DOBRI RESTORANI SE NASTAVLJAJU

RECENZIJA RESTORANA: ''Ovdje kuharska brigada radi kao urica i u jelima se ponovio silni sklad kakav sam već doživio prošlu jesen!''

    AUTOR:
    • Radovan Marčić

  • OBJAVLJENO:
  • 23.06.2019. u 08:49

U proteklih pola godine imao sam privilegij dva puta jesti u ovom restoranu. Privilegij zato što blagovati ovdje znači približiti se savršenstvu gurmanskog doživljaja

Restoran Wine Vault
Hotel Monte Mulini
A. Smareglia 3
52 210 Rovinj
052/636-001

 

Prvi put bilo je to uz Chef’s table kada me je svojim umijećem oduševio svojevrsni chef patron (pomalo krležijanski arhaično, tu bismo funkciju mogli zvati nadšefom) svih hotelskih à la carte restorana koncerna Maistra, Jeffrey Vella. Toliko jednostavnosti uz perfektnu egzekuciju rijetko se gdje u nas može vidjeti, odnosno probati. Bio je to vrhunac mog dosadašnjeg restoranskog jedenja u takvom tipu restoran u nas koji ću vazda pamtiti. Sada znajući kamo idem i jednako tako da će se ovaj put jesti u, reklo bi se, prvog do Velle, odnosno u executive chefa kuhinje Monte Mulinija (ima istu ulogu u susjednom hotelskom visokokategorniku, hotelu Lone), bio sam pomalo znatiželjan može li se to ponoviti. Itekako! Ovdje kuharska brigada pod palicom Damira Pejčinovića radi kao urica i u jelima se ponovio silni sklad kakav sam već doživio prošlu jesen. Toliko pametno složeni okusi, toliko izbalansiranih sastojaka i smjelo odabranih kombinacija, toliko kvalitetnih sastojaka, a opet nigdje bespotrebne ekstravagancije koja te zapravo samo vara i udaljava od esencijalnog užitka. Iako kod takvih mjesta ne bi trebalo isticati, posluga, dakle konobarski tim od hostese do glavnog menadžera restorana, besprijekorno je odigrala svoj konobarski ritual u ambijentu koji se već od otvaranja ovog možda i arhitektonski najuspjelijeg luksuznog hotela u nas uvijek potvrđuje kao bespogovorno udoban i poticajan za ovakve vrhunske gozbe.

Rovinj, 140611.
Ekskluzivna ljetna salata koju je pripremio Tom Gretic sef kuhinje hotela sa 5 zvjezdica - Monte Mulini. Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srećko Niketić / HANZA MEDIA
 

U opisivanju jela ovaj put krećem od kraja, zato što u spomenutom savršenstvu obično slabo prolaze slastičari. Jednostavno ne stigneš do slatkog opisujući svu podatnost sljedova koji mu prethode. Sve je bilo podređeno kraljici sezone - jagodi. Interpretirana kao krema, consommé i confit, pa još i prah. Uz te različite teksture ove biljke iz porodice ružovki, kao kontrast krema od jogurta i prhka meringa od jogurta sve na crumbleu od pčelinjeg polena! Bravo za pastry cheficu Kristinu Jehnić! A i početak večere je, vjerujem, bio njen - macarons od cikle kao amuse-bouche. Punjen kozjim sirom, začinjen šafranom, a na vrhu toka melase od cikle. Prvi tanjur bio je na temu vrtnih šparoga. U podlozi pire od bijelih šparoga začinjen s malo mente i limunovim uljem. Na njemu komadi kuhanih šparoga i stapki svježeg celera, sa strane kokice od heljde (dakle prepržena heljda) i na svemu još crni kavijar. Sve jako nježno, riječima teško opisivo koliko je bilo fino.

Rovinj, 130109.
U Rovinju je zavrsena gradnja i opremanje novog hotela Monte Mulini u vlasnistvu Maistre. Hotel ce biti otvoren u proljece. Na slici je Wine vault restoran u kojem ce se sluziti 560 vrsta vina.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
 

Rižoto od cikle sušta suprotnost. Puno agresivniji u okusima, naravno skuhan besprijekorno od najbolje riže (Acquarello). Koloristički atraktivan, montekiran s puno parmezana u eksploziji okusa u pojedinim zalogajima zbog nekoliko manjih komadića plavog sira od bizonova mlijeka (blue buffalo cheese) malo razblaženog odležavanjem u portu s lavandom po vrhu rižota koji su odjednom okus rižota odveli u novu dimenziju. Treći slijed samo je potvrdio kakve se rafinirane kombinacije ovdje spravljaju. Tanjur s dvije vrste mesa u potpunoj okusnoj opreci. Pravokutnik savršeno pečenog ramsteka posut listićima najfinije dimljene soli, a s druge strane meso dugo kuhanih rebara. Okusom kao iz najfinije domaće juhe kad je baka imala posebnu inspiraciju, komad mesa uokviren je gotovo u kocku vrlo blagom tempurom, s kojom je jako kratko zapečen. Između ova dva mesna kontrasta kuhano povrće, koji listić salate i ukiseljen plod fizalisa tek da te zakratko odvede u manje poznato.

Rovinj, 130109.
U Rovinju je zavrsena gradnja i opremanje novog hotela Monte Mulini u vlasnistvu Maistre. Hotel ce biti otvoren u proljece. Na slici je Wine vault restoran u kojem ce se sluziti 560 vrsta vina.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
 

S ovako pametno složenim okusima koji te razgaljuju do krajnjih granica naravno da su se potrudili i oko kruha u nekoliko varijanti. Mene su posebno oduševili grisini koje serviraju na početku blagovanja. U dva okusa - jedan sa sušenim maslinama, a drugi s ružmarinom, oni nisu hrskavi kako smo navikli, nego polumekani, samo preprženi na ulju. Još jedna na oko sitnica među mnogim ovdje neapostrofiranim koja upotpunjuje dojam savršenstva.

KATEGORIJA RESTORANA: Hotelski restoran visoke kategorije

HRANA: 10/10

USLUGA: 10/10

AMBIJENT: 10/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Izdvajamo

Iz drugih medija