DOBRI RESTORANI 2019.

RECENZIJA RESTORANA: ''Ne znam gdje se drugdje u Zagrebu može dobiti ovako lijep i ukusan tanjur za samo 14 eura!''

    AUTOR:
    • Rahela Štambuk

  • OBJAVLJENO:
  • 25.05.2019. u 00:09

Zagreb, 100518.
Masarykova 26.
Otvoren je Haustor haus, novi restoran u centru grada.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Zagrebački bistro Haustor Haus, koji je nedavno proslavio prvu godišnjicu postojanja, uređen je jednostavno, no jako ugodno.

Haustor Haus
Masarykova ul. 26/1, Zagreb
091 112 2215

 

Restoran s 20-ak mjesta bio je solidno popunjen za ručak, a toplo sunčano poslijepodne, još k tome u petak, bilo je idealno za počastiti se ručkom. Iako je vreva i gužva grada tu nadohvat ruke, u tom haustoru ili - ljepše rečeno - u veži u Masarykovoj čovjek može pronaći miran kutak za uživanciju i opuštanje. Meni nudi 15-ak jela, a tu je još i dnevna ponuda. Kako se o njihovu hamburgeru, koji je na glasu kao ponajbolji u gradu, već sve zna, mi smo se htjeli uvjeriti kako se snalaze s drugim tanjurima.

Marko Miščević
 

Sa standardnog menija odlučili smo se za hobotnicu i ombolo, dok smo s “crne ploče” izabrali bolognese i romba. Krak hobotnice koji je bio dobro začinjen i mekan pratila je krema od celera, salata i fini hrskavi čips od batata. Salata od mlade rikule bila je jako dobro začinjena, možda je nedostajala još kap ili dva limuna da daju protutežu slatkom batatu i celeru. Ono što zbunjuje je veličina porcije. Iako na meniju nisu striktno određena predjela i glavna jela, hobotnica se na popisu našla prije juha, čime smo zaključili da je riječ o predjelu, a na stol je stigao obilato pun tanjur s kojim smo se morali izboriti. A željeli smo ostaviti mjesta za još.

 

Tu bi možda mogli razmisliti o načinu serviranja, ovisno o tome naručuje li se hobotnica kao samostalno jelo ili slijedi još. Ombolo je, nažalost, bio preslan. Majoneza s baharatom (arapska mješavina začina) koja je s njim poslužena nije jelu ni odmogla ni pripomogla, odnosno, sami začini nisu se u njoj dovoljno osjetili. I tada su na stol stigle tagliatelle s bologneseom. Postoji “bolognese” i postoji bolognese. Ovaj je spadao u ovu drugu skupinu: savršeno se omatao oko pravilno al dente skuhanih tagliatella iz kućne radinosti. Odlično začinjeno.

 

Jedan od onih tanjura koje nevoljko dijelite s drugima. Nadamo se da će ga češće imati na meniju jer je gotovo kritično malen broj mjesta u centru Zagreba, a i šire, u kojima možete pojesti ovako dobar, zapravo perfektan klasični tanjur tjestenine. Romb se isto pokazao odličnim odabirom. Svježa riba stigla je na stol u pratnji kuhane heljde i kreme od lišća cikle koje su mu dale fini zemljani, ali opet nekako lagani proljetni štih. Od dva fileta romba, jedan je bio posut dukkom, egipatskom začinskom mješavinom koja mu je davala lijep orašasti ton.

 

Povrh toga mladi izdanci graška, mladi pečeni češnjak i luk, pravo proljeće na tanjuru. Za kraj kolač od maka poslužen s jagodama i slastičarskom kremom. Fino. Meni je osobno nedostajala možda kapljica likera od gorkih naranči ili nešto slično kako bi dalo malo vlažnosti maku. Truffles od belgijske čokolade i pistacija dobar su desert ne volite li jako slatko. Vinska lista je nevelika, ali zanimljiva, kakvu obično ne nalazite u ponudama drugih bistroa. Tu ima i biodinamičkih vina, a možda nedostaje poneka etiketa kontinentalne Hrvatske.

 

Osoblje je simpatično i trudi se (uz neke sitnije omaške), ali riječ je o ležernom i opuštenom mjestu gdje se i ne očekuju uštogljeni konobari. Cijene su više nego prijateljske. Najskuplje jelo na meniju upravo je romb, koji stoji 103 kune. Ne znam gdje se drugdje može dobiti ovako lijep i ukusan tanjur za samo 14 eura.

KATEGORIJA RESTORANA: Restoran kreativne urbane kuhinje

HRANA: 8/10

USLUGA: 8/10

AMBIJENT: 9/10

 

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Izdvajamo

Iz drugih medija