DOBRI RESTORANI 2019.

RECENZIJA RESTORANA: Conca d’oro restoran je duge i burne povijesti koja počinje još s 19. stoljećem!

 Tea Cimas / HANZA MEDIA
Bivša Zlatna školjka, moderan urbani restoran bogate tradicije

Conca D’oro
Kružna 12, Rijeka
051 213 782
www.zlatna-skoljka.hr

Conca d’oro, nekad Zlatna školjka, restoran je iznimno duge i burne povijesti koja, navodno, počinje još s devetnaestim stoljećem (iako nema potpuno pouzdanih dokaza sve do 1885.), i traje do današnjih dana. Mijenjali su mu ime, pa nazive ulice u kojoj se nalazi, zatim države u kojoj postoji (čak pet puta!), namjene, vlasnike i kuhare, ali je ovaj riječki gastronomski i kulturnopovijesni establišment sve to preživio, uključujući i tri rata.

Rijeka, 131014.
Bistro Conca d oro - Zlatna skoljka u Kruznoj ulici.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimas / HANZA MEDIA

Na sreću i zadovoljstvo Riječana i svih putnika namjernika željnih punog pjata. Danas je to bistro i wine bar, ali i s njime povezana pizzeria, uglednog i uspješnog riječkog i opatijskog ugostitelja Zorana Maržića, najzaslužnijeg za novi i suvremeni koncept ovog kultnog mjesta. Razigrani i šareni interijer, zanimljivo je djelo više kreativnih profesionalaca s puno brige za originalne detalje, koji odavno ne izgleda kao tradicionalni riblji restoran kojeg se možda sjećate. Već pri dolasku sudarit ćete se s originalnim muralima riječke i hrvatske povijesti iscrtanim po zidovima uzanog uličnog prolaza iz kojeg se u restoran ulazi. Ima tu i bana Jelačića i riječkog torpeda, Mihanovića i Fernkorna, automobilizma i Lijepe naše.

Rijeka, 131014.
Bistro Conca d oro - Zlatna skoljka u Kruznoj ulici.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimas / HANZA MEDIA

U Zlatnoj školjci oduvijek se jela dobra riba, pa sam i ja krenuo s tom namjerom pri zadnjem posjetu. Širok i raznovrstan meni počinje s malim zalogajima, od kojih izdvajam namaz od hobotnice sa sušenim rajčicama ili više vrsta interesantnih bruschetta te nekoliko salata. Mene su privukle kozice sa sezamom, pečenom skutom i pestom.

Jelo je originalno, krasno servirano i uz malu osobnu intervenciju maslinovim uljem stvarno vrlo ukusno i lagano, što očekujemo od predjela. Ravioli punjeni sirom, u umaku od pršuta i crvenog radiča bili su također izuzetno ugodno iznenađenje s obzirom na moju skepsu prema umacima s pršutom koji se inače poslužuju u našim restoranima. Klasična pašticada s njokima i brudet od hobotnice i lignji s aromatiziranom palentom predstavljali su jela dana, a kako je početna namjera bila riba, brudet je bio logičan izbor. Bogat, gust brudet pun “mesa”, tradicionalno pripremljen, uz dodatak prepečenog kruha za toć, arhetipsko je jelo kakvo bi trebali posluživati svi (ili gotovo svi) restorani na obali.

Kasna je večera završila crostatom od jabuka sa svježe tučenim vrhnjem i cimetom, ne preteškim desertom odlična tijesta i dobrog nadjeva. Poduži mesni dio jelovnika, kao i izvrsne pizze (iz ranijeg iskustva) susjedne Bracere, ostavljam za neku drugu prigodu, kad riba neće biti u prvom planu. Ne prevelika, vinska je karta šarolika, vjerujem prilagođena ukusu stalnih gostiju, a na čaše se toči desetak crvenih i bijelih vina. Pivopije mogu birati među dvadesetak piva, uključujući i bezalkoholno. Malvazija Kozlović uz hranu i Komovica Clai kao digestiv savršeno su se uklopili u moj doživljaj te večeri.

Conca d’oro moderan je urbani restoran koji i radi hrane i radi povijesti valja posjetiti. Za kraj i mala ekskluziva. Vlasnik je na aukcijama pribavio različite vrijedne artefakte vezane uz Rijeku te priprema osvježenje interijera. To po meni može biti unikatni doprinos Europskoj prijestolnici kulture 2020.

KATEGORIJA RESTORANA: Restoran kreativne urbane kuhinje

HRANA: 8/10

USLUGA: 9/10

AMBIJENT: 9/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:01