KORČULANSKA LUMBLIJA

RECEPT STAR 200 GODINA: Kolač vezan uz ljubavnu priču Korčulanke i francuskog vojnika!

 Mario Kučera / Hanza Media
Već 200 godina ovaj je kolač dio tradicije otoka Korčule, a radi se samo u Blatu i Veloj Luci, otkud potječe djevojka vezana za ovu priču.

Jedino na otoku Korčuli, i to samo u mjestima Blato i Vela Luka, priprema se osobit kolač: lumblija. Njegova povijest vezana je uz legendu koja govori o ljubavi mlade Korčulanke i francuskog vojnika, pekara po struci. Naime, tijekom Napoleonove okupacije Dalmacije jedan od vojnika, smatra se da je najvjerojatnije bio Korzikanac jer se ova vrsta kolača peče i na Korzici, zaljubio se u djevojku iz Blata ili možda Vele Luke.

Ne zna se točno iz kojeg je mjesta bila njegova draga, ali se zna da se rodila velika ljubav. No, kako to biva u mnogim pričama i predajama, on je morao otići, ali je svojoj dragoj prije odlaska ispekao kolač s porukom "Ne zaboravi me", točnije nazvao ga je "N'oublie pas". Ona nije znala izgovoriti originalni naziv, već je rekla: lumblija! Kolač je spravljen od namirnica specifičnih za Korčulu. U njemu su bademi, limunov i narančin sok i korica, grožđice, maslinovo ulje, varenik... Peče se uvijek na blagdan Svih svetih kao sjećanje na voljene, a jede se i za blagdane.

Zagreb 14112016
LUMBLIJA
Iskra Vlasic
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Ovaj kolač može na hladnom stajati mjesecima jer ne sadrži nikakve kvarljive sastojke, a sočnost mu daju maslinovo ulje, sokovi te varenik, odnosno reducirani grožđani mošt. Lumblija je tradicija na Korčuli i prilično je nepoznata u ostatku Hrvatske, no njezinu priču pripovijeda jedna Korčulanka, napola Blajka, napola Luška, gospođa Iskra Vlašić.

"Za lumbliju se može reći da je kruh neostvarene ljubavi, uspomena na divne osjećaje i na kraju rastanak od voljenog ili voljene. Ovaj kolač na Korčuli živi više od 200 godina i iako se veže uz tužnu priču, svakoga usrećuje. Lumblija me prati od djetinjstva, a nakon odlaska u mirovinu njezino pravljenje i promoviranje čini mi veliko zadovoljstvo. Želim da se ova priča čuje jer lumblija je zaista nešto posebno "- kaže Iskra Vlašić.

- Lumbliju me naučila pripremati mama. Danas postoje i neke varijacije recepta, neki dodaju i jabuke, dunje, ali najvažnije je prema izvornom receptu staviti dosta maslinjaka i varenika da kolač bude vlažan - objašnjava gospođa Iskra. Lumblija je kolač s porukom, značenjem koje podsjeća na drage ljude i lijepe trenutke. Takve dobre stvari bude lijepe osjećaje i ne zaslužuju ostati nezamijećene i zaboravljene. Stoga, ne zaboravite one koji imaju posebno mjesto u vašem životu, makar im i ne pripremili lumbliju.

Lumblija

1 kg brašna
1 kvasac (25 g)
100 g šećera
1-2 vanilin šećera
100 g nasjeckanih badema
100 g nasjeckanih oraha
100 g grožđica
100 g maslinova ulja
100 g varenika
prošek za namakanje grožđica
cimet, muškatni oraščić, klinčić, anis, sok i korica limuna i naranče, sol

Zagreb 14112016
LUMBLIJA
Iskra Vlasic
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Rastopiti kvasac u malo mlijeka s malo brašna i šećera. Pomiješati brašno sa šećerom, začinima, bademima i orasima te ocijeđenim grožđicama, uliti malopomalo maslinovo ulje i malo varenika. Dodati dignuti kvasac i umijesiti tijesto. Ostaviti ga sat, dva na toplom da se digne. Premijesiti ga i podijeliti na 4 do 5 kruščića. Poslagati ih na namašćen lim za pečenje i peći na 160- 170 stupnjeva 40-60 minuta. Kad se malo ohlade, ali moraju još biti tople, lumblije prelijte varenikom, prošekom ili rumom i pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:22