Restaurant Nautika
Brsalje 3, Dubrovnik
020 442 526
Chef: Mario Bunda
General manager: Mario Raič
Svojevremeno je baš ovaj restoran magazin Condé Nast proglasio jednim od najromantičnijih na svijetu, pa je i dalje često mjesto svadbenih proslava i sličnih veselica. Rafinirani interijer čini se namjerno razmetljivim, što odgovara internacionalnoj klijenteli naučenoj na luksuz, no na kraju ipak tarace nad morem sa spektakularnom vizurom i dalje predstavljaju najjači adut restorana. Jelovnik čine pretežito riblja jela poput škampa, sipe, kozica ili jastoga, no nađe se i guščje jetre, teletine i janjećih kotleta, a na izbor su i dva menija sastavljena od 5 i 7 sljedova. Večeru otpočinje kompliment chefa u obliku lijepo servirane mikro panna cotte od jogurta s gelom od zelene jabuke, spužvicom od cikle i prahom matcha čaja uz svježi grisin s dvije vrste sezama. Kompleksan amuse bouche kakav se viđa samo u vrhunskim restoranima!
Slijedila je košarica toplog peciva i maslinovo ulje iz dubrovačke okolice, uz napomenu konobara da će maslinova ulja kuće Belić servirati uz glavno jelo. Na meniju me zainteresirala palenta s kozicama i kozjim sirom što se pokazalo izvrsnim odabirom. Jednostavno jelo bilo je savršeno pripremljeno. Po kremastoj palenti idealne konzistencije poslagani su kratko pečeni repovi kozica, rastopljeni slankasti kozji sir i tostirani listići bajama.
Dobro sastavljena kombinacija namirnica uz primjerenu tehniku i bez kompliciranja nepotrebnim ukrasima i dodacima. Mesu jastoga s viškim makarulima jedina je primjedba premala količina tijesta za inače savršeno glavno jelo.
Jastog se topio u ustima, a odlični makaruli su prava vrsta pašte za ovaj kraljevski tanjur. Ni deserti nisu razočarali, ni izborom niti okusima.
Čokoladna fantazija uvjerljivo je najbolji čokoladni kolač koji sam uživao u zadnjih godinu dana, a kao nepopravljivom chocoholicu često su mi upravo oni prvi odabir. Puni okus tri vrste čokolade, karamela, listići svježe mente – sve u preciznoj prezentaciji.
Veliki broj svih vrsta vina, kako hrvatskih, tako i inozemnih sastavlja impozantno debelu vinsku knjigu, uz dobar broj vina na čaše, a zanimljiva je specifičnost i lista signature koktela. Restoran radi samo za večeru (18.00 – 24.00), ali se gosti za stolovima izmjene barem dva puta i rezervacija je neophodna, naročito ako želite ‘prvi red do mora’.
Servis je besprijekoran. Konobari su uslužni i ljubazni, razgovorljivi, no nenametljivi. Izuzetno veseli da Restoran Nautika prosperira i u novim vlasničkim okolnostima, a i dugogodišnji chef Mario Bunda je malo otpustio kočnicu konzervativne kuhinje. Uz nešto kulinarske hrabrosti i proširenje pomalo skučena jelovnika restoran je očigledni kandidat za drugu dubrovačku zvjezdicu.
Kategorija restorana: Tradicionalni restoran
Hrana: 9/10
Usluga: 10/10
Ambijent: 10/10
Za ovaj restoran glasujte OVDJE!