PIŠE RADOVAN MARČIĆ

RECENZIJA RESTORANA: ''Za moje poimanje gastronomije, Johnsons je mjesto s jelima koja nisu sazdana na scenografskim pretjerivanjima!''

    AUTOR:
    • Radovan Marčić

  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2018. u 11:03

Jednostavnost i profinjeni okusi u savršenom balansu

RESTORAN JOHNSONS
Majčevo 29b, 51417 Mošćenička Draga
Vlasnik: Johnson d.o.o. (Dragan Jurdana)
Chef: Ivan Jadreškić
Tel.: 051/737-578 www.johnson.hr
e-mail: [email protected] johnson.hr
Otvoren od 12 do 23 h. Zatvoren utorkom.
Vlastito parkiralište

 

Veliki sam štovatelj ovog restorana. U njega zalazim gotovo dvadeset godina, otkad su ga od bivšeg vlasnika (pomorca i velikog poklonika američkog predsjednika po kojem i restoran dobio ime) preuzela braća Jurdana. Uvijek, baš uvijek sam tu blagovao najfinija morska blaga, besprijekorno svježa, pripremljena najbliže tradiciji, ali uvijek i s vrlo sofisticiranim pomakom. Sada me u ovom restoranu, u najribarskijem mjestu cijelog ovog kraja, nije bilo dvije godine, baš otkad su se braća odlučila svaki na svoj zasebni ugostiteljski posao. U Johnsonu je ostao Dragan, kojeg sam već upoznao kao strastvenog poklonika mora, riba i ribara i uopće velikog štovatelja prirode i njenih zakonitosti. Nekoliko puta sam ga sreo na riječkoj ribarnici u koju odlazi gotovo svakodnevno, a njegovo prijateljevanje s ribarima i lokalnim uzgajivačima povrća svima je znano.

Zapamtio sam kako mi je jednom rekao ovu mudrost: “Treba imati veliko poštovanje prema namirnicama jer su starije od nas”.

Strast i slast

U te dvije godine mog izbivanja gazda je sa svojim restoranom zakoračio još nekoliko koraka prema savršenstvu. Njegova smjernost, finoća i blagost zrcale se iz svakog jela koje smo prošli tjedan pojeli u ovom, vrlo uspjelo nedavno preuređenom nevelikom restoranu. Sirovi, tek jedva malo limunom i maslinovim uljem začinjeni repovi škampa i tanko rezana prijesna palamida poškropljena mješavinom maslinova ulja i soja sosa, nekoliko pera mlade rokule - sve je u ovom prvom pjatu bilo u potvrdu Draganova karaktera i osobina njegove kuhinje. Slast potpuno svježih namirnica tek malo nadograđena začinjanjem u savršenoj ravnoteži.

 

Takva je bila i meni posebno draga rakovica. Poslužena sa svim njenim jestivim dijelovima posebno - mesom, ikrom i jetrom, pa da po vlastitom nahođenju sve njih pomiješaš ili ih jedeš odvojeno. Takvo nježno ophođenje s namirnicom vidjelo se i na sljedećem tanjuru koji nam je ovaj umjetnik svog posla odlučio servirati, jer ovdje je najbolje prepustiti se njegovu odabiru od onoga što je sam to jutro nabavio na tržnici, ribarnici i od okolnih uzgajivača. (Da tako nabavljaju namirnice, pohvalit će se puno gazda, nažalost na jako malo mjesta to odgovora istini.)

Spojevi okusa

Tek “stasale” šparoge (po boji i veličini vidiš da su ubrane to jutro) tek su kratko prokuhali i pomiješali ih s jednako tako tretiranim repovima škampa. Sve su prelili šugom od prokuhanih glava škampa i tekućinom od kuhanja šparoga i još malo začinili jabučnim octom i bijelim acetom balsamicom. Oduševio me spoj okusa bilja, slatkoće mesa raka i blage kiselosti začina, sklop koji dosad još nikada nisam probao u tako uspjeloj izvedbi. I dva sljedeća riblja pjata bila su sva u potvrdu ove jednostavnosti i prirodnosti. Ni na jednom nije bio ni jedan suvišan detalj niti sada toliko popularna pretjerivanja sa “scenografskim elementima” - prahovima ili čipsevima. Sve u suprotnosti s trendovskom nervozom i razbacivanjem dopadljivošću.

 

Riba od korizme

Prvo smo pojeli filet trlje od kamena koja je dodana u škartoc u kojem se prethodno dulje kuhalo povrće u ribljem temeljcu. Opet blago začinjeno uz dodatak samo par listića ružmarina da se ni s čim ne naruši osebujan slatkasti okus ove ribe. Za kraj, još u potvrdu ovdje uvijek striktno provođene sezonalnosti kuhinje, feta romba s cimama (vrhovima) broskve.

 

Rombu ovdje tepaju da je “riba od korizme” jer mu je kao i izdancima broskve sada stađun. Za onog tko razumije more i ovo podneblje ovdje će doživjeti sve savršenstvo ovog spoja. Nastojat ću da se više nikada ne dogodi pauza, kao što je bila ova moja dvogodišnja u pohođenju ovog za moje poimanje gastronomije savršenog mjesta.

Izdvajamo

Iz drugih medija