DOBRI RESTORANI 2019.

RECENZIJA: Vrlo šarolika ponuda s nekim ugodnim iznenađenjima u varaždinskom restoranu Palatin!

 Palatin Facebook
U srednjovjekovnim romanima imenom palatin nazivali su vitezove okruglog stola kralja Arthura, a na nama bližim austrougarskim prostorima palatini su bili najviši dvorski službenici, često i ministri financija i potkraljevi

Palatin
Ulica braće Radić 1, Varaždin
042 398 300
www.palatin.hr

Nota bene, hrvatski palatini nazivali su se banovima. Palatin je ujedno i centralni od sedam antičkih bregova Staroga Rima. Restoran takvog povijesnog naziva zato se dobro uklapa u naš povijesni Varaždin, a ujedno jasno asocira i na vlasnika Željka Palatinuša. Smješten u centru baroknoga grada, u Caffe & restoran Palatin ulazi se kroz vrlo simpatično natkriveno dvorište koje funkcionira kao caffe.

Sam je restoran smješten u ponešto kičastom podrumu pod starinskim lukovima i boltama kojemu atmosferu daje vatra u kaminu. Jelovnik je šarolik pa se tu mogu naći i francuska juha od luka, kao i juha od kestena i tartufa, sve vrste mesa u zanimljivim umacima, ali i losos u škartocu, file brancina i file smuđa. Rekli bismo, za svakoga ponešto. U vrijeme ranog ručka lokal je bio gotovo prazan pa ipak smo na svako jelo malo predugo čekali.

Hladni tanjur koji smo naručili za predjelo klasična je kombinacija domaćih narezaka, pri čemu je kuhana šunka stvarno bila izvrsna. Kuhani štrukli s krušnim mrvicama su solidni i lijepo servirani u glinenoj posudi. Teleći medaljoni s njokima u umaku od kestena mogli su biti manje pečeni, a umak kvari previše škroba. Drugo glavno jelo, jelen u lovačkom umaku s trgancima, ponovno je dobro zamišljeno, ali ne i izvedeno.

Meso je bilo ukusno, a tijesto značajno presoljeno i obilno posuto nasjeckanim peršinom, tim notornim garnirungom prošlih vremena. Na kraju, za desert vrlo pozitivno iznenađenje. Torta Palatin od kestena s biskvitom od heljdina brašna, prema stogodišnjem obiteljskom receptu.

Nisam ljubitelj torti, no ovoj kreaciji treba svaka pohvala. Kolač je sočan, pun aroma i nije presladak. Vinska karta je šarolika poput jelovnika, a izbor vina na čaše skroman. Konobar koji nas je služio bio je vrlo profesionalan i nenametljiv. Nije teško zaključiti da u Palatinu trebaju značajno tehnički popraviti kuhanje, čime bi restoran mogao ostvariti svoj pun potencijal i podići razinu uspavane varaždinske gastronomije.

KATEGORIJA RESTORANA: Restoran tradicionalne kuhinje

HRANA: 7/10

USLUGA: 8/10

AMBIJENT: 8/10

Za ovaj restoran glasujte OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:01