno spakirati “za ponijeti”. No, da krenem redom. S prilično širokog jelovnika izabrao sam salatu od graška šećerca s kozjim sirom kao hladno predjelo i ovo me genijalno jelo oduševilo. Trakice hrskavih mahuna, ponešto listića rotkvice i zeleni s dosta mladog kozjeg sira savršeni su spoj i meni doista jedna od boljih salata u kojima sam imao prilike ikada uživati. Interesantno predjelo bila je i burrata s medom i tartufima koja izgleda relativno neuredno na tanjuru, ali je puna intenzivnih, lijepo uklopljenih okusa.
Jetrica na venecijanski i palenta s gorgonzolom jedan su od klasika koji se ovdje služe. Palenta je bila izvrsna, gotovo pjenasta s blagom aromom sira, no jetrica su bila žilava i trun preslatka. Hrskava hobotnica i orijentalni tatarski još su dva klasika s kojima nećete pogriješiti, dok meni za drugu priliku ostaje probati janjetinu s raguom od boba, ali i steak Cafe de Paris za koji pretpostavljam da sadrži legendarni švicarski putar (umak) s limunom, lukom, travama i Dijon senfom.
U sezoni jagoda, Pavlova s jagodama bila mi je logičan izbor. Ovu klasičnu slasticu s korama od bjelanjaka ovdje su prilično uspješno varirali, iako same jagode nisu bile na visini. Vinska je karta poduža i nudi brojna hrvatska i uvozna vina pa izbor predstavlja pravo zadovoljstvo, a slično je i s vinima na čaše. Petračeva Karizma činila se kao odgovarajući odabir uz meso i jetrica.
KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran
HRANA: 8/10
USLUGA: 8/10
AMBIJENT: 8/10