DOBRI RESTORANI 2020.

RECENZIJA: Ovo izletište je obavezna adresa za sve koji žele uživati u jako finim jelima iz domaće kuhinje!

Iako sam Kod Mamića, kako gotovo svi zovu Izletište Zelenjak, prvi put bio prije četrdesetak godina (restoran je otvoren 1967.), do danas se malo toga promijenilo, i to je vjerojatno najvažnija karakteristika ovog kultnog zagrebačkog restorana

Izletište Zelenjak
Zelenjak ulica 35
10 000 Zagreb
01/4635-556

Sljedeća važna činjenica jest da zbog broja stalnih i vrlo lojalnih gostiju mjesto ima gotovo klupski karakter. Nije uopće rijetko za stolovima vidjeti tri ili čak četiri generacije jedne familije. Sve to govori o postojanoj tradiciji domaće hrane koju su Mamići uspjeli očuvati u više od 50 godina postojanja svog izletišta - u gradu. Tlačenica (prezvuršt, odnosno presswurst), dimljeni jezik i sir iz kace neka su od predjela za kojima gotovo obavezno gosti naručuju goveđu juhu s rezancima. Redom provjerena domaća jela koja imaju svoje stalne poklonike.

Naravni, bečki, pariški, ali i teleća koljenica i teleće pečenje glavne su vedute mesnog asortimana koje su tradicionalno pripremljene od namirnica stalnih dobavljača. Kobasice i krvavice majstorski su posao dugogodišnjeg konobara (Dugi je kod Mamića 48 godina!), a ove je godine ukiselio i tonu i pol zelja. Upravo je zimski potpuri bio razlog posjeta, pa je na stol stigao kuhani buncek, restani krumpir, dinstani kiseli kupus i po par pečenica i krvavica. Buncek i krumpir ostali su ovaj put u drugom planu u usporedbi s ostalim divotama masne i teške hrane.

Krvavice su ovdje dobro začinjene, ali ne i ljute te, što je najvažnije, izvrsno pečene, hruskave. Pečenice bogate mesom nešto su blaže, ali ako poželite, ima i pikantnija varijanta kobasica. No, kralj ručka bio je kupus. Taman kiseo, mekan, ali ne i raskuhan, s dovoljno masnoće da klizi po nepcu. Ovu dijetalnu hranu naprosto morate zalijevati odgovarajućim napitkom, a gemišt je definitivno piće izbora. Kod Mamića, baš kao i “Kod Žnidaršića” u vječnom filmu “Tko pjeva zlo ne misli”, toče “belo, crno i plešivičko”. Bijelo vino je iz Jarecovih vinograda, a s Plešivice stiže Šemberov portugizac. I to je to. Izbor je lak i jednostavan. I ništa mu ne fali.

Naručili smo “omiljeni” hrvatski desert, koji u pravilu ne jedem u restoranima - palačinke. Istodobno su friško pečeni veliki komadi štrudle od jabuka i višanja došli na susjedni stol pa smo narudžbu brzo alterirali, nimalo ne pogriješivši. Iako su i jedna i druga štrudla vrsni krupni primjerci domaće kuhinje, ova s višnjama je zbog potrebnih kiselina nakon opisanog jakog ručka bila poput melema. Usuđujem se reći možda i najbolja koju sam ikada pojeo. Kisela, a slatka, sočna i meka, tanke hrskave ručno razvučene kore.

Savršenstvo za kraj jednog vrlo kaloričnog i beskrajno ukusnog predbožićnog zimskog ručka (uz 14 stupnjeva u zraku toga dana!). Kad ponovno poželite nešto iz domaće kuhinje, otiđite “na izlet” kod braće Mamić - na Zelenjak, da ne bi bilo zabune.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 9/10

USLUGA: 9/10

AMBIJENT: 7/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:08