DOBRI RESTORANI 2020.

RECENZIJA: "Porcije su obilne i jeftine, a sve što je stiglo na stol uspjeli smo popraviti s malo sojina umaka ili čilija!"

    AUTOR:
    • Rahela Štambuk

  • OBJAVLJENO:
  • 07.12.2019. u 08:35

Zagreb, 271119. Ilica 114.
Interijer Kineskog restauranta Peking.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Kineski restoran Peking u Ilici, iza Britanskog trga, kao i većina preostalih kineskih restorana u Zagrebu, ima nekoliko problema. Za početak, gotovo svi imaju isti meni, čak je i redoslijed jela u meniju gotovo jednak

Kineski restoran Peking
Ilica 114
10 000 Zagreb
01/3776-361

Ni u jednom od njih, kad naručite jelo za koje piše da je ljuto, ne dobijete zapravo ljuto jelo. Uz pokoju iznimku, svi izgledaju mračno, otrcano, za neke dok ne uđete, niste sigurni rade li, što nije čudno jer se u njima gotovo ništa i nije promijenilo otkad su se otvorili, a većina je tu nekih 20-ak i više godina. I na kraju, kuhanje im varira. Od pet posjeta, triput ćete jesti prilično dobro, jednom tako-tako, a jednom nikako.

 

No, unatoč tome što kineski restorani nisu ni popularni ni dobri kakvi su nekoć bili, svi tu i tamo osjetimo žudnju za kineskom hranom koju valja zadovoljiti. Da je stvarno tako, svjedoči i činjenica da se u ponedjeljak kasno poslijepodne, nakon završetka radnog vremena, Peking počeo ozbiljno puniti. Simpatična konobarica trudila se žonglirati s nadolazećim gostima i telefonskim narudžbama za van koje nisu stajale. Zbog toga smo na primanje narudžbe čekali desetak minuta, a na nekoliko predjela koje smo izabrali još dvadesetak.

 

Kada su napokon stigle, proljetne rolice, iako fino hrskave i nemasne, imale su potpuno bezukusan nadjev, pa smo ih bili prisiljeni začiniti umakom od soje i ljutim čilijem. Wan tan je bio prepržen i suh, a mesni ravioli imali su istu manu kao i rolice, u finom čvrstom i neraskuhanom tijestu krilo se nezačinjeno meso. Dim sum imao je obrnut problem, nadjev je bio dobar, a tijesto raskuhano te ga je bilo nemoguće jesti štapićima. Glavna jela stigla su relativno brzo.

 

Hrskava patka s palačinkama bila je zaista hrskava, no na stol je, kao i junetina Gambian, stigla ponešto mlaka, što je umanjilo privlačnost zaista dobro okusno izbalansiranih jela. Piletina s rezancima također je imala čest u manu, bila je preobilno začinjena sezamovim uljem, a Tie pan osam blaga, koji se također reklamira kao ljuto jelo, nije imao puno od ljutine, ali su meso i povrće bili fino hrskavi pod zubima.

 

Porcije su u Pekingu obilne i jeftine i sve što je stiglo na stol “popravili” smo s malo sojina umaka ili čilija, tako da u konačnici nismo loše jeli, no to nije ono što očekujemo u restoranu. S obzirom na ekspanziju stranih kuhinja koje dolaze u Hrvatsku i koja smo srdačno prigrlili, na činjenicu da smo spremni prihvatiti ljuta indijska i tajlandska jela, a i na sve veći broj kineskih turista, možda je došlo vrijeme da se i kineski restorani uhvate svojih tradicionalnih okusa i počnu kuhati autentičnu uzbudljivu kinesku kuhinju.

KATEGORIJA RESTORANA: Etnički restoran

HRANA: 7/10

USLUGA: 7/10

AMBIJENT: 7/10

Izdvajamo

Iz drugih medija