DOBRI RESTORANI 2020.

RECENZIJA RESTORANA U METKOVIĆU: Ako tražite mjesto gdje pojesti pravi neretvanski brudet, ovdje je odličan!

 Radovan Marčić
S ovim restoranom imam dugotrajno i veliko, rekao bih dubinsko, iskustvo. Osim kod Pere u Zagrebu gdje sam gotovo svaki četvrtak, možda sam najviše “u komadu” boravio u ovom restoranu kad se broje ona udaljenija od mog glavnog stana.

Konoba Lanterna

Adresa: Splitska ulica 21, 20350 Metković

Telefon: 020 683 222

Radno vrijeme: ponedjeljak - subota 09:00 - 23:00, nedjelja 11:00 - 23:00

Ponekad me gazda znao zvati na telefon da je upravo ispekao jare, pa da dođem. I bi ja, ali nije baš najjednostavnije stići do te daljine. Tako je bilo i prije nekoliko tjedana kad me poziv na plotice zatekao u Dubrovniku. Jure se iznenadio kad sam mu rekao da stižem za sat i pol, možda i toliko da više neće tako često ponavljati ove pozive.

Radovan Marčić

Kako bilo, plotice, rijetka nevelika riba s brojnih izvora okolnih potoka koji se ulijevaju u Neretvu, dobra je samo kad joj je “stađun”. Jede se samo kad je butargana, dakle kad se mrijesti, inače kažu da je gorka i nejestiva. Kako bilo, večerao sam je u gustom ljutkastom toću od pomidora i opet pometovski guštao u ovom rijetkom i do tog trenutka potpuno mi nepoznatom jelu. Poslije je još kao glavno jelo na stol došla kuhana, pa onda i pečena janjetina, a zaboravio sam reći da je ploticama prethodio jedan od najboljih pršuta u mojoj dosta bogatoj pršutskoj karijeri.

Radovan Marčić

Kako poslije ovakve spize ne možeš na put, zadržao sam se i na sutrašnjem objedu - prvo neretvanski brudet, a što bi se tu trebalo drugo jesti. Njihov je odličan, bez pretjerane ljutine tako da osjetiš i žabe i jegulju u svoj punini njihova teka. Poslije još i pohane žabe s krumpirom, pa za kraj na kocke narezana mantala koju ovdje zovu ćupter i kotonjata, najfinija tradicionalna slatka koju si u ovom kraju možeš zamisliti.

Sve te finese priprema Jurina supruga Nada koja je uz Juru, dok ne počnu ljetne gužve, jedina posada ovog šesnog neretvanskog gastronomskog unikata.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

Hrana: 9/10

Usluga: 8/10

Ambijent: 8/10

Za ovaj restoran glasujte ovdje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:05