DOBRI RESTORANI 2019.

RECENZIJA RESTORANA BROKENSHIPS U ZAGREBU: Zanimljive ideje i interpretacije tradicije. I malo previše majoneze...

Brokenships bistro na zagrebačkom Gornjem gradu otvoren je otprilike u ljeto prošle godine pod konzultantskom palicom Tvrtka Šakote. Šakota se potom posvetio otvaranju svojeg restorana Nav, a Brokenships bistro nastavio je s mladom ekipom u nešto manje radikalnom izdanju. Prostor bistroa uređen je minimalistički, ali djeluje ugodno. Konobari su izuzetno ljubazni i pridonose opuštenoj atmosferi.

Brokenships
Katarinin trg 3
01 2035 906
www.brokenshipsbistro.com

Na kratkom meniju nalazi se 15 jela koja odmah otkrivaju filozofiju kuhinje - ponuditi neke od hrvatskih tradicionalnih recepata u novom ruhu, na malo drukčiji, “pomaknuti” način. Teško se odlučiti što probati s jelovnika jer sve zvuči zanimljivo, primamljivo i prije svega inovativno.

Budući da sva jela dolaze u S i L dimenzijama, odlučili smo se za nekoliko small (zapravo S znači single, aludirajući na susjedni Muzej prekinutih veza) različitih jela za početak. Namaz iz tiblice, keške, kruh i maslac te polpete od sipe. Domaći kruh s ječmom bio je stvarno spektakularan, dok nas je maslac nešto manje oduševio. Keške (tradicionalno jelo od piletine i variva od ječma ili pšenice) ovdje je bio pretvoren u kroket od konfitiranog kokošjeg mesa i pšenice, poslužen uz matovilac, kremu od zapečene cikle i domaći ajvar. Briljantna ideja.

Zamjerka, kao i kod mesa iz tiblice, je nedostatak začina. Samom kokošjem mesu u kroketu je nedostajalo i soli i papra, a ista se stvar ponovila u mesu iz tiblice, odnosno namazu od svinjskih rebara, suhe kobasice i junećeg mesa koje je stiglo na prepečenom domaćem kruhu. Preko svega su servirani list salate, ukiseljena kapulica i vrhnje, što je pomalo zagušilo tu finu mješavinu mesa koja se upravo zbog nedostatka začina stidljivo pokušavala probiti na površinu.

Polpete od sipe zato su bile neprikosnovene i savršeno su se slagale uz kremu i salatu od bijelog graha s kojim su bile poslužene. Odličan kontrast toj slatkoći davali su ukiseljeni koromač i rotkvice na vrhu salate. Za glavno jelo odlučili smo degustirati njoke s kozicama i pancetom, koji su ovdje neka izvedenica gregade. Jelo nas je oduševilo. Domaći njoki plivali su u gustom i aromatičnom šugu i svakim su zalogajem zvali na još.

Pržena lignja također je bila fantastična, servirana s pireom od slanutka, umakom od medvjeđeg luka i majonezom od limete i soje. Okusi su se odlično nadopunjavali, no kako nismo svi iz društva ljubitelji svih sastojaka na tanjuru, bilo bi dobro kad ne bi sve komponente ovog jela bile servirane tako da ih ne možete izbjeći ili sami dozirati (lignja je bila poslužena prekrivena majonezom).

Zagrebački odrezak, koji smo također naručili, došao je u formi tosta i također ga je mučila pretjerana “sljubljenost” s majonezom i ostalim dodacima. Krumpir salata, koja je servirana kao prilog, bila je spektakl. Sjemenke koromača, kojima je bila posuta, dale su zanimljivu citrusnu notu i podigle to jednostavno jelo na višu razinu.

Vinska lista temelji se na našim autohtonim, manje poznatim sortama, što je za svaku pohvalu, no cijena vina nije najpristupačnija. Ista je stvar i s cijenama hrane, koje nam se u nekim dijelovima čine nesrazmjernima, iako je jasno da se tu radi i o lokaciji Gornjeg grada, kao turističkog središta Zagreba.

KATEGORIJA RESTORANA: Restoran kreativne urbane kuhinje

HRANA: 8/10

AMBIJENT: 8/10

USLUGA: 8/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:31