DOBRI RESTORANI 2020.

RECENZIJA RESTORANA: "U ovom korejskom restoranu u centru jela su prilično ukusna, ali odreda preblaga i nedovoljno začinjena!"

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Evo me nekidan prvi put u ovom strateški odlično smještenom restoranu korejske kuhinje, podno Dolca, glavne zagrebačke tržnice. Strateški odlično, prije svega za kuhara koji svakodnevno može nabavljati svježe namirnice koje su mu nadohvat ruke. Što ćeš bolje.

Korejski restoran CRO.K
Pod zidom 4
10 000 Zagreb
01/4819-525

Sad sam prvi put i odgonetnuo ime restorana. Naime, do sada sam uvijek nastojao shvatiti što to piše na cimeru. Dizajner je pohvalno upotrijebio kaligrafsko pismo, no nikako da odgonetnem smisao njegove umjetničke slobode. Kako je na meniju ime lijepo ispisano normalnim slovima, konačno sam shvatio da se radi o dvije kratice. U konfekcijski uređenom prostoru mnogo je umjetnošću nadahnutih detalja inspiriranih Azijom i posebno lijep set raznobojno obojenih keramičkih tanjura ovješenih na zid.

Detalji koji decentno upućuju da restoran pripada korejskoj kuhinji za pohvalu su, a još i više što u ovom prostoru kao jednom od rijetkih ne puštaju muziku s razglasa, pa ni korejsku. E, sad o jelima. Sušta su suprotnost od eksplozije okusa, koja je jedna od glavnih karakteristika ove kuhinje. Potpuno je blaga, barem ona koju smo prijatelj i ja jeli u Cro. K. Možda im je namjera bila da naprave neku svoju à la haute cuisine varijantu ili im je namjera potvrditi ono što stoji u imenu restorana - ovo je hrvatska korejska kuhinja. Dva elementarna primjera su kimchi i riža. U njihovoj varijanti kimchija, popularnog korejskog jela od fermentiranog kupusa zaljućenog paprikom, paprika u prahu nije se sasvim rastopila u tekućini. Ili im je ponestalo kimchija koji su propisno pripremali nekoliko dana, pa su ovaj nešto zbrzali, ili im je i ovdje bila namjera da budu neutralni. Takvi su bili i s rižom.

Propisno kuhana na ljepljivo, ali bezukusna (kao u kineskim restoranima, ali onda imaš umak od soje). Korejska je obično začinjena nekim preljevom poput ajvara, pa još s dodanim prženim jajem ili slično. Ostala su jela, sva odreda, bila prilično ukusna, ali uz veliku dozu pomanjkanja bilo kakvog karaktera, a ponajviše nacionalne odrednice originalnih recepata. Korejsku izvedenicu sushija, kimbab s junetinom u tragovima, mogao si “pojačati” tanko narezanim lukom serviranim u podlozi količinski obilatih rižinih rolica.

Bulgogi Sam kao glavno jelo tanko je rezana marinirana junetina u pratnji malo pirjanog i svježeg povrća narezanog na trakice i pečenog jajeta tipa kajgana. Da je meso marinirano u slatko-slanoj marinadi (kako piše na jelovniku), jedva se naslućuje, pa ti opet fali neki dodatak da ga malo “podigneš”. Serviraju ga s kimchijem i rižom. Prijatelj je jeo Sam, ljuto začinjenu pirjanu svinjetinu s malo na trakice rezanog povrća na podlozi od kimchija. Ne volim preljuto, no ovo je bilo ispod granice u našoj kuhinji prihvatljive ljutine. U svakom slučaju, nešto atraktivnijih i jačih okusa nego moj bulgogi.

Njegov bibimbap rižoto s povrćem, na čijem je vrhu bilo pečeno jaje na oko, opet je bio zaogrnut blagošću. Ista ona svinjetina s njegova prethodna tanjura, samo uz dodatak puno raznog, tanko rezanog povrća. Jelo gotovo da je vapilo da ga se prelije s nekim jakim temeljcem pa da bude juha, ovako... da se ne ponavljam.

KATEGORIJA RESTORANA: Etnički restoran

HRANA: 7/10

USLUGA: 7/10

AMBIJENT: 7/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 17:52