SLASNA PREPORUKA

RECENZIJA RESTORANA: ''Bez obzira na manjak ushita nakon drugog blagovanja, i dalje mislim da se u Bistrou Beštija dobro jede!''

Kreativno, skromno i simpatično mjesto...

BISTRO BEŠTIJA
Masarykova 11/1, 10000 Zagreb
Vlasnik: Maja Bučić Grabić j.d.o.o.
Chef: Ante Grabić
Tel. 095/8885934
www.instagram. com/bestija_zagreb, facabook.com./bestijazagreb
Otvoren od 11.30 do 21 (petkom i subotom do 22).
Nedjeljom zatvoren.

Dosad nikad nisam ove preporuke pisao o novim ili tek koji mjesec upogonjenim restoranima (bistroima, konobama...). Mislim jednostavno da to nije dobro za novootvoreni lokal, niti je bitna odrednica čitatelju. Jednostavno treba stasati, ugoditi sve elemente svoga posla i steći stalne goste, a za to mu treba najmanje pola godine, nekima i dulje. Ova je rubrika po tome iznimka jer se svi upiru da prikaze objavljuju čak prije otvaranja ili restoran proglašavaju “novim hit mjestom” tek po otvaranju. Da mi je samo znati kako “hitom” može postati nešto novo?

U industriji zabave, otkud je taj pojam pokupljen, hitom, recimo na Broadwayu, postaje predstava koja je neprekidno rasprodana pola godine. Dakle, određuje ga uspjeh, fama u publike. Da idem jesti u ovaj pomalo endemski slučaj u domaćoj ugostiteljskoj džungli zvučnog i originalnog imena, nagovori su stizali od proljeća, odmah nakon otvaranja. Reklo bi se, uspjeli su kod publike. Popustio sam im i odustao od principa te blagovao u Beštiji čak dva puta u nepuna dva tjedna. Uređen kao da i nije, što se u ovom slučaju pokazalo jako dobrim. Malo “uradi sam” varijanta dobro se spojila s pomalo hipsterskim ukupnim usmjerenjem. Kako bilo, u nimalo poticajnom okruženju dvorišne zgrade nakon prvog blagovanja bio sam zadovoljan.

Predjelo - ukusni pire od cikle i na komadiće rezana hobotnica te mladi grah malo previše neutralnog okusa, a onda i listići tuša i malo “zelenog” maslinova ulja na drugom kraju tanjura. (Jedino što nisam mogao dokučiti gdje su te češnjovke navedene kao sastavnica jela.) Sve jako blago zamišljeno, vjerujem, kao kontrast “jačem” glavnom jelu. Takvo je ono i bilo. Komadići sporo pečene otkoštene piletine od više pozicija odlična okusa. Pod njima sok od pečenja, a sve na pireu od mrkve, povrh svega “na živo” kuhane mahune. Sa strane vrlo kratko kuhan kukuruz odrezan s klipa. Rijetko se kad mogu okusiti tako dobri okusi bliski onima domaće kuhinje s puno pažnje oko tehnike kuhanja i karaktera namirnice. Sve je na tom objedu i u restoranu imalo dubok smisao i ideju, a po gostima se vidjelo da je sve na tanjuru i jelovniku složeno sa znanjem kome se obraćaju.

Kad sam na objed došao drugi put, već su malo promijenili jelovnik. Na njemu su dva jela nadomjestili novima. Dobro za one koji ovdje često jedu. Ovaj sam se put za početak odlučio za juhu od rajčice s uljem od vlasca. Po izgledu vrlo primamljiva, bila je prekisela, tako da na njezin tek ulje od vlasca nije imalo nikakav utjecaj. Kad me konobar, odnoseći dopola pojedenu juhu, pitao kako mi se svidjela, priopćio sam mu svoj dojam. Na to je rekao da juhu rade jedino od “volovskog srca”. Odlična sorta rajčica, ali to i dalje ništa ne govori o količini njezine kiselosti. Ako je prekisela, onda se u nju stavi malo bilo koje slatkoće, varenik ili malo prošeka ili što već. Sigurno bi mi onda bila draža, a pogotovo da su umjesto ulja vlasca po njoj posuli, recimo, malo skosanih stapki celera.

No molim, nisam ja taj koji odlučuje kako se kuha - tu je chef u dodatnoj ulozi suvlasnika. Nakon juhe jeo sam domaću tjesteninu u formi debljih tagliatella pomiješanih s na komadiće narezanim pirjanim pačjim prsima i gljivama u odličnom toću. Jako fino. Da preko svega nije bilo obilato prekiselih višanja, jelo bi bilo savršeno. Potpuno nepotrebne, pogotovo u ovakvoj samo zagrijanoj formi i dodane jelu. Bez obzira na manjak ushita koji sam imao nakon drugog blagovanja, još uvijek mislim da se u Beštiji jede kvalitetna hrana, s dobrim okusima i drugačija od više-manje uniformne na puno sličnih mjestima u nas. Vrlo kreativno kuhanje srećom bez imalo copy-paste natruha. Sve je tu simpatično i skromno i nadam se da će, kako već imaju svoju vjernu sljedbu, biti još bolji. Doći ću i treći put.

Odabir vina

Nevelika vinska karta s jako dobrim izborom vina. Pio sam odličan Korakov sauvignon blanc.

Cijene

Juha od rajčice 28 kn, hobotnica s grahom, ciklom i češnjovkom 58 kn; sporo pečena piletina, mrkva i mahune 86 kn, pačja prsa s domaćom tjesteninom i gljivama 87 kn, “Beštija” kruh od kiselog tijesta 9 kn (košarica).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:49