DOBRI RESTORANI 2019.

RECENZIJA RESTORANA: ''Zagrebačka Royal India je po mom sudu trenutni šampion etničke kuhinje u Hrvatskoj!''

 Damjan Tadic / CROPIX
Indijski restorani u Europi su uglavnom sinonim za jeftinu i jako začinjenu hranu kojom dominiraju curry i riža. To je, na žalost, velika nepravda za izrazito bogatu i regionalno raznovrsnu kuhinju Indijskog potkontinenta.

Royal India

Ul. Ivana Tkalčića 26, 10000, Zagreb

Radno vrijeme: 11:00-23:00

01 4680 965

Daleko sam od stručnjaka za Indiju, ali nekoliko odlazaka u tu prekrasnu zemlju, kao i iskustvo rada u indijskoj kompaniji, odškrinuli su mi vrata spektakularne povijesti, velike tradicije, iznimne kulture, a paralelno i opojne gastronomije. Royal India otvoren je najprije u podrumu na Kaptolu, pa premješten u Tkalčićevu, koja sve više prerasta i u gurmansku ulicu. Uređenje restorana, koji ima i uličnu terasu, tradicionalno je za europske standarde etničkog restorana. To ujedno znači funkcionalno i kičasto, s ponekim autentičnim artefaktom.

Zagreb, 210319.
Tkalciceva ulica.
Restoran Royal India.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Jelovnik je širok i objašnjava jela koja nose uglavnom izvorne nazive, pa će vam utoliko olakšati smjer prema mesu, ribi ili povrću. Indijci, načelno, jedu jače začinjenu hranu, a okusi i mirisi nisu nimalo nalik na naše. Jela su često vrlo ljuta, zato pri narudžbislobodno recite konobaru koju razinu ljutine volite ili tolerirate, uz napomenu da je već medium spicy opasno ljuto za nenavikli jezik i nepce. No, bez straha, raita - indijski jogurt (ne zaboravite ga naručiti) upravo služi tome da ohladi vaše okusne pupoljke, ako treba i nakon svakog zalogaja.

U Indiji ne jedu kruh, nego rižu ili svježe pečene tanke pogače - naan. U ovom restoranu pripremaju ih u originalnoj tandori peći i to više vrsta. Najjednostavniji butter naan meni je ujedno i najdraži. Obično jedem cvjetaču u medu i čiliju kao predjelo, koja je zgodna i ne odviše začinjena kompromisna varijacija, ali na izbor vam je i nekoliko odličnih samosa i pakora, tradicionalnih indijskih malih zalogaja.

Privatna arhiva

Jela iz tandori peći uglavnom su korektna (janjetina i bolja od toga!), ali očekujte jače pečeno meso puno mirodija. Dal Makhani (grah i leća) i Paneer Tikka (indijski sir) moj su izbor vrlo dobrih curryja u kojima iskreno uživam u kraljevskom indijskom restoranu (uz pametno definiranje ljutine pri naručivanju), no ni janjeća ili pileća varijanta nisu mi strane. Od masala koje se ovdje nude prednost dajem Murgh Tikka Masali, dakle piletini. Ovo jelo zbog svoje popularnosti danas u Engleskoj smatraju nacionalnim, a zagrebačka receptura čini se blažom i okusima neutralnijom.

Privatna arhiva

Jedan posjet ni izdaleka nije dovoljan da iskušate makar dio velikog jelovnika. Nemojte zaboraviti da su brojni Indijci vegetarijanci, pa ćete i ovdje naići na velik broj povrtnih jela ili jela bez mesa. Uz neka već spomenuta, meni se još sviđaju i slanutak (Punjabi style!), kao i Palak Paneer (sir u umaku od špinata). Radi se, izvorno, o jelima sjeverne Indije, odakle ustvari dolaze basmati riža i mnoge druge sastavnice onoga što poistovjećujemo s indijskom kuhinjom. Deserti uglavnom nisu jaka strana Dalekog istoka, pa ćete i ovdje bolje proći ako obrok završite čajem ili slatkim voćnim jogurtom. Pivo je piće izbora u svakom indijskom restoranu, a eventualno limunada.

Privatna arhiva

Na posljednjem putovanju u Indiju probao sam nekoliko vina rastuće indijske proizvodnje. Redom su to još uvijek šećerne vodice, uz nekoliko jedva prolaznih primjera, uključujući vina koja radi legendarni tenisač i ikona indijskog sporta Vijay Amritraj. Izbor vina stoga ni u Royal Indiji nije velik, ali ako ipak inzistirate, tu su. Osoblje u sali i na terasi se trudi, ono u kuhinji, siguran sam, i puno više, te je zagrebačka Royal India po mom sudu trenutni šampion etničke kuhinje u Hrvatskoj.

KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran

HRANA: 9/10

USLUGA: 8/10

AMBIJENT: 7/10

Za ovaj restoran glasajte ovdje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 22:21