DOBRI RESTORANI 2019.

RECENZIJA RESTORANA: Purger je jedna od rijetkih zagrebačkih gostionica sa zaista tradicionalnim jelima!

 Biljana Bilvajs / CROPIX
Neke je restorane teško ocijeniti potpuno objektivno. Što zbog činjenice da su godinama prisutni u vašem životu kroz razna obiteljska okupljanja, kako ona vesela tako i ona manje vesela, što zbog činjenice da upravo zbog tih dugogodišnjih hodočašćenja znate sve vrline i mane takvog mjesta. A tu je i onaj sentiment zbog kojeg neka takva mjesta postanu nešto poput vašeg obiteljskog restorana jer su vam tamo godinama zalazili djed, tata, mama...

Purger
Petrinjska 33, Zagreb
ponedjeljak-subota 7-23 h
+385 1 4810713
www.purger.hr

Za mene je jedno takvo mjesto gostionica Purger u Petrinjskoj ulici, u samom centru Zagreba, koja ovdje postoji od 1932. godine. U pojavi raznih novih formata na našoj gastronomskoj sceni - bistroa, street foodova, fine dininga - naziv gostionica skoro da je izumro. Na prste jedne ruke mogu se danas nabrojati gostionice u centru našega glavnog grada, gdje možete pojesti sarmu, špek fileke, vinski gulaš ili kakav paprikaš, a da ne dolazi u nekoj dekonstrukciji ili s “malim” pomakom.

Zagreb, 300119.
Petrinjska.
Restoran Purger.
Na fotografiji: Krvavice i kiselo zelje.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / CROPIX

Iako u Zagrebu danas stvarno ima odličnih restorana koji nude svakojake ukusne ludorije i novotarije u fantastično uređenim dizajnerskim interijerima, koji put nema većeg zadovoljstva nego doći na mjesto koje se gotovo nije promijenilo otkad ga pamtite. Kako u uređenju interijera tako i na meni karti. I još nešto što se nikad nije promijenilo: u gostionici Purger su uvijek ljubazni i profesionalni konobari. I, naravno, vlasnik, gospodin Stanko, koji uz rukoljub uvijek nađe mjesta za vas pa makar svi stolovi bili zauzeti.

Zagreb, 300119.
Petrinjska.
Restoran Purger.
Na fotografiji: interijer.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / CROPIX

Zbog toga Purger ima vjernu publiku, pogotovo među starijim Zagrepčanima, ali se sve češće tamo viđaju i turisti koji žele probati nešto od naše starinske tradicionalne zagrebačke kuhinje. Tako ćete u Purgeru skoro uvijek naletjeti na sarmu, punjene paprike, kuhanu junetinu ili janjetinu s paradajz saftom ili u našem slučaju na faširance koje su za subotnji ručak nudili s ričetom (varivo od ječma i graha) te domaće krvavice, a s čim drugim nego s restanim krumpirom i dinstanim zeljem. Faširanci su bili fini, sočni iznutra, malo hrskavi izvana i nestali su za tren.

Zagreb, 300119.
Petrinjska.
Restoran Purger.
Na fotografiji: Grah ricet varivo s fasirancima.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / CROPIX

Varivo (ričet) je također bilo fino (mrkvica i korabica učinile su ga taman slatkim) i poprilično zasitno. I porcija krvavice je golema. S kobasicom smo se izborili, ali ostalo je zelja i restanog za bar još jednu osobu. Krvavica je bila odlično začinjena (rade ih sami), taman toliko ljutkasta koliko treba biti. Jedina je zamjerka da je korica mogla biti malo hrskavija. Nakon duge pauze i poduljeg raspravljanja možemo li još uopće nešto uspjeti pojesti, naručili smo palačinke s orasima u “vajnšatou”. Klasik za koji cheesecake generacija ne zna što propušta.

Zagreb, 300119.
Petrinjska.
Restoran Purger.
Na fotografiji: interijer.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Bilvajs / CROPIX

Što se vinske karte tiče, ne treba se zamarati raznim etiketama. Zapravo, uz ovakvu hranu želite odličan hladni gemišt. Kada mu je “sezona”, tu ćete dobiti i fini portugizac. Gostionica Purger odličan je primjer kako ponekad možete opstati upravo zato što se ne mijenjate.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 8/10

USLUGA: 10/10

AMBIJENT: 8/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:22