DOBRI RESTORANI 2020.

RECENZIJA RESTORANA: "U prvom registriranom hrvatskom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu jela sam zagorske štrukle koji su me oduševili!"

 Darko Tomaš / HANZA MEDIA
Seoski turizam Grešna gorica nalazi se u zagorskom Desiniću, oko sat vremena vožnje od Zagreba. Jedno je od popularnijih izletišta, čemu sigurno pridonosi i blizina Krapinskih Toplica, Etno sela Kumrovec, dvorca Miljana i, naravno, Velikog Tabora pa mnogi ovaj kraj izabiru za cjelodnevni izlet.

Grešna gorica seoski turizam
Taborgradska ul. 35
49216 Desinić
049 343 001

Tu je, naravno, i legenda o tragičnoj, zabranjenoj i grešnoj ljubavi plemića Fridrika Celjskog i lijepe pučanke Veronike Desinićke, po kojem je ovaj prvi registrirani OPG u Hrvatskoj i dobio ime. Iako veljača možda nije najbolji mjesec da provjerite taj podatak, mnogi terasu Grešne gorice zovu najljepšom u Zagorju. No, uz malo mašte, bez problema ćete naslutiti da je u proljeće, kada sve zazeleni, pravi užitak sjediti na terasi s koje se pogled pruža ravno na dvorac Veliki Tabor.

Desinic, 150513.
Restoran Gresna gorica, jedan od najboljih objekata seoskog turizma.
Na slici: interijer.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

I vrt restorana, okružen drvećem, nudi velike drvene stolove pa zapravo imate dojam da ste došli na piknik. Unutrašnjost restorana također je ugodna, ali ne može se mjeriti s vanjskim prostorom. No, i u ovu prohladnu nedjelju restoran je bio jako dobro popunjen pa nam je drago da smo rezervirali stol. Grešna gorica nudi domaću hranu, a najpoznatiji su po purici s mlincima koju je potrebno unaprijed naručiti. Veseli vidjeti da u ponudi imaju za naše tradicionalne restorane ne baš uobičajenu ponudu, kao što je, recimo, hladetina ili govedina na salatu.

Desinic, 150513.
Restoran Gresna gorica, jedan od najboljih objekata seoskog turizma.
Na slici: pogled prema dvorcu s klupa.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Tu su, naravno, i nezaobilazna predjela kao sir i vrhnje ili domaći naresci, za koje smo se mi odlučili. Za predjelo smo još naručili i kuhane štrukle te, uz nareske, domaće ukiseljene i punjene paprike, krastavce i feferone. Od narezaka su nam stigli odmah prepoznatljivi domaći prezvuršt, koji je bio odlične teksture i s puno mesa. Voljeli bismo da je bio samo malo više pikantniji. Špek isto domaći bijeli, stidljivo prošaran crvenilom te solidna kobasica i buđola. Kuhani štrukli apsolutno su oduševili. Tijesto je bilo tanko, ukusno i napunjeno jako dobrim kremoznim svježim sirom, sve posuto u putru, apšmalcano krušnim mrvicama.

Desinic, 150513.
Restoran Gresna gorica, jedan od najboljih objekata seoskog turizma.
Na slici: eksterijer.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Uspjela sam pojesti samo jedan, no ipak sam zamolila da drugi još ne odnose sa stola. Štrukli, koje rade sami, još se mogu naručiti i zapečeni te u juhi. Kako je Grešna gorica prije svega obiteljsko izletište, jelovnik sadrži i onaj nezaobilazni “dječji vuglec” s pohanom piletinom i kroketima, što je posve razumljivo, ali možda bi bilo bolje da se riječi ketchup i majoneza ne spominju na istoj stranici s nazivom Zagorski topli obed. Jednostavno kvari dojam. Od glavnih jela nude se svinjsko i teleće pečenje te interesantan pajcek po domaći, koji se peče na polako i premazuje bagremovim medom.

Tu su još i svinjski kotlet u umaku od češnjaka i vina - Desinićki kotlet ili, pak, odrezak Grešna gorica - svinjski odrezak punjen šunkom i sirom. Mi smo, pak, naručili pečenu patku s mlincima koja je bila jako dobra, mekano meso nije bilo presušeno, već se rastapalo u ustima, a korica je bila fino hrskava. Mlinci, bez jaja, također su bili ukusni, nimalo masni, a sočni. No, inače hvaljeni gulaš od divljači ostavio nas je s ponekim upitnikom iznad glave.

Iako je meso, a čini se da se radi o srnetini, bilo mekano, sam umak od gulaša bio je nejasno blijeda okusa, gotovo potpuno nezačinjen. Šteta jer su ga pratile dobre, čvrste okruglice od kruha. Za desert sam smazala onu štruklu koja me čekala, a kušali smo i upravo pečeni štrudl od jabuka, koji bi sigurno još bolje šmekao da smo ga pustili da se ohladi.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 7/10

USLUGA: 8/10

AMBIJENT: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:49