DOBRI RESTORANI

RECENZIJA: Ovaj je restoran magazin Condé Nast proglasio jednim od najromantičnijih na svijetu, a ovo su naši dojmovi!

 CROPIX
Kultni Restoran Nautika s očaravajućim pogledom na tvrđave Lovrijenac i Bokar godinama je stjecište ljubitelja dobre hrane. Na mjestu škole u kojoj su dubrovački kapetani i pomorski časnici prolazili svoje prve navigacijske rute, danas s jedne od najljepših taraca staroga grada možete uživati u jedinstvenom ambijentu i jednako dobroj gastronomiji.

Restaurant Nautika

Brsalje 3, Dubrovnik

020 442 526

Chef: Mario Bunda

General manager: Mario Raič

Svojevremeno je baš ovaj restoran magazin Condé Nast proglasio jednim od najromantičnijih na svijetu, pa je i dalje često mjesto svadbenih proslava i sličnih veselica. Rafinirani interijer čini se namjerno razmetljivim, što odgovara internacionalnoj klijenteli naučenoj na luksuz, no na kraju ipak tarace nad morem sa spektakularnom vizurom i dalje predstavljaju najjači adut restorana. Jelovnik čine pretežito riblja jela poput škampa, sipe, kozica ili jastoga, no nađe se i guščje jetre, teletine i janjećih kotleta, a na izbor su i dva menija sastavljena od 5 i 7 sljedova. Večeru otpočinje kompliment chefa u obliku lijepo servirane mikro panna cotte od jogurta s gelom od zelene jabuke, spužvicom od cikle i prahom matcha čaja uz svježi grisin s dvije vrste sezama. Kompleksan amuse bouche kakav se viđa samo u vrhunskim restoranima!

Dubrovnik 290807.
Restoran Nautika.
foto: restoran nautika

Slijedila je košarica toplog peciva i maslinovo ulje iz dubrovačke okolice, uz napomenu konobara da će maslinova ulja kuće Belić servirati uz glavno jelo. Na meniju me zainteresirala palenta s kozicama i kozjim sirom što se pokazalo izvrsnim odabirom. Jednostavno jelo bilo je savršeno pripremljeno. Po kremastoj palenti idealne konzistencije poslagani su kratko pečeni repovi kozica, rastopljeni slankasti kozji sir i tostirani listići bajama.

Dobro sastavljena kombinacija namirnica uz primjerenu tehniku i bez kompliciranja nepotrebnim ukrasima i dodacima. Mesu jastoga s viškim makarulima jedina je primjedba premala količina tijesta za inače savršeno glavno jelo.

Jastog se topio u ustima, a odlični makaruli su prava vrsta pašte za ovaj kraljevski tanjur. Ni deserti nisu razočarali, ni izborom niti okusima.

Čokoladna fantazija uvjerljivo je najbolji čokoladni kolač koji sam uživao u zadnjih godinu dana, a kao nepopravljivom chocoholicu često su mi upravo oni prvi odabir. Puni okus tri vrste čokolade, karamela, listići svježe mente – sve u preciznoj prezentaciji.

Veliki broj svih vrsta vina, kako hrvatskih, tako i inozemnih sastavlja impozantno debelu vinsku knjigu, uz dobar broj vina na čaše, a zanimljiva je specifičnost i lista signature koktela. Restoran radi samo za večeru (18.00 – 24.00), ali se gosti za stolovima izmjene barem dva puta i rezervacija je neophodna, naročito ako želite ‘prvi red do mora’.

Dubrovnik, 270412.
Restoran Nautika u Dubrovniku, vlasnik  Mato Djurovic, glavni kuhar je Mario Bunda.
Na fotografiji:terasa restorana Nautika.
 Foto: Tom Dubravec /  CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Servis je besprijekoran. Konobari su uslužni i ljubazni, razgovorljivi, no nenametljivi. Izuzetno veseli da Restoran Nautika prosperira i u novim vlasničkim okolnostima, a i dugogodišnji chef Mario Bunda je malo otpustio kočnicu konzervativne kuhinje. Uz nešto kulinarske hrabrosti i proširenje pomalo skučena jelovnika restoran je očigledni kandidat za drugu dubrovačku zvjezdicu.

Kategorija restorana: Tradicionalni restoran

Hrana: 9/10

Usluga: 10/10

Ambijent: 10/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:48