RESTAURANT VELI ŽAL
Ul. Sunčana uvala 3, Mali Lošinj
Tel.: 051 667 260
Web: www.losinj-hotels.com
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Radno vrijeme: pon-pet 10:00-23:00
Cijela naša uzmorska restoranska scena ima dva lica: ljetno i zimsko, a to zimsko zapravo znači veći dio godine ili “izvan sezone”. Izuzmu li se veći gradovi, to opet znači da su gotovo u pravilu od listopada do Uskrsa svi restorani na našem dijelu Jadrana zatvoreni, pogotovo oni na otocima. Izuzetak je lošinjski Veli žal koji nikad, baš nikad ne zatvara vrata. Mali Lošinj najurbanije je otočno mjesto na hrvatskim otocima, sa svim civilizacijskim tekovinama grada. Naravno da i ovaj restoran na obali najpoznatije lošinjske plaže u Sunčanoj uvali (Val di sole) u nečemu ima sezonalni karakter, ali samo što se njegove terase tiče, i to samo do večeri.
Terasa je cijeli dan mjesto gdje kupači, često tek zaogrnuti ručnikom, ispijaju piće ili dolaze na laganiji obrok, a navečer i ta terasa poprima pravi restoranski karakter. To je i logično jer ovdje uz more, primamljiv zalazak sunca i romantičnu atmosferu tko bi to propustio. Unutarnji dio restorana podijeljen u dvije prostorije zapravo je hram lošinjskog ugostiteljstva. Obje su u brodskom stilu, prva do ulaza manje obvezujuće, dok je druga, s kaminom, uređena u kombinaciji opuštenog i jako elegantnog. Od jeseni do ranoga proljeća to je mjesto gdje se odvijaju svi važniji poslovni objedi, domjenci, rođendanske i ine proslave, obiteljski nedjeljni ručkovi... Dakako da se to odrazilo i na kuhinju ovog restorana, uvijek pouzdanu, profesionalnu po svim uzusima struke i stila koji nameće jedini otočni hotelski lanac koji je posljednjih godina uložio nevjerojatnu količinu truda i novca u “bildanje” svoga ukupnog ugostiteljstva.
Ovdje sam jeo mnogo puta, obično najbolje riblje bokune za koje se i u najvećoj “špici”, kad svi traže riblje kapitalce, jastoge i škampe, ovdje uspiju izboriti.
Imao sam vrašku sreću da baš u prvim danima ove godine ovamo bude nakratko - iz njegova fine dining uporišta i jednog od naših najpoznatijih restorana Alfred Keller, u sklopu najstarijeg i najluksuznijeg otočnog hotela Alhambra - premještena glavna kuharska otočna zvijezda, chef Melkior Bašić. Za uvertiru objeda ponudio nam je odličan miks prijesnih inćuna i tanko rezane hobotnice na rikoli s kaparama. Ukusno i jednostavno, jedino se može zamjeriti da je tanko rezana hobotnica bila zericu prekasno izvađena iz zamrzivača. Riblja juha bila je vrhunac u spoju mesa orade i brancina, ali i morske mačke zbog koje je imala natruhu blage, ukusne kiselosti. Gorostasni list pečen na gradeli s blitvom pomiješanom s malo kuhanog krumpira bio je pouzdani klasik i upravo onakva spiza kakva se od ovog restorana, gdje chef ipak mora slijediti dugogodišnji stil, i očekuje.
Za slatki kraj creski raritet - olito, uz dva zalogaja jako finog smokvenjaka i još boljeg kompota od smokava. Sve zajedno jako dobra kombinacija, uz potvrdu da se u Velom žalu sasvim uzdaju u tradiciju.
KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran
HRANA: 8/10
USLUGA 9/10
AMBIJENT 8/10